У ФЦ „Вујадин Бошков“ у Ветернику, сутра ће се одржати 38. традиционални меморијални турнир „Стеван Нештицки“, у част трагично преминулог бившег фудбалера Војводине, члана прве шампионске генерације „старе даме“.

Ове године, услед ванредних околности изазваних корона вирусом, турнир ће се одржати у једном дану и на њему ће учествовати само четири домаће екипе, пошто ће, поред пионира Војводине, наступити и пионирске селекције Спартака, ТСЦ-а и ОФК Бачке.

Председник Секције ветерана и некадашњи саиграч Стевана Нештицког, Васа Пушибрк, истакао је да овај меморијал, због своје традиције, има велики значај за ФК Војводина.

– Овај турнир се одржава већ 38 година, што је реткост не само у Европи, већ и у свету. То је турнир који је изузетно значајан за наш клуб, а у његовој организацији до сада је учествовало много људи. Такође, на њему су играли многи фудбалери који су касније постали светски познати – изјавио је Пушибрк.

Ове године, на челу Организационог одбора меморијала „Стеван Нештицки“ биће Жељко Јурчић, бивши дугогодишњи фудбалер Војводине и некадашњи репрезентативац Југославије.

– Част ми је што сам добио прилику да будем председник Организационог одбора турнира који је јединствен у свету. И у време бомбардовања, а и сада у време короне, са организацијом турнира се никада није престало, а захваљујући клубу и ветеранима, успели смо да га организујемо и у овим ризичним околностима. Био сам тренер пионирске селекције Војводине која је 1983. године учествовала на првом меморијалу „Стеван Нештицки“, а тада су у клубу били још и Илија Пантелић, Жарко Николић, Александар Козлина, Јован Коврлија – рекао је Јурчић.

Директор омладинске школе „Илија Пантелић“ Душко Грујић изразио је задовољство због тога што ће турнир бити одржан и ове године, без обзира на све неповољне околности.

– План је био да се 38. меморијал „Стеван Нештицки“ организује у јуну, као и сваке године, али с обзиром на околности проузроковане вирусом, то није било могуће. Након тога се наша прва екипа спремала за учешће у квалификацијама за Лигу Европе, па нисмо желели да кроз организацију турнира повећамо могућност да се неко од њих зарази. Сада ипак постоје неки услови да организација буде на врхунском нивоу, баш као и клубови који ће наступити на њему. Услед немогућности довођења клубова из иностранства, овога пута ће наступити само екипе из покрајине – изјавио је Грујић.

Меморијал „Стеван Нештицки“ биће одржан сутра у ФЦ „Вујадин Бошков“ и то према следећем распореду:

9:00 – свечано отварање турнира и дефиле учесника
9:30 – полуфиналне утакмице (Спартак – ОФК Бачка и Војводина – ТСЦ)
14:00 – утакмица за треће место
15:30 – финале
16:45 – свечано затварање турнира и додела признања

Комплетан ток данашње конференције за новинаре можете погледати у следећем прилогу: