Dragan Matković

 

Petorica kadeta Vojvodine učestvovaće na Evropskom prvenstvu, koje će u maju biti održano u Engleskoj.

Tokom proteklog vikenda, u svim evropskim ligama na snazi je bila reprezentativna pauza, koju su nacionalni timovi iskoristili za odigravanje velikog broja prijateljskih mečeva. Međutim, pored A selekcija, na terenu su se našle i brojne mlađe kategorije, a među njima i kadetska (U-17) selekcija Srbije, koja je na turniru elitne runde kvalifikacija u Češkoj izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

Kadeti Srbije su najpre u Olomoucu rezultatom 2:0 (2:0) pobedili domaćina Češku, a oba gola za naš tim postigao je član kadetske ekipe Vojvodine Dragoljub Savić. Nakon tog meča, Srbija je sa još ubedljivijih 3:0 (0:0) pobedila selekciju Ukrajine, da bi u poslednjem kolu igrala nerešeno 1:1 (1:1) protiv Španije, te tako zauzela prvo mesto u grupi i izborila plasman na Evropsko prvenstvo, koje će od četvrtog do 20. maja ove godine biti održano u Engleskoj. Pored Dragoljuba Savića, sva tri meča za kadetsku reprezentaciju Srbije na ovom turniru odigrao je i Danilo Mitrović, a član našeg kadetskog nacionalnog tima bio je još jedan igrač kadetske ekipe Vojvodine – Dejan Zukić.

Međutim, njih trojica neće biti jedini igrači Vojvodine na Evropskom prvenstvu za kadete, pošto su plasman na finalni turnir sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine izborili i Dragan Matković i golman Luka Kačavenda. U izuzetno teškoj grupi, u kojoj su se nalazile još i Francuska, Danska i domaćin Austrija, Bosna i Hercegovina je napravila pravi podvig plasmanom na Evropsko prvenstvo, a veliki doprinos tom uspehu dali su i kadeti Vojvodine Kačavenda i Matković, koji su takođe odigrali sve tri utakmice na turniru elitne runde kvalifikacija. Kačavenda se istakao sa nekoliko zaista fantastičnih odbrana, dok je Matković prikazao izuzetnu borbenost i zalaganje, te pritom uspeo i da postigne gol protiv Austrije.

Plasman Srbije i Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo, uz zapaženu ulogu igrača iz omladinske škole „Ilija Pantelić“, predstavljaju samo još jedan dokaz stručnog i kvalitetnog rada sa mlađim selekcijama Vojvodine, ali i neosporan pokazatelj talenta i umeća dečaka koji svakodnevno treniraju u FC „Vujadin Boškov“ u Veterniku.