Klub navijača 1937Opšte prihvaćena činjenica u javnosti da organizovano navijanje u Novom Sadu počinje 1989. osnivanjem “Red Firma” i nije potpuno tačna.

Vojvodina je kao klub nastala direktno iz naroda, kao rezultat ljubavi prema fudbalu i težnje mladih Srba u tadašnjoj Austrougarskoj da budu jednaki sa drugima. To nam govori da su prvi navijači bili osnivači kluba koji je vremenom stekao široku popularnost u Novom Sadu i na teritoriji današnje pokrajine.

Grupa simpatizera Vojvodine je u cilju koordinacije i boljeg usaglašavanja među navijačima, organizovala prvi klub ljubitelja FK “Vojvodina”
Taj istorijski događaj zabeležila je “Zastava”, jedan od najtiražnijih dnevnih listova u Novom Sadu, 17. decembra 1937.

-Preksinoć u prostorijama gostionice g. Save Dotlića u Miletićevoj ulici, održan je sastanak prijatelja i simpatizera FK “Vojvodina”. Sastanak je sazvan radi osnivanja jednog kluba, kome će biti cilj da pomaže FK “Vojvodinu” i to u ovim pravcima : materijalnim prilozima, kupovanjem rekvizita iz svoje gotovine, vršenje propagande za njene fudbalske priredbe, istupanjem u svim slučajevima kada to interesi Vojvodine zahtevaju, organizovanjem navijačkih vozova i izleta kada njihov klub gostuje na strani itd.

Sredstva kluba biće članski prinosi, prihodi od raznih priredaba, dobrovoljni prilozi, pokloni i pomoći. Ovom sastanku je prisustvovalo oko 100 prijatelja “crvenih”, koji su uglavnom vodili akciju da se klub osnuje.

Klub navijača nastavio je svoje aktivnosti sve do ulaska Kraljevine Jugoslavije u Drugi svetski rat 1941.

Ovaj događaj oslikava činjenicu koliko je novosadska omladina u to vreme bila modernih shvatanja i pratila svetske trendove. Pored toga što su među prvima na ovim prostorima počeli da igraju fudbal, prvi su i osnovali klub navijača.

Druge navijačke grupe kod nas i u inostranstvu za datume svog osnivanja uzimaju neke mitske i teško proverljive događaje. Tim više 15. decembar 1937. dobija na značaju za kulturnu i sportsku istoriju Novog Sada.

priredio Petar Đurđev

Logo Energotehnike Južna Bačka

Logo Aleksandar gradnjeLogo Elixir groupLogo Energy proLogo Galens investaLogo Intersrema i ŠkodeLogo Industrije mesa MatijevićLogo Karin investaLogo Tehnounion-exim-aLogo SMB gradnjeLogo Victoria groupLogo Put investaLogo Max betLogo Inter steel-aLogo Bolnice VitaLogo Imperial BuildingsLogo Bulevar CompanyLogo pekare Kao nekadLogo Srbija danas-a

Logo UmbraLogo Divecatering_raljicLogo Sparco-aLogo MatisaLogo Studija Catarraso