Fudbalski klub Vojvodina je po mnogo čemu jedinstven i prepoznatljiv u srpskom fudbalu. Pored prebogate tradicije koja traje još od pre Prvog svetskog rata, omladinske škole koja je iznedrila veliki broj bivših i sadašnjih asova svetskog fudbala, trofeja i rezultata koje je ostvarivala na domaćoj i međunarodnoj sceni, ljubitelji fudbala u Srbiji Vojvodinu prepoznaju i po njenom originalnom pola belom, pola crvenom dresu, u kojem fudbaleri „stare dame“ nastupaju već čitavih 100 godina. Međutim, u sportskoj javnosti je malo poznato od kada i zbog čega Voša nastupa baš u takvim dresovima.

Kada je odigrala svoju prvu utakmicu, u maju 1914. godine u Kovilju protiv lokalnog kluba Šajkaš, ekipa Vojvodine je nastupila u belim šortsevima i svetlo-plavim dresovima, koje je sašila majka Milorada Milićeva, jednog od tadašnjih igrača. Nažalost, to je bila prva i jedina utakmica koju je Vojvodina odigrala pre izbijanja do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, a ponovo je oživela tek 1919. godine, kada je i nastala priča o crveno-belim dresovima.

Naime, te 1919. godine, na studijama u Pragu bilo je mnogo Novosađana, a neki od njih su, prilikom povratka kući, sa sobom poneli lopte i dresove koje su dobili na poklon od fudbalskog kluba Slavija. Bila je to prva prava fudbalska oprema koja je stigla u Novi Sad. Od tog trenutka, fudbaleri Vojvodine počeli su da igraju u pola belim, pola crvenim dresovima, baš kao i Slavija iz Praga.

Međutim, tek tri godine kasnije i to baš na današnji dan (23. jula 1922), na vanrednoj sednici Skupštine kluba, u znak zahvalnosti prema FK Slavija, odlučeno je da crveno-beli dresovi budu prihvaćeni kao zvanični dresovi FK Vojvodina. Na taj način, Vojvodina je postala prvi klub u Srbiji koji je crveno-bele boje zvanično prihvatio kao svoje. Istog dana, klub je dobio svoj zvanični grb, koji je bio nešto izmenjen u odnosu na grb FK Slavija. Tačnije, jedina razlika bila je u tome što zvezda na grbu Vojvodine nije bila crvena, kao na Slavijinom, već plava, kako bi, uz crveno-belu pozadinu, grb bio u bojama srpske zastave.

Grb FK Vojvodina 1922-1946

Od tada, dresovi i grb su mnogo puta bili menjani, ali su crvena i bela boja bile i ostale zaštitni znak „stare dame“ srpskog fudbala.