Magneti

 

Vojvodina je u svojoj istoriji odigrala ukupno 166 utakmica u zvaničnim UEFA takmičenjima, pri čemu je čak 16 nastupa zabeležila u poslednje dve sezone.

Fudbaleri Vojvodine eliminisani su iz plej ofa za Ligu Evrope od holandskog AZ Alkmara, ali su i ove sezone, baš kao i prethodne, ostavili relativno dobar utisak na međunarodnoj sceni.

Interesantno je to da je Vojvodina, iako nije izborila plasman u grupnu fazu, za dve godine odigrala ukupno 16 utakmica u Evropi, dok je u čitavoj svojoj istoriji zabeležila 166 mečeva pod okriljem UEFA. Ove i prethodne sezone, Vojvodina je igrala protiv klubova koji su istinski velikani u svojim zemljama i renomirana imena u svetu fudbala, kao što su Sampdorija, Viktorija Plzen, Dinamo Minsk, AZ Alkmar…

I dok je prošlosezonsko učešće Vojvodine u Evropi obeležila neverovatna pobeda od čak 0:4 nad Sampdorijom u Torinu, ove sezone „stara dama“ se može pohvaliti time da je bila najuspešniji predstavnik Srbije u evropskim takmičenjima. Štaviše, Vojvodina je ostvarila više pobeda nego svi preostali srpski klubovi zajedno.

Igrajući protiv Bokelja, Konah’s kija, Dinama i AZ Alkmara, Vojvodina je ostvarila učinak od četiri pobede, tri remija i samo jednog poraza, dok su preostali srpski predstavnici u Evropi ove sezone (Crvena zvezda, Partizan, Čukarički) ostvarili zajednički skor od tri pobede, sedam remija i dva poraza (računajući rezultate po isteku 90. minuta).

Vojvodina se trenutno nalazi na 174. mestu rang liste UEFA, a sa prostora bivše Jugoslavije, ispred nje su samo Dinamo, Hajduk, Rijeka, Maribor i Partizan. Vojvodina je drugi najbolje rangirani srpski klub, s obzirom na to da se Partizan nalazi na 102, a Crvena zvezda na 221. mestu.

Nema sumnje da je Vojvodina tokom prethodne dve godine ispisala značajne stranice u svojoj dugoj istoriji, a pojedine utakmice i pobede, poput one nad italijanskom Sampdorijom, svakako predstavljaju neke od najsvetlijih trenutaka tokom 102 godine postojanja „stare dame“.