Фудбалери Војводине данас ће одиграти први контролни меч на припремама у Ларнаци, а ривал „старој дами“ је екипа Вождовца.

Експедиција „старе даме“ у Ларнаку је стигла у четвртак, а већ данас од 15.30 по нашем времену, очекује је први припремни меч против добро познатог ривала.

Војводина и Вождовац међусобно су одиграли 19 мечева, „стара дама“ има 10 победа, уз седам пораза и два ремија, те гол разлику 31:22. Занимљиво је то да је Вождовац и последњи Вошин ривал, пошто је у последњој утакмици првог дела сезоне у децембру, резултат био 3:2 у корист београдског тима.

Иначе, у екипи Вождовца игра неколико познатих имена, бивших и донедавних играча Војводине, а то су – Владан Новевски, Михајло Нешковић и од ове зиме Владимир Милетић, док су Филип Антонијевић и Вук Богдановић на позајмици у редовима „змајева“.

Фудбалски клуб Вождовац један је од најстаријих српских и београдских клубова. Основан је давне 1912. године под називом ФK Душановац. Наредни назив клуба од 1929. године био је Вождовачки СK. Kлуб у дужем временском периоду није правио значајније такмичарске резултате све до сезоне 1963/64 када осваја прво место у Српској лиги и обезбеђује пласман у Другу савезну лигу.

Данашњи назив ФK Вождовац, клуб је добио 1973. године након спајањем са фудбалским клубом Слобода. Kлуб је 1975. године освојио Београдски куп. Након дуго година такмичења у Српској лиги Београд, клуб 2004. године поново осваја прво место и улази у Прву Телеком лигу, а већ наредне године спаја се са фудбалским клубом Железник и улази у Прву лигу Србије и Црне Горе.

Већ у тој првој сезони 2005/06 клуб осваја треће место, али и одустаје од такмичења у Kупу УЕФА. Након тога следи поновно испадање у трећи ранг такмичења и борба за поновни повратак на елитну сцену. Kлуб је то и остварио у сезони 2012/13 освајањем трећег места у Првој лиги Србије, а након иступања кулског Хајдука из Супер лиге Србије. Та година остаће историјска и због градње новог стадиона ’’Бојан Мајић’’ у Заплањској улици који је јединствен по томе што се налази на крову тржног центра и који прима 5.200 гледалаца.

У сезони 2014/15 клуб је заузео тек 12. место на суперлигашкој табели, али је исте сезоне остварен најбољи пласман у такмичењу за Kуп Србије, полуфинале, у коме је градски ривал Чукарички био успешнији и касније освојио трофеј.