Прошло је већ десетак дана од како су фудбалери Војводине, као и свих других тимова у земљи, престали са одржавањем тренинга. Ванредно стање и пандемија изазвана корона вирусом условили су да кретање и боравак више људи на истом месту буду ригорозно ограничени, те у таквим околностима играчи углавном тренирају самостално код куће и покушавају да остану у кондицији.

Наравно, све вежбе које раде, фудбалери Војводине чине према инструкцијама кондиционог тренера Саше Семередија, са којим су у свакодневном контакту.

– У оваквим околностима, оно што је тренутно најважније јесте одлична комуникација између играча и чланова стручног штаба, као и између самих играча међусобно. Ми смо сваки дан на вези са нашим играчима и контролишемо на који начин спроводе програм рада који смо им дали. Тај програм се састоји из два дела, при чему се први односи на одржавање кондиције кроз трчање и вожњу бицикла, а други на вежбе снаге које се раде код куће. Нажалост, због снега, први део програма је тренутно тешко спровести у дело, али већина играча је успела да набави собни бицикл, па се и на тај начин премошћује ова нова природна препрека на коју смо наишли. Овакав тренажни процес предвиђа шест тренинга недељно и у потпуности је усклађен са препорукама које смо добили од министарства – каже Семереди.

Ипак, према његовим речима, овакве врсте тренинге нису адекватне за професионалне спортисте.

– Морам да кажем да ће бити право чудо уколико играчи у оваквим условима успеју да одрже форму коју су имали пре увођења ванредног стања. Једноставно, ни они, али ни ми тренери, никада раније се нисмо суочили са оваквом ситуацијом и зато је потребно да јој се прилагођавамо из дана у дан. Јако је важно да фудбалери имају поверење у инструкције које им дајемо, а у заједничким групама на телефонским апликацијама често размењујемо искуства, снимке тренинга и остало, те и на основу тога понекад добијамо нове идеје и уводимо нове методе рада – напомиње Семереди.

Са тим у вези, Воша ће данас увести једну новину када је у питању рад првог тима.

– Од данас, кренућемо са заједничким онлајн тренинзима, по чему ће Војводина сигурно бити међу првима, ако не и прва у Србији. То ће се одвијати тако што ћу ја показивати вежбе из своје куће, а путем конференцијског позива, играчи ће ме пратити, тако да ће деловати као да смо сви заједно на истом месту. Поред самог тренирања, изузетно је важно да се задржи и добра атмосфера унутар тима, јер како сада ствари стоје, сезона ће се ипак наставити, те ће екипа која се боље снађе током ове непланиране паузе бити у предности када крену утакмице. Самим тим, докле год не буде званичне потврде да је сезона завршена, наставићемо да тренирамо онако како можемо. Знам да је тешко тренирати сам, али ово је огроман изазов у каријери и за играче и за кондиционе тренере, те се надам да ћемо заједно успети да га савладамо – каже Семереди.

Према његовом мишљењу, најбоље би било када би ова сезона била проглашена готовом.

– С обзиром на то да ништа не може да замени тимски рад са лоптом, пад форме код свих играча и екипа биће огроман. Једноставно, ово што можемо да радимо у овим околностима није довољно и биће јако опасно након свега овога ући у такмичење у којем ће се играти две утакмице недељно. Ризик од повреда биће велики, па тиме чак и читаве каријере фудбалера могу бити угрожене. По мом мишљењу, када прође ванредно стање, екипама ће бити потребно најмање четири недеље припрема како би спремне ушле у наставак такмичења, али с обзиром на недостатак времена, можда би најпаметнија одлука Савеза у овом тренутку била та да се сезона прогласи завршеном. Ако би првенство после свега овога било настављено, то би било још мање регуларно него да се такмичење прогласи окончаним. Треба имати у виду да постоји и сезона после ове и зато треба водити рачуна о великом броју младих играча у нашем фудбалу, јер њима једна повреда може читаву каријеру да промени – истиче Семереди.

Кондициони тренер ФК Војводина упутио је и савет свима који нису професионални спортисти у вези са тим како да воде рачуна о свом телу током трајања ванредног стања.

– Најбитнија је паметна импровизација и трудити се да се не обори уобичајена количина активности током дана. Поред тога што људи нису у могућности да иду у теретану или се баве неким спортом на који су навикли, истовремено је смањена и њихова стандардна доза кретања током дана, па је због тога јако важно да буду максимално активни у затвореном простору и раде неке од многобројних вежби које се могу радити код куће. Исто тако, у овој ситуацији треба посебно обратити пажњу на квалитетну исхрану, а у време када је омогућено кретање напољу, дозвољено је и трчање, али искључиво самостално и без икаквог додира са другим особама – рекао је Семереди.