Фудбалски центар „Вујадин Бошков“

ФЦ „Вујадин Бошков“

Фудбалски центар “Вујадин Бошков” саграђен је 1973. године у Ветернику, на адреси Новосадски пут 114, на истом месту на којем се налази и данас. Идеја о оснивању сопственог тренинг центра ФК Војводина, у којем би била покренута школа фудбала и у њој стварани играчи за сениорски тим црвено-белих, покренуо је велики визионар, тадашњи директор и уједно највеће име које је ФК Војводина икада изнедрила – Вујадин Бошков, по коме овај тренинг центар и данас носи име.

Улаз у ФЦ „Вујадин Бошков“

Интересантно је то да је, у време када је покренута ова идеја, Вујадин Бошков претрпео велике критике од тадашње комунистичке власти, под образложењем да изградња једног таквог центра и формирање омладинске школе, у којој би се стварали и касније продавали играчи, представљају одударање од социјалистичких вредности и нагињање ка западу и капитализму, због чега је, већ исте године, Вујадин Бошков напустио Југославију и отишао у Холандију, где је постао тренер Ден Хага и касније у много познатијим клубовима остварио импозантну тренерску каријеру.

Нажалост, у ФЦ “Вујадин Бошков” деценијама није улагано, да би се све променило 2005. године. Инвестицијом од два милиона евра, тадашње руководство клуба у потпуности је реновирало тренинг центар фудбалера Војводине, који од тада с правом важи за један од најбољих у Србији и генерално један од најкомплетнијих фудбалских центара у Европи, у којем своје припреме често обављају и репрезентативне селекције Србије, као и разни клубови из земље и региона.

Реновирани ФЦ “Вујадин Бошков” је свечано отворен у августу 2006. године и данас се овај велелепни центар шири на 85.000 квадратних метара спортских терена и 3.600 квадратних метара затвореног простора. Садржи пет терена са природном травом и још један терен са вештачком подлогом, који је накнадно направљен 2009. године.

На тих шест терена, данас свакодневно тренирају првотимци, као и чланови 10 млађих селекција ФК Војводина.

Два терена опасана су трибинама, а на главном постоји могућност одигравања утакмица и тренирања у ноћним условима.

Трибине поред терена број 1

За смештај првотимаца и чланова стручног штаба предвиђено је осам двокреветних и седам трокреветних соба, као и два луксузно опремљена апартмана. Свака стамбена јединица поседује телевизор, клима уређај, фрижидер и интернет конекцију.

Просторије омладинске школе „Илија Пантелић“

Просторије за одмор и забаву у оба објекта садрже ТВ, билијар, стони фудбал, рачунаре и клима уређаје, а ту је и кухиња која ради 365 дана у години и припрема оброке за првотимце и све млађе категорије.

Ресторан

Истовремено, у ФЦ “Вујадин Бошков” налази се и медиа центар, у којем се повремено одржавају конференције за новинаре уочи утакмица првог тима Војводине, као и поводом других догађаја од значаја за клуб.

Медиа центар

Спортски блок поседује све сегменте потребне за функционисање једног европског клуба, почевши од свлачионица, преко теретане, ђакузија, па све до медицинског блока, економата, магацина и перионице.

Теретана

Цео комплекс одржавају високо стручни кадрови, а посебна служба ради на обезбеђењу објекта 24 часа дневно.

Ђакузи