Vasa Pušibrk, Radivoj Radosav i Miroslav Vislavski

 

Premijera dokumentarnog filma „Legende o legendi“, koji se bavi najboljom generacijom u istoriji FK Vojvodina (1966-67), održaće se sutra od 19 časova u amfiteatru SPC „Vojvodina“.

Protekle godine, fudbalski klub Vojvodina je na više načina obeležio vredan jubilej – 50 godina od osvajanja prve šampionske titule, a priča o toj, najboljoj generaciji u istoriji „stare dame“, sutra će premijerno biti prikazana i u vidu dokumentarnog filma Miroslava Vislavskog „Legende o legendi“.

U amfiteatru SPC „Vojvodina“, u petak od 19 časova, film u trajanju od 75 minuta biće prikazan za sve koji budu želeli da prisustvuju premijeri, s obzirom na to da će ulaz biti besplatan.

Autor filma Miroslav Vislavski istakao je da mu je motiv za stvaranje ovog filma bio izvanredan uspeh koji je ostvarila prva šampionska generacija „stare dame“.

– Ideja datira dosta davno, a nakon nekoliko projekata tog tipa koje sam radio, u vidu serijalnih i dokumentarnih filmova, stekli su se uslovi, pre svega, u pogledu arhiviranja materijala, da se pristupi jednom takvom poduhvatu. Motivi leže u činjenici da je to generacija koja je opevana i opisana s razlogom, jer je zaista postigla nešto što je neponovljivo u vekovnoj istoriji kluba, s obzirom na to da je osvojila prvu šampionsku titulu i plasirala se među osam u Kupu evropskih šampiona. Ceneći bogatstvo arhive koju sam sistematski sakupljao, postojali su uslovi da i svi oni velikani koji su deo te generacije budu učesnici u projektu. Čini mi se da je film dragocen zato što, uz knjige koje postoje na temu prve šampionske titule, ilustruje čitav hodogram koji je ostvaren te ’66-67. godine – rekao je Vislavski.

Jedan od članove prve šampionske generacije Vojvodine, dr Radivoj Radosav, zahvalio se autoru filma na ukazanoj časti.

– Naziv „najbolja generacija u istoriji Vojvodine“ je nešto što zaslužujemo, jer to zaista i jesmo bili. Među nama je bilo mnogo reprezentativaca, kao i onih koji nisu bili reprezentativci, ali su predstavljali Vojvodinu u najboljem svetlu. Miroslavu želim da se zahvalim za ovaj film i istaknem da mi je drago što ćemo se sutra svi ponovo sresti, drugovi i saigrači, bar oni od nas koji su još uvek u životu. Onih kojih više nema, setićemo se gledajući ovaj film – rekao je dr Radosav.

Još jedan od igrača iz prvog šampionskog tima Voše Vasa Pušibrk seća se vremena kada je sa velikim uspehom nosio dres „stare dame“.

– Pozivam sve one koji se osećaju kao vojvodinaši da sutra dođu na premijeru ovog filma i ujedno bih se zahvalio autoru Miroslavu Vislavskom. I u onim vremenima, bila je velika konkurencija i dolazili su igrači sa strane koji su igrali pre nas koji smo ponikli ovde. Međutim, zato mi je drago da vidim da u Vojvodini danas ima dosta igrača koji su ponikli u njoj, pogotovo onih koji su se vratili u njene redove – rekao je Pušibrk.

Fudbalski klub Vojvodina poziva sve svoje navijače da sutra dođu u amfiteatar SPC „Vojvodina“ i prisustvuju premijeri filma o generaciji koja je proslavila ime i ispisala najlepše stranice u dugoj istoriji kluba.