Miodrag Pantelić, Dušan Mijić, Dušan Vasiljević, Rio Sakai, Dragoslav Vuković, Hideki Matsunaga, Milan Đuričić i Dušan Grujić

 

Član stručnog štaba i prvi trener selekcije do 12 godina fudbalskog kluba Mačiga Zelvia iz Japana, Rio Sakai, narednih godinu dana provešće na stažiranju u omladinskoj školi „Ilija Pantelić“.

Ono što je bilo najavljeno pre skoro dva meseca, danas je i zvanično potvrđeno. Potpisivanjem ugovora između FK Vojvodina i „JJP“ grupe, koja se bavi razvojem omladinskog fudbala u Japanu, član stručnog štaba prvog tima i glavni trener selekcije do 12 godina fudbalskog kluba Mačiga Zelvia, Rio Sakai, provešće narednih godinu dana na stažiranju u omladinskoj školi „Ilija Pantelić“.

„JJP“ grupa je oformljena od strane Džej lige i Fudbalskog saveza Japana sa ciljem podizanja kvaliteta omladinskog fudbala u ovoj zemlji. Ove godine, ta organizacija je izabrala četvoricu trenera koje je poslala na stažiranje i usavršavanje u evropske klubove, a to su Anderleht (Belgija), Fortuna Dizeldorf (Nemačka), Real Sosijedad (Španija) i Vojvodina, na inicijativu asistenta direktora Trenerske službe FSS Milana Đuričića i menadžera projekta Dušana Vasiljevića.

– Između ostalog, za Vojvodinu smo se opredelili zbog toga što je reč o klubu u kojem, kao i klubu iz kojeg dolazi gospodin Sakai, vladaju prijateljski i porodični odnosi. Ovde će boraviti u narednih godinu dana i pratiti rad trenera iz omladinske škole Vojvodine Miodraga Pantelića, sticati znanje i kasnije pokušati to da prenese i u svojoj zemlji, kako bi unapredili i usavršili svoj fudbalski sistem – rekao je menadžer ovog projekta Dušan Vasiljević.

Asistent direktora Trenerske službe FSS Milan Đuričić istakao je da potpisivanje ovog ugovora ujedno predstavlja veliko priznanje za omladinsku školu „Ilija Pantelić“, ali i za ceo srpski fudbal.

– Potpisivanjem ugovora sa „JJP“ grupom i dolaskom trenera iz Japana na stažiranje u FK Vojvodina, pored ostalih poznatih evropskih klubova, ujedno predstavlja veliko priznanje za srpski fudbal i posebno za omladinsku školu „Ilija Pantelić“, njen menadžment i stručan kadar, jer ovo je prvi put da neko na ovakav način dolazi u Srbiju da uči i to još iz Japana, zemlje koja je toliko organizovana i napredna. Ovom saradnjom, u budućnosti je predviđeno i učešće mlađih selekcija Vojvodine na turnirima u Japanu, kao i njihovih ekipa ovde, što je zaista fantastično. Vojvodina je ponovo iskočila u stvaranju jednog generalnog stava prema svetu, jer ovo je saradnja koja prevazilazi samo evropske okvire. Zahvalnost za to pripada čelnicima kluba Dušanu Mijiću i Dragoslavu Vukoviću, koji su u ovaj projekat ušli otvorenog srca – rekao je Đuričić.

Direktor „JJP“ grupe Hideki Matsunaga pohvalio je rezultate mlađih selekcija Srbije i posebno osvajanje Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina, uspeha kojem su, pored pomoćnog trenera Milana Kosanovića, doprineli i fudbaleri Vojvodine Sergej i Vanja Milinković-Savić, Mijat Gaćinović, Srđan Babić i Radovan Pankov. To je takođe bio jedan od razloga zbog čega su se, kada je usavršavanje omladinskog fudbala u Japanu u pitanju, odlučili baš za Srbiju i fudbalski klub Vojvodina.