Nikola Kovačević

 

Poslednjeg dana priprema u turskom Beleku, fudbaleri Vojvodine odigraće prijateljski meč protiv Tobola iz Kazahstana.

Pripreme fudbalera Vojvodine u Beleku došle su do samog kraja. Danas od 16 časova po srpskom vremenu, crveno-beli će odigrati poslednji prijateljski meč u ovom letovalištu protiv Tobola, a već sutra u 7:55 ujutru imaće let iz Antalije za Istanbul, odakle će potom presesti na let za Beograd.

U do sada pet odigranih susreta, ekipa Nenada Lalatovića zabeležila je učinak od jedne pobede, dva remija i dva poraza, pa će, iako rezultat ni ovoga puta neće biti u prvom planu, Vošini fudbaleri danas imati priliku da pripreme završe baš onako kako su ih i započeli – trijumfom.

Današnji protivnik Vojvodine biće ekipa Tobola iz Kazahstana, tačnije iz grada Kostanaja, koji se nalazi na severu zemlje. Njihova ekipa je u Beleku takođe smeštena u hotelu „Susesi Luxury Resort“, baš kao i Vošina ekspedicija. Inače, Tobol je klub koji je osnovan 1967. godine pod imenom Avtomobilist, a do sada je čak četiri puta menjao ime: najpre u Energetik, potom u Kustanajets, pa u Kimik i na kraju u Tobol, po istoimenoj reci koja protiče kroz Kostanaj.

Tobol je jednom bio šampion Kazahstana (2010) i jednom je osvojio nacionalni Kup svoje zemlje (2007). Najveći međunarodni uspeh, Tobol je ostvario 2007. godine, kada je osvojio Intertoto kup, eliminacijom gruzijskog Zestafonija, češkog Slovana i grčkog OFI-ja, čime je izborio plasman u drugo kolo kvalifikacija za Kup UEFA, gde je u dva meča bio slabiji od ekipe Diskobolia Grodzisk iz Poljske. U Kazahstanu je trenutno u toku pauza između dva prvenstva, a prošle sezone, Tobol je zauzeo sedmo mesto na tabeli.

Ekipa iz Kazahstana kod kuće nastupa u žuto-zelenoj, a u gostima u crno-beloj opremi. Trener ekipe je Kazahstanac Dmitri Ogai, koji pored domaćih igrača, na raspolaganju ima i nekoliko stranaca, i to po jednog iz Francuske, Ukrajine, Austrije, Rumunije, Moldavije, Litvanije i Centralno-afričke Republike.

Meč će se igrati u fudbalskom centru hotela „Susesi Luxury Resort“, a trener Vojvodine Nenad Lalatović ponovo će ukazati šansu jednoj postavi da odigra svih 90 minuta.