Још само два дана су остала до краја припрема фудбалера Војводине у Белеку. У протеклих 12 дана, црвено-бели су радили на усвајању захтева у игри које тражи тренер Ненад Лалатовић, али и на уигравању линија тима и стварању што боље атмосфере и хемије унутар екипе уочи наставка сезоне.

Један од играча који је ове зиме стигао у редове Војводине јесте Лазар Стојсављевић (21), централни бек који је у „стару даму“ дошао из енглеског четвртолигаша Њупорт Каунтија и који ће, како тренутно ствари стоје, предстојеће полусезоне бити алтернатива Синиши Саничанину на позицији левог штопера.

– Задовољан сам са тиме како радимо овде у Турској, где нисам имао прилику да боравим до сада. Хотел, храна, терени, време, све је заиста у најбољем могућем реду и то максимално користимо. Имали смо и јаке противнике током припрема, те мислим да је добро што смо већ одиграли неколико тешких утакмица – каже Стојсављевић.

Иако си српске националности, рођен си у Лондону и читаву каријеру си провео у енглеским клубовима?

– У млађим категоријама сам тренирао у појединим нижеразредним клубовима у Енглеској, да би ми у сениорској каријери први клуб био Вокинг. Одатле сам прешао у Милвол, па касније у Њупорт Каунти, где, искрено, нисам био нарочито задовољан. Када ми се указала прилика да пређем у Војводину, ниједног тренутка нисам размишљао да ли ту понуду да прихватим.

Какав је ниво фудбала у четвртом енглеском рангу и како су ти клубови организовани?

– С обзиром на то да је реч о четвртој лиги, људи у Србији можда имају погрешну слику о нивоу на којем се ти клубови налазе. Међутим, сваки клуб који учествује у том рангу такмичења је изузетно организован и потпуно професионалан у сваком могућем смислу. С друге стране, квалитет фудбала није баш неки, јер се све своди на снагу и дуел игру, а игра скоро сваког тима се заснива на дугим лоптама и прескакању средине терена. Игра се доста оштро и агресивно и зато ни ту није лако играти.

Пре Њупорт Каунтија, био си члан Милвола, који је међу љубитељима фудбала познат највише по својим навијачима?

– На утакмицама Милвола, атмосфера је стварно фантастична и могу слободно да кажем да је међу најбољима у Енглеској. Међутим, није баш као што људи мисле, односно нема више толико оних агресивних и опасних навијача. То је можда раније било тако, али сад се то све поприлично смирило. Као клуб, Милвол је изузетно озбиљан и организован и такмичи се у Чемпионшипу, што је веома јака и захтевна лига. Иако нисам много играо, носим врло позитивне успомене из тог периода.

С обзиром на то да си у Војводини већ око месец дана, како си се привикао на нови тим и саиграче?

– За сада, све иде како треба, а мислим да Војводина има врло квалитетну екипу, састављену од одличних играча, те сам уверен да ћемо успети да остваримо циљеве који су пред нама. Услови за тренирање у ФЦ „Вујадин Бошков“ су такође одлични и мало сам се чак и изненадио са чиме све располаже тај фудбалски центар, јер поседује заиста све: терене, теретану, просторију за опоравак, ресторан, собе…

Како си се навикао на шефа стручног штаба Ненада Лалатовића и колико се његов систем рада разликује од онога са чиме си имао прилику да се упознаш у Енглеској?

– Искрено, ово што он тражи од нас и то што радимо на тренинзима није много другачије од онога што сам већ прошао у Енглеској. Шеф Лалатовић од нас захтева да будемо агресивни, да увек стојимо близу противничких играча и доста инсистира на тој дуел игри, а то је исто оно што захтевају и тренери у Енглеској. Разлика је можда само у неким тактичким замислима, али осим тога, све остало је мање-више исто.

Шта је оно што навијачи могу да очекују од тебе у дресу Војводине?

– Једино што могу да обећам јесте да ћу, кад год добијем прилику, пружити 100 посто својих могућности како бих оправдао поверење које ми је указано и показао да сам достојан дреса који носим. Уосталом, сигуран сам да то исто важи и за сваког од мојих саиграча, те се надам да ћемо другу полусезону започети како треба и изборити пласман у Европу – изјавио је Стојсављевић.