Klub navijača 1937Opšte prihvaćena činjenica u javnosti da organizovano navijanje u Novom Sadu počinje 1989. osnivanjem “Red Firma” i nije potpuno tačna.

Vojvodina je kao klub nastala direktno iz naroda, kao rezultat ljubavi prema fudbalu i težnje mladih Srba u tadašnjoj Austrougarskoj da budu jednaki sa drugima. To nam govori da su prvi navijači bili osnivači kluba koji je vremenom stekao široku popularnost u Novom Sadu i na teritoriji današnje pokrajine.

Grupa simpatizera Vojvodine je u cilju koordinacije i boljeg usaglašavanja među navijačima, organizovala prvi klub ljubitelja FK “Vojvodina”
Taj istorijski događaj zabeležila je “Zastava”, jedan od najtiražnijih dnevnih listova u Novom Sadu, 17. decembra 1937.

-Preksinoć u prostorijama gostionice g. Save Dotlića u Miletićevoj ulici, održan je sastanak prijatelja i simpatizera FK “Vojvodina”. Sastanak je sazvan radi osnivanja jednog kluba, kome će biti cilj da pomaže FK “Vojvodinu” i to u ovim pravcima : materijalnim prilozima, kupovanjem rekvizita iz svoje gotovine, vršenje propagande za njene fudbalske priredbe, istupanjem u svim slučajevima kada to interesi Vojvodine zahtevaju, organizovanjem navijačkih vozova i izleta kada njihov klub gostuje na strani itd.

Sredstva kluba biće članski prinosi, prihodi od raznih priredaba, dobrovoljni prilozi, pokloni i pomoći. Ovom sastanku je prisustvovalo oko 100 prijatelja “crvenih”, koji su uglavnom vodili akciju da se klub osnuje.

Klub navijača nastavio je svoje aktivnosti sve do ulaska Kraljevine Jugoslavije u Drugi svetski rat 1941.

Ovaj događaj oslikava činjenicu koliko je novosadska omladina u to vreme bila modernih shvatanja i pratila svetske trendove. Pored toga što su među prvima na ovim prostorima počeli da igraju fudbal, prvi su i osnovali klub navijača.

Druge navijačke grupe kod nas i u inostranstvu za datume svog osnivanja uzimaju neke mitske i teško proverljive događaje. Tim više 15. decembar 1937. dobija na značaju za kulturnu i sportsku istoriju Novog Sada.

priredio Petar Đurđev

Logo Energotehnike Južna Bačka

Logo Aleksandar gradnjeLogo Bolnice VitaLogo Bulevar CompanyLogo Elixir groupLogo Energy proLogo Galens investaLogo Imperial BuildingsLogo Industrije mesa MatijevićLogo Karin komercaLogo Max betLogo Put investaLogo SMB gradnjeLogo Tehnouniona

Logo UmbraLogo Divecatering_raljicLogo Sparco-aLogo Matisa