Да ли сте знали?

Идеја о оснивању ФК Војводина настала је на острву у језеру у данашњем Дунавском парку, где се чамцем често довозила новосадска омладина.

Прва фудбалска лопта у Нови Сад је донета 1901. године, а у то време, фудбал је међу Новосађанима био познат као шор-лоптање.

Прва фудбалска утакмица у Новом Саду у вечерњем термину одиграна је крајем јула 1933. године, када је комбиновани тим Војводине и Радничког (данашњег Новог Сада) угостио екипу Олимпика из египатског града Александрије. Меч је одигран под светлошћу великих сијалица, које су биле прикачене на бандере са обе стране терена.

Када је Комунистичка партија преузела власт у Југославији након Другог светског рата, дошло је до уједињења између Војводине, Радничког (данашњи Нови Сад) и Славије. Име новог клуба је било Слога, а један од предлога за ново име било је и Млади тракториста. Четири године касније, услед притиска навијача и уз ангажовање познатог новинара и публицисте Владимира Дедијера, овај клуб је расформиран и Војводина је поново постала Војводина.

Прву утакмицу након што је клуб, пред крај Другог светског рата, поново почео да функционише, Војводина је одиграла у јесен 1944. године у Зрењанину, а њени играчи су на овај меч путовали у камионској приколици.

Војводина је први тим са простора бивше СФРЈ који је успео да победи једну мађарску екипу, пошто је 1956. године у Будимпешти победила Ференцварош резултатом 0:2.

Војводина је 1956. године имала чак 11 својих актуелних играча у репрезентативним селекцијама Југославије (пет у А и шест у младој репрезентацији).

Први број клупског листа „Војводина“ изашао је 1957. године, а уредник часописа био је легендарни голман Војводине Лазар Васић, који је, још у време док је био активан фудбалер, истовремено радио и као новинар.

Највећу победу у званичним УЕФА такмичењима коју је икада остварио било који клуб са простора бивше СФРЈ остварила је Војводина 1961. године, пошто је у Купу сајамских градова у Новом Саду победила грчки Ираклис из Солуна резултатом 9:1.

У сезони 1965/66, када је освојила своју прву шампионску титулу, Војводина је у 1/16 финала Купа маршала Тита елиминисана од стране Младости из Смедеревске Паланке, тада члана четврте лиге.

Од играча из шампионске екипе Војводине из 1966. године, чак шесторица њих стекли су факултетску диплому, а тројица су и докторирали на ДИФ-у на одсеку за фудбал. То су др Радивој Радосав, др Стеван Секереш и др Вељко Алексић.

ФК Војводина je ималa првог афричког играча у југословенском фудбалу који је наступао у нашој лиги. Анселм Делика је рођен 17. августа 1960. у Конгу. У ФК Војводину је дошао из Габона 1983. Био је први странац након Другог светског рата у нашем фудбалу.

Приликом путовања у Лајпциг 22. новембра 1967. године, услед великог невремена на лајпцишком аеродрому, авион у којем су били играчи Војводине се срушио приликом слетања и зарио се у земљу. На срећу, мотори нису експлодирали, па није било теже повређених.