Radivoj Radosav, Vasa Pušibrk, Goran Levi i Đorđe Vujkov

 

Veterani Vojvodine danas su bili gosti u Jevrejskoj opštini Novog Sada.

Veterani Vojvodine danas su bili gosti u Jevrejskoj opštini Novog Sada. Delegaciju koju su činili Vasa Pušibrk, Radivoj Radosav (članovi šampionske generacije iz 1966) i Đorđe Vujkov (član generacije koja je osvojila Srednjoevropski kup 1977) dočekao je i ugostio predsednik Jevrejske zajednice Novog Sada Goran Levi, a čitav susret je protekao u veoma lepoj i srdačnoj atmsoferi.

U Novom Sadu, do Drugog svetskog rata postojao je fudbalski klub Juda Makabi, koji je okupljao pretežno jevrejsku zajednicu grada, a upravo su Juda Makabi i Vojvodina, zajedničkim sredstvima i doprinosima, 1924. godine izgradili stadion „Karađorđe“. U prvoj polovini 20. veka, ova dva tima odigrala su 23 zvanična i čak 19 prijateljskih susreta, što dovoljno govori o tome da su negovali vrlo prijateljske odnose.

Predsednik Jevrejske opštine Novog Sada Goran Levi izrazio je zadovoljstvo zbog posete veterana Vojvodine i istakao da je „stara dama“ srpskog fudbala uvek imala svesrdnu podršku jevrejske zajednice iz svog grada.

– Pre svega, nama je izuzetno drago zbog toga što ćemo ponovo uspostaviti, odnosno produžiti saradnju sa fudbalskim klubom Vojvodina, jer svi članovi jevrejske zajednice Novog Sada prate njen rad i raduju se njenim uspesima. Vojvodina je klub iz našeg grada i mi smo se saživeli sa njom. Poznato je da su, pre Drugog svetskog rata, Vojvodina i Juda Makabi zajedno gradili stadion „Karađorđe“ i imali izuzetnu saradnju i odnos, a to je ono što želimo da produžimo. Današnja poseta je nastavak negovanja tradicije, koju ćemo svakako pokušati da prenesemo i na mlađe generacije – izjavio je Levi.

Pre nekoliko meseci, zvanično je osnovana Sekcija veterana FK Vojvodina, a kao jedan od njenih glavnih ciljeva određeno je očuvanje tradicije i svega onoga što čini istoriju „stare dame“, što potvrđuju i reči predsednika ove sekcije Vase Pušibrka.

– Izuzetno je bitno da čuvamo sećanje na sve one lepe stvari u istoriji Vojvodine, pri čemu posebno mislim na period između dva svetska rata, kada je postojao i Juda Makabi. Vojvodina je tada okupljala pretežno srpsku, a Juda Makabi jevrejsku zajednicu u gradu, ali su između ta dva kluba uvek postojali prijateljski odnosi i to je ono što je važno istaći i zbog današnjih mladih ljudi, jednako koliko je važno čuvati uspomenu na ljude koji su nekada igrali za Vojvodinu i proslavili njeno ime – rekao je Pušibrk.

Na današnjem sastanku, dogovoreno je da predstavnici Jevrejske opštine budu gosti fudbalskog kluba Vojvodina 14. septembra, kada će se prigodnim koktelom obeležiti sećanje na neraskidivu vezu između FK Vojvodina i jevrejske zajednice Novog Sada, odnosno zajedničke napore pri izgradnji stadiona „Karađorđe“.