vosha

 

 

Redovna Skupština Fudbalskog kluba Vojvodina održana  je 28. maja 2013. u FC „Vujadin Boškov“, a članovi ovog najvišeg  klupskog tela doneli su nakon iscrpnih diskusija nekoliko važnih odluka koje će imati veliki uticaj na buduće funkcionisanje kluba.

U uvodnom izlaganu predsednik kluba gospodin Ratko  Butorović izvestio je članove najvišeg klupskog organa  o činjenici  da je FK „Vojvodina“  preteča u pokretanju mnogih pozitivnih stvari u srpskom fudbalu,  kako za zaštitu prava naše dece tako i za regularnost takmičenja kao i o neravnopravnom odnosu  između klubova  u Srbiji.
Konkretno, Vojvodina  je prva pokrenula  borbu protiv „robovlasničkih“  menadžerskih ugovora , a u toj borbi na žalost nije podržana  od bilo kojeg kluba ili drugih organa.  Mi smo na sudu  tu borbu dobili. Borba je još uvek u toku  i od nje nećemo odustati.
FK „Vojvodina“  je prvi u našoj zemlji pokrenuo problem oko plaćanja PDV-a na ino transfere igrača.  Dobili smo veliku pomoć od FSS u naporima da se ovaj problem reši, ali i ovde  se pojavljuje neravnopravnost među klubovima.  Neki klubovi (javnost je o tome obaveštena) po istom osnovu , neplaćanje PDV-a na ino transfere  duguju državi  između 12-20 miliona eura. Samo je protiv predsednika FK „Vojvodina“  podnesena krivična prijava za utaju poreza na osnovu neplaćenog PDV-a na ino transfere u iznosu od 1,25 milina eura.
Morate priznati da je razlika između jedan milion eura i dvadeset miliona eura   ogromna. Gde je pravda,  pitamo se.  Samo je protiv predsednika Butorovića  podnesena krivična prijava, a šta je sa drugima. Pitamo se, kako tretirate fudbalere  : kao robu, dobra ili …, smatramo da se ne može raditi na osnovu nečijih mišljenja već isključivo na osnovu zakona Republike Srbije.
Ni u jednoj  zemlji  ne plaća se PDV na ino transfere, čak to ne plaća ni jedan sportski klub u Srbiji, naravno osim FK „Vojvodina“

Sportska akademija FK „Vojvodina“ je po svemu prva na Balkanu, a cilj kluba je da  otvaranjem sportske  akademije  svi igrači Vojvodine moraju da završe škole, da se obrazuju, edukuju  kako bi nakon završenih karijera mogli da nastave normalan život.

Red, rad i disciplina su  siguran recept za uspeh. Naša sportska  akademija radi na principima svetskih obrazovno-sportskih institucija takve vrste.  Pored rada na terenu, obezbeđujemo kvalitetan smeštaj, ishranu i medicinsku negu.  Od polaznika tražimo isklljučivo veliku disciplinu.

Vojvodina  je prvi klub u Srbiji koji  regularno traži registraciju svog „B“ tima. I ovde je za nas primarna briga o svojoj deci i unapređenju srpskog fudbala.
Mi vodimo brigu  o deci koja su kod nas po 10, 12 godina.  Najlakše bi bilo da  sada kada nam je 94.  godište izlazno,  poslati ih u klubove van Novog Sada.  Niko ne razmišlja da bi tim potezom poremetili  ritam njihovih života, negativno uticali  na njihov razvoj jer  kad promene sredinu, napuste roditelje, škole, devojke …postoje veliki izgledi da ih izgubimo, a njihove karijere se završe pre nego i što počnu.  Mi to nećemo uraditi i zato molimo da nam se omogući  registracija  „B“ tima. Ne tražimo to samo za sebe. Neka to novi pravilnik FSS  omogući svim klubovima pa ako finansijski mogu da izdrže., imaće „B“ tim, a ako ne mogu- neće.
Da ne bi bilo zabune, naš „B“ tim ne bi imao prava da se takmiči u Kupu srbije niti da igra u JSL.

Da li je normalnije ovo što mi predlažemo ili otvaranje nekakvih „filijala“. Pitamo koja je to regularnost, kada uzmimo samo primer da se filijala Partizana, FK „Teleoptik“  sastane sa istim tim Partizanom u ¼ finalu kupa.

Radovi na stadionu „Karađorđe“ uz veliku pomoć grada Novog Sada  počeli su  i vrlo brzo dobićemo moderan stadion.

Mnogi se pitaju i vrlo su zainteresovani kakav je  sporazum napravljen između  grada i FK „Vojvodina“  u vezi rekonstrukcije stadiona. Odgovoriću vam : Grad finansira kompletne grube građevinske radove,  a FK „Vojvodina“ finansira sve fine unutrašnje radove (PTT, elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije, sedišta, pločice, kompletno uređenje prostorija).  Moram pitati i ujedno zaključiti:  Zašto je bitno ko i koliko daje ? Bitno je samo jedno,  da FK „Vojvodina“  i grad Novi Sad dobijaju moderan stadion.

FC  „Vujadin Boškov“ , jedan od najmodernijih u Evropi i sa svim prethodno navedenim, postavlja Vojvodinu rame uz rame sa največim evropskim klubovima. Ovim zaokružujemo organizacionu i infrastrukturnu priču i jedino nam preostaje da moramo da radimo po najvišim evropskim standardima kao svaki veliki klub.

Najupečatljiviji utisak na prisutne ostavila je poslednja rečenica gospodina Butorovića. Na pitanje novinara šta očekuje od sledeće sezone, predsednik kluba je više nego jasno rekao :

-„Nema više odgovora tipa : Stremimo ka najvišim ciljevima. Gospodo, svi uslovi su stvoreni da FK „Vojvodina“  za sve naredne sezone koje su pred nama mora jasno i glasno da kaže .. idemo na prvo mesto, to nam je cilj. Idemo  na osvajanje kupa, to nam je cilj. Što duže u Evropi i ulazak u grupnu fazu takmičenja, to nam je cilj. Moramo svi  u klubu da verujemo u te ciljeve, od čistačice pa do predsednika. Ko nije spreman na sve ovo nije mu mesto u Vojvodini“.