Da je rukovodstvo Vojvodine napravilo pravi potez izborom austrijskog sela  Sošaua za mesto priprema, jasno je bilo već nakon provedenih dva dana u hotelu „Maiers“ i terenima lokalnog fudbalskog kluba USV Sochau.
Domaćini, ljubazni i predusretljivi, a pre svega visoko profesionalni, ništa nisu prepustili slučaju. Germanski pedantni i tačni u minut, austijanci „pokrivaju“ svaki trenutak boravka ekspedicije Vojvodine.
Stadion na kome treniraju fudbaleri „crveno-belih“ udaljen je od hotela 500 metara. Igrači za prevoz koriste bicikle (nije to samo „specijalitet“ ovog mesta, istu sliku videli smo i u slučaju fudbalera Kopenhagena), a na raspolaganju stručnom štabu su i dva vozila na električni pogon koja se koriste na golf terenima. Neko iz ekipe  duhovito  ih je nazavao „papamobilima“ aludirajući na sličnost sa vozilom koje koristi vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve.
Kada ujutro stignete na stadion USV Sochau prvo što morate učiniti je, da lepo zamolite divlje zečeve da se udalje od terena kako ih neka lopta ne bi pogodila. Ovo možda deluje nestvarno, ali zaista je tako. Pored dugouhih drugara u okolini stadiona imali smo priliku u da u nekoliko mahova primetimo i srne.
Moramo pomenuti i domaćina objekta, gospodina Jozefa Kolegu, tipičnog rumenog Austrijanca (uticaj štajerske klime i piva) koji obožava da se fotografiše sa fudbalerima Vojvodine ali ne propušta da istakne da je vatreni navijač Šturma.
Prođete li ulicama Sošaua, svaki stanovnik će vam uz osmeh poželeti : „Gutten tag“ kao najbližem komšiji. Ovde nema nervoze, galame, ljudi su opušteni. Preko vikenda mesto oživi jer vredni „arbeiter“ tada odmara i provodi slobodno vreme sa pogledom u „grosse krigel“ odličnog austrijskog piva.
Nekoliko prodavnica, jedna cvećara, jedna trafika, pošta i salon lepote radnim danima otvoreni su od 9-19 časova, subotom do 12. Nedelja je (setite se raznih „marketa“ i „Rodića“…) rezervisana za odmor i sve je zatvoreno.

Disciplina vlada i u poljoprivredi, tako da je austrijski seljak „naredio“  svojim kukuruzima da budu iste visine dok je svaki voćnjak prekriven protivgradnom mrežom.
I mogli bi ovako do sutra….Austrija je ona ista kao i kada sam je prethodni put posetio 1989 godine. Samo je još urednija, čistija, uređenija … ah da,  zaboravo sam…gde su im grafiti i murali po zidovima ?
DANAS I SUTRA PO DVA TRENINGA

Prema planu i programu boravka i priprema, fudbalerima Vojodine slede dva dana sa po dva treninga. Radi se i dalje  na fizičkoj spremi, a intenzivirani su taktičko-tehnički segmenti. Sreda je rezervisana za treću prijateljsku utakmicu. Voši će se suprotstaviti čeka ekipa Baumit Jablonec.