Vojislav Gajić

Kako bismo zaokružili priču posle derbija između Radničkog i Vojvodine i ukupnih događanja u Nišu, za list Dnevnik govori predsednik Upravnog odbora novosadskog fudbalskog superligaša Vojislav Gajić.

Podsetićemo, crveno-beli su na stadionu na Čairu doživeli treći ovosezonski poraz (0:1), ali su posle utakmice bili izuzetno nezadovoljni arbitražom Petra Pipera iz Čačka.

– Pre svega, želim da naglasim da su rukovodstvo Radničkog, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Kluba privrednika i Ekonomskog saveta ovog grada Dragan Milošević fenomenalno ugostili u Gradskoj kući moje saradnike i mene – istakao je Vojislav Gajić. – Neizbežna tema bila je priča o našim klubovima, ali bez posebnog osvrta na samu utakmicu, koja je posle toga usledila. To smo prepustili samim akterima – igračima i njihovim učiteljima. Mi smo, između ostalog, dogovorili zajednički sastanak najpre u Nišu sa Gradskim savetom i privrednicima Novog Sada, koji imaju interes da deluju na jugu Srbije. Učesnici u razgovorima koji će uslediti biće i predstavnici Vlade i privrednici iz Mađarske, a u narednom periodu takav sastanak planiramo i u Novom Sadu. Svi ti razgovori ukazivali su da će se pozitivna atmosfera preneti i na samu utakmicu, a veoma lepo bilo je i to što su fudbaleri našeg kluba, šetnjom po ulicama, izazvali veliku pažnju građana Niša.

Nažalost, pozitivna događanja nisu se nastavila i tokom susreta?

– Početak utakmice obećavao je korektnu fudbalsku priredbu. Međutim, kako je vreme odmicalo, to se nije dogodilo. Već par godina unazad, Radnički i Vojvodina igraju lep fudbal i visoko su pozicionirani, a njihovi susreti poprimili su epitet istinskog derbija. Po nama, to je opravdano i dobro za srpski fudbal. Žao mi je što i suđenje na prošloj utakmici nije bilo na nivou derbija. Svi iskreni ljubitelji fudbala to su mogli da vide u direktnom TV prenosu, jer u Nišu nije pobedio fudbal. Sa zadovoljstvom mogu da primetim da je u nekim ranijim utakmicama u prvenstvu i Kupu, a naročito u Novom Pazaru, pobedio baš sport. Primera radi, iako je njihova ekipa izgubila, navijači Novog Pazara su aplauzom ispratili igrače Vojvodine sa terena. Ovom prilikom, u ime FK Vojvodina, još jednom se zahvaljujem na vrlo korektnoj igri ekipe i ponašanju rukovodstva Radničkog.

I na Čairu, kao i u nekim skorijim prvenstvenim utakmicama,Vojvodina je utakmicu završila sa igračem manje. Da li to svedoči o gruboj igri i nesportskom ponašanju njenih fudbalera?

– Fudbal je muški sport. Ako pratimo jake evropske lige, potpuno jasno uočavamo da se u žaru borbe dueli, pa i snažniji od tog koji je prethodio isključenju, dešavaju i ne sankcionišu tako oštro. Sve ovo, dakle, nema veze sa nedisciplinom ili lošim ponašanjem naših igrača. Naprotiv. Oni su izuzetno korektni, a po mom ličnom ukusu, treba da igraju još čvršće, naravno u granicama fer-pleja.

Svedoci smo u poslednje vreme i učestalog kažnjavanja trenera, igrača i samog kluba. Kako to komentarišete i da li je jaka Vojvodina potrebna ovdašnjem fudbalu?

– Niko ne može da ne primeti kako se to kažnjavanje zaista dešava. Naravno da podržavam poštovanje svih pravila koje propisuje FSS kada je u pitanju takmičenje, ali mislim da kriterijum nije isti za sve. Od dolaska novog rukovodstva, naš klub jača na svim nivoima i zbog toga se nalazi u središtu pažnje javnosti. Siguran sam da jaka Vojvodina, uz svoju bogatu istoriju i tradiciju, odgovara iskrenim ljubiteljima lepog fudbala, jer je opšta konstatacija da u ovom trenutku igramo možda i najlepše od svih ekipa u državi. Uz sve ono pozitivno što se događa, poruka je jasna- konkurencija pozitivno utiče na kvalitet i razvoj fudbala, kao i u svim ostalim oblastima života. Prihvatam da je potrebno da prođe neko vreme kako bi se ukupna sportska javnost navikla na takvu Vojvodinu. Upravo zato nastavićemo marljivo da radimo i siguran sam da će to veoma brzo da donese rezultat. Ne bih da komentarišem odluke disciplinskih organa, samo tražimo da prema svima imaju ujednačen kriterijum.

Da li između FSS i FK Vojvodina traje neki tihi sukob?

– Nemamo nikakav problem sa FSS, tačnije Vojvodina ima dobru komunikaciju sa nacionalnim Savezom. Reč je o našoj krovnoj organizaciji u kojoj je došlo do promena i u čiji se rad uvode novine, a za to, takođe, treba da protekne određeno vreme. Interes svih klubova je razvoj našeg fudbala.

Pred utakmicu Voše u Lučanima promenjena je bila sudijska trojka?

– Promenom sudija i stvorenom atmosferom pred taj susret nismo bili opterećeni. To je stvar sudijske organizacije, a naš klub, to je opšte poznato, delegiranja ne zanimaju. Želimo jedino, ponavljam, isti kriterijum za sve klubove, kao što je slučaj u svim takmičenjima pod ingerencijom UEFA i FIFA. Sugerišem jedino da derbije treba da sude najbolji arbitri.

Posle neodazivanja četvorice pozvanih igrača Vojvodne za utakmicu B reprezentacije u Kataru, primetno je da sve češće izostaju pozivi pod državnu zastavu mlađem naraštaju Vojvodine?

– Upoznat sam s time, ali odluku o (ne)pozivanju donose selektori tih kategorija. Žao mi je ako nisu prepoznali kvalitet u Omladinskoj školi „Ilija Pantelić“. Požrtvovanim radom svih trenera, kao i kvalitetom dečaka koji zaslužuju da igraju u reprezentativnim selekcijama, nateraćemo ih da ubuduće više pažnje posvete našoj deci i siguran sam da će to rezultirati njihovim ponovnim pozivanjem u državni tim. Ne želimo da se bavimo teorijom zavere i ne bih to povezivao sa neodazivanjem četvorice fudbalera pozivu selektora za Katar, jer sve to ne bi trebalo da ima veze jedno s drugim. Nama je reprezentacija prioritet, ali, podsećam, tada je zdravstveno stanje igrača bilo takvo da nisu mogli da odgovore na poziv, o čemu najbolje svedoče njihovi medicinski nalazi.

Posle svega, stojite li i dalje iza tvrdnje da Vojvodina ide na titulu prvaka u ovoj sezoni?

– Naravno! Svaki čovek želi da u onome čime se bavi bude najbolji. Nekada je to moguće, nekada nije, a posebno u fudbalu. Tu treba puno toga da se složi, a sadašnje rukovodstvo Vojvodine upravo slaže te kockice. Zajedno s navijačima i našim Poslovnim timom, kao i marketinškom službom, koja svoj rad svakodnevno podiže na sve veći nivo – istakao je predsednik FK Vojvodina Vojislav Gajić.

POZIV NAVIJAČIMA

Novosađani u petak (17 časova) igraju utakmicu 15. kola s ekipom Radnika iz Surdulice. Vojislav Gajić je, pred susret na „Karađorđu“, istakao:

– Rukovodstvo Vojvodine posebno poziva navijače da u što veće broju dođu sutra na naš stadion i podrže igrače i stručni štab. Obaveštavamo sve građane Novog Sada i iz šire okoline da će ulaz na tribine biti besplatan, ali i da će naši fudbaleri i treneri takvo poverenje opravdati na terenu.

(izvor: Dnevnik)