Фудбалери Војводине у четвртак играју важан европски меч у трећем колу квалификација за Лигу конференције, пошто ће се, са почетком у 19 часова, на „Карађорђу“ састати са екипом ЛАСК-а из Линца.

Продаја улазница за овај меч је почела данас у просторијама компаније „ГИГС ТИКС“ у тржном центру „Париски магазин“, а одлуком ФК Војводина, део прихода од продаје улазница биће прослеђен у хуманитарне сврхе.

Конкретно, 200 динара од сваке продате улазнице биће уплаћено на рачун за лечење малог Бошка Гуглете, седмомесечне бебе из Новог Сада, који болује од спиналне мишићне атрофије и потребно му је скупо лечење у иностранству.

Бошко је рођен 14. јануара 2021. године у Новом Саду. Трудноћа и порођај су протекли уредно, али када је имао три месеца, његови родитељи су приметили да је доста мирнији него што би требало да буде у том узрасту. Иако је слаба покретљивост била присутна од самог рођења, она је увек била правдана тиме да се деца разликују – нека су живахнија, а нека мирнија. Присећајући се Душана, Бошковог брата, и гледајући његове видео снимке, њихови родитељи су уочили значајну разлику, која је истог тренутка укључила црвени аларм.

Након многобројних прегледа и анализа, добили су резултате којих су се прибојавали. На жалост, Бошку је успостављена дијагноза СМА 1 (спинална мишићна атрофија тип 1). Реч је о неуромишићној болести, тешкој и прогресивној, која може да има и смртни исход. Болест се манифестује прогресивном атрофијом мишића и губитком животних функција, као што су ходање, варење, гутање и дисање.

Од четвртог месеца живота, Бошко, храбра беба, почиње своју борбу за живот. Лечење које се показало као изразито успешно и које је главни циљ јесте генска терапија Золгенсма. Међутим, ова савремена терапија, одобрена 2019. године, тренутно је најскупља на свету. Родитељи позивају све људе добре воље да дају свој допринос како би се што пре стигло до циља – износа од 2,5 милиона евра.

Од 19. јуна, Бошко се налази на интензивној нези у Дечијој болници у Новом Саду и није у стању самостално да дише и да се храни. Сваким даном, његово стање се погоршава, те је од изузетног значаја да се средства што пре сакупе.

Бошку су средства потребна за терапију Золгенсма, лечење у иностранству, рехабилитације, физикалне и окупационе терапије, за лабораторијске анализе, ортопедска помагала, медицинске апарате, као и за путне трошкове и смештај.

Улазнице за утакмицу против ЛАСК-а продаваће се по ценама од 700 (запад), 500 (исток) и 200 динара (север), а више информација о продаји могу се пронаћи овде. Улазнице за утакмицу купиће и сви из ФК Војводина, укључујући и играче, чланове стручног штаба, чланове управе, запослене…

Такође, сви који то желе, Бошковом лечењу могу помоћи и слањем СМС поруке са садржајем „1032“ на број 3030, као и уплатама на рачун:

Уплатом на динарски рачун: 160-6000001037970-33

Уплатом на девизни рачун: 160600000103802950
IBAN: RS35160600000103802950
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Будимо хумани! Да и Бошко победи СМА!