У свечаној сали ФЦ „Вујадин Бошков“ у Ветернику, данас је одржана свечаност поводом доделе плакета члановима прве шампионске генерације Војводине, која је, освајањем титуле шампиона Југославије у сезони 1965/66, донела први пехар у клупске витрине.

У присуству ветерана Војводине, чланова клуба и представника медија, плакете свим живим члановима прве шампионске генерације Војводине уручили су в.д. председника клуба Драгољуб Самарџић и чланови Управног одбора Љубомир Апро и Милан Н. Ђукић, док су, у име оних који су нажалост преминули, плакете примили чланови њихових породица. Њима су плакете уручили омладинци Војводине који су недавно потписали прве професионалне уговоре са клубом.

Повод за уручење ових плакета јесте то што у текућој сезони 2020/21. Војводина обележава 55 година од освајања своје прве титуле, што је учињено у сезони 1965/66. Услед нестабилне епидемиолошке ситуације, клуб је одлучио да овај јубилеј обележи већ у првом делу сезоне, што је свакако наишло на велику радост од стране оних који су својим играма и резултатима остали златним словима уписани у дугој историји „старе даме“.

На почетку свечаности, присутни су најпре послушали химну ФК Војводина, чији текст је написао легендарни српски песник и велики навијач „старе даме“ Мирослав Мика Антић, а отпевао Михајло Онешчук, дугогодишњи вокални солиста Радио-телевизије Нови Сад. Након тога, приказана је и кратка репортажа о успеху који је остварен у сезони 1965/66, али и годину дана касније, када је практично иста генерација успела да се, након победе над Атлетиком из Мадрида, пласира у четвртфинале Купа европских шампиона, где је тек голом у надокнади времена елиминисана од каснијег освајача пехара, екипе Селтика.

Сви присутни потом су одржали минут ћутања за чланове прве шампионске генерације Војводине који нажалост више нису са нама, након чега се присутнима обратио в.д. председника клуба Драгољуб Самарџић.

– Веома сам узбуђен и срећан што данас стојим пред вама са најужим руководством ФК Војводина. Пре 55 година, ви сте златним словима исписали део наше богате клупске историје, освојивши титулу у оној великој и фудбалски моћној Југославији. Титулу сте освојили заслужено и то неколико кола пре краја, остављајући иза вас и данас познате клубове попут Црвене звезде, Партизана, Динама, Хајдука, Ријеке, Вележа, Жељезничара, Вардара – рекао је Самарџић.

У име играча који су освојили прву шампионску титулу, присутнима се обратио председник Секције ветерана ФК Војводина Васа Пушибрк.

– Емоције навиру када се сетимо тих дана и времена. Сећам се оне наше зграде под сводовима и тога да смо мукотрпно тренирали и на нашем стадиону, али и на многим другим теренима по Војводини. Међутим, титулу смо освојили са осам бодова више у односу на другопласираног. То није било лако, поготово зато што смо сезону почели доста лоше, па смо у Купу чак изгубили од аматерског тима из Смедеревске Паланке – подсетио је Пушибрк, који се и захвалио члановима управе клуба на томе што је данашњом свечаношћу још једном одала признање онима који су освојили прву шампионску титулу.

Након званичног дела програма, дружење присутних настављено је на пригодном коктелу, а у историји „старе даме“ остаће забележено да су прву шампионску титулу освојили: Силвестер Такач, Васа Пушибрк, Владимир Савић, Радивој Радосав, Адолф Ламби, Вељко Алексић, Тонче Стамевски, Ђорђе Милић, Рајко Алексић, Драган Сурдучки, Анђелко Маринковић, Бранислав Вељковић, Петар Мицић, Илија Пантелић, Жарко Николић, Стеван Секереш, Ивица Брзић, Добривије Тривић, Младен Вучинић, Ђорђе Павлић, Стеван Нештицки и Димитрије Радовић. Тренер екипе је био Бранко Станковић, лекар др Милић Станишић, а технички директор клуба у то време био је легендарни Вујадин Бошков.