zanimljivosti iz prošlosti

 

– Krajem je 1940. godine, čelnici FK „Vojvodina“ su imali želju da konačno osvoje titulu prvaka države. S toga su u svoje redove doveli najbolje igrače iz lige, zbog čega su ih nazvali „milioneri“. Ipak, u proleće 1941. godine, ratni vihor raspršio je želje i nade crveno-belih.

– Za vreme Drugog svetskog rata okupacione snage su zabranila rad i delovanje FK „Vojvodina“. Rad kluba ponovo je obnovljen u jesen 1944. godine. Prvu utakmicu nakon oslobođenja FK „Vojvodina“  je odigrala u Zrenjaninu. Tom prilikom, igrači su na utakmicu putovali u kamionskoj prikolici.

– Pošto je Vojvodina važila za predratni građanski klub, nove komunističke vlasti htele su da daju novo ime u duhu socijalističke revolucije. U predlozima se išlo čak dotle, da se klub nazove „Mladi traktorista“.

– Fuzijom tri kluba: Vojvodine, Slavije i Novog Sada, 1946. godine, stvoren je novi klub Sloga. Tada je Vojvodina ponovo prestala da postoji. Stari naziv klubu vraćen je 1950. godine, zahvaljujući, tada poznatom novinaru i publicisti, Vladimiru Dedieru.

– Prvo finale Kupa Jugosavije FK „Vojvodina“ je odigrala 1951. godine protiv Dinama iz Zagreba. Kuriozitet je da, i ako su se igrale dve utakmice, obe odigrala u gostima, prvu u Zagrebu, a drugu u Beogradu.

– Vojvodina je prvi jugoslovenski tim, koji je pobedio jednu mađarsku ekipu. Bilo je to 1956. godine u Budimpešti. Tada su Novosađani pobedili Ferencvaroš sa 2:0.

– Rekordan broj reprezentativaca Voša je dala 1956. godine, kada je za plave nastupilo čak 11 igrača. Pet igrača je nastupalo za A selekciju, dok je za B tim i Mladu reprezentaciju igralo 6 igrača.

– Prvi broj klupskog lista „Vojvodina“ izašao je 1957. godine. Glavni i odgovorni urednik bio je legendarni Vošin golman Lazar Vasić.

– Najveću pobedu u evro kupovima, koju je ostvario jedan naš tim, ostvarila je Voša. Pobeđen je Iraklis iz Soluna sa 9:1. Bilo je to u Novom Sadu, 1961. god., u okviru Kupa sajamskih gradova (Kup UEFA).

– U sezoni 1965/66. godine, kada je ovojena prva titula, u šesnaestini finala Kupu Jugoslavije Vojvodina je poražena od  Mladosti iz Smederevake Palanke, tada člana četvrte lige.

– Prvu utakmicu pod svetlošću reflektora u Novom Sadu Vojvodina je odigrala 1967. godine. Bilo je  to u četvrt finalu Kupa šampiona protiv Seltika (1:0).

– Iz šampionskog tima FK „Vojvodina“ 1965/66. čak 6 igrača završilo je fakultete, a trojica od njih su kasnije postali dokotori na DIF-u na odseku za fudbal – dr Veljko Aleksić, dr Radivoje Radosav i dr Stevan Sekereš.

– 22. novembar 1967. godine fudbaleri Vojvodine  putovali su u  Lajpcig, na revanš utakmicu  Kupa sajamskih gradova protiv Lokomotive. Prilikom spuštanja na lajpciški aerodrom, zbog lošeg vremena, avion je tek u četvrtom pokušaju zahvatio kraj piste. Tom prilikom obe elise aviona su otpale i avion se zario u zemlju. Na sreću, motori nisu eksplodirali i svih 36 putnika i 5 članova posade su se spasili.

– Voša je u zvaničnim takmičarskim utakmicama pobeđivala velike evropske ekipe kao što su: Milan, Roma, Fiorentina, Inter, Atletko Madrid, Seltik, Glazgov Rendžers, Panatinaikos, AEK, CSK-a, Rapid i Sparta.

– Vojvodina je 1970. godine  osvojila prvi Letnju ligu šampiona, u konkurenciji: Crvene zvezde, Dinama, Hajduka, Parizana i Sarajeva.

– Vojvodina je, uz Crvenu zvezdu i Partizan, jedini srpski klub koji je osvojio neki evropski trofej. Osvojen je Srednjoevropski kup 1977. godine.

– U avgustu 1982. godine, na turniru u španskom gradu Saragosi, Vojvodina je u borbi za treće mesto pobedila dvostrukog prvaka Evrope Notingem forest sa 2 :1. U prvoj utakmici poražena je od Real Madrida sa 2 : 1.