U svečanoj sali FC „Vujadin Boškov“ u Veterniku, danas je održana svečanost povodom dodele plaketa članovima prve šampionske generacije Vojvodine, koja je, osvajanjem titule šampiona Jugoslavije u sezoni 1965/66, donela prvi pehar u klupske vitrine.

U prisustvu veterana Vojvodine, članova kluba i predstavnika medija, plakete svim živim članovima prve šampionske generacije Vojvodine uručili su v.d. predsednika kluba Dragoljub Samardžić i članovi Upravnog odbora Ljubomir Apro i Milan N. Đukić, dok su, u ime onih koji su nažalost preminuli, plakete primili članovi njihovih porodica. Njima su plakete uručili omladinci Vojvodine koji su nedavno potpisali prve profesionalne ugovore sa klubom.

Povod za uručenje ovih plaketa jeste to što u tekućoj sezoni 2020/21. Vojvodina obeležava 55 godina od osvajanja svoje prve titule, što je učinjeno u sezoni 1965/66. Usled nestabilne epidemiološke situacije, klub je odlučio da ovaj jubilej obeleži već u prvom delu sezone, što je svakako naišlo na veliku radost od strane onih koji su svojim igrama i rezultatima ostali zlatnim slovima upisani u dugoj istoriji „stare dame“.

Na početku svečanosti, prisutni su najpre poslušali himnu FK Vojvodina, čiji tekst je napisao legendarni srpski pesnik i veliki navijač „stare dame“ Miroslav Mika Antić, a otpevao Mihajlo Oneščuk, dugogodišnji vokalni solista Radio-televizije Novi Sad. Nakon toga, prikazana je i kratka reportaža o uspehu koji je ostvaren u sezoni 1965/66, ali i godinu dana kasnije, kada je praktično ista generacija uspela da se, nakon pobede nad Atletikom iz Madrida, plasira u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona, gde je tek golom u nadoknadi vremena eliminisana od kasnijeg osvajača pehara, ekipe Seltika.

Svi prisutni potom su održali minut ćutanja za članove prve šampionske generacije Vojvodine koji nažalost više nisu sa nama, nakon čega se prisutnima obratio v.d. predsednika kluba Dragoljub Samardžić.

– Veoma sam uzbuđen i srećan što danas stojim pred vama sa najužim rukovodstvom FK Vojvodina. Pre 55 godina, vi ste zlatnim slovima ispisali deo naše bogate klupske istorije, osvojivši titulu u onoj velikoj i fudbalski moćnoj Jugoslaviji. Titulu ste osvojili zasluženo i to nekoliko kola pre kraja, ostavljajući iza vas i danas poznate klubove poput Crvene zvezde, Partizana, Dinama, Hajduka, Rijeke, Veleža, Željezničara, Vardara – rekao je Samardžić.

U ime igrača koji su osvojili prvu šampionsku titulu, prisutnima se obratio predsednik Sekcije veterana FK Vojvodina Vasa Pušibrk.

– Emocije naviru kada se setimo tih dana i vremena. Sećam se one naše zgrade pod svodovima i toga da smo mukotrpno trenirali i na našem stadionu, ali i na mnogim drugim terenima po Vojvodini. Međutim, titulu smo osvojili sa osam bodova više u odnosu na drugoplasiranog. To nije bilo lako, pogotovo zato što smo sezonu počeli dosta loše, pa smo u Kupu čak izgubili od amaterskog tima iz Smederevske Palanke – podsetio je Pušibrk, koji se i zahvalio članovima uprave kluba na tome što je današnjom svečanošću još jednom odala priznanje onima koji su osvojili prvu šampionsku titulu.

Nakon zvaničnog dela programa, druženje prisutnih nastavljeno je na prigodnom koktelu, a u istoriji „stare dame“ ostaće zabeleženo da su prvu šampionsku titulu osvojili: Silvester Takač, Vasa Pušibrk, Vladimir Savić, Radivoj Radosav, Adolf Lambi, Veljko Aleksić, Tonče Stamevski, Đorđe Milić, Rajko Aleksić, Dragan Surdučki, Anđelko Marinković, Branislav Veljković, Petar Micić, Ilija Pantelić, Žarko Nikolić, Stevan Sekereš, Ivica Brzić, Dobrivije Trivić, Mladen Vučinić, Đorđe Pavlić, Stevan Nešticki i Dimitrije Radović. Trener ekipe je bio Branko Stanković, lekar dr Milić Stanišić, a tehnički direktor kluba u to vreme bio je legendarni Vujadin Boškov.