Сезона 2019/20. у Линглонг Суперлиги Србије почела је одлично за фудбалере Војводине. После прва четири кола, црвено-бели имају максималних 12 бодова и, уз гол разлику 14:1, налазе се на првом месту на табели.

Логично, овакви резултати изазивају задовољство и радост код свих оних којима је стало до тога да „стара дама“ српског фудбала буде јака и успешна, а међу њима је сигурно и председник ФК Војводина Војислав Гајић, након чијег повратка у клуб су се, иако је од тада прошло само два месеца, многе ствари драстично промениле.

Ипак, он одмерено гледа на све оно што је до сада урађено и постигнуто, свестан тога да свима у клубу предстоји још много рада и труда како би Воша била на оном правом, европском нивоу.

– Због резултата које смо до сада остварили, наравно да сам задовољан, али не и еуфоричан. Ми смо тек на почетку онога што желимо да постигнемо и, да бисмо успели у томе, предстоји нам још много посла. Ипак, резултати у прва четири кола су показатељ да радимо добро и охрабрују нас да тако и наставимо – каже Гајић.

За добре резултате, свакако велике заслуге иду на рачун новог спортског директора и стручног штаба на челу са Ненадом Лалатовићем, посебно уколико се у обзир узме чињеница да су, у моменту када су ступили на дужност, многе екипе већ биле почеле са припремама и формирањем тима?

– Имали смо тај пех да је, услед разних околности, руководство клуба релативно касно формирано, па самим тим и његов део који је задужен за спортска питања, те смо сви имали некако мало времена да на време дођемо до онога што желимо. Наш нови спортски директор има велико искуство из своје играчке каријере, али и приватног бизниса којим се бави, те је јако важно да на његовом месту буде неко ко се једнако добро разуме и у спорт и у економију. Посвећен је свом послу и ради га са великом љубављу, јер Војводина је његов клуб, у којем је завршио каријеру. Оно што посебно морам да нагласим код њега јесте то да уме да препозна играча и у односу са њима, као и са свима осталима, увек је врло директан, понекад можда и оштар, али свакако и правичан. Наравно, за добре резултате је изузетно битна и синергија коју имамо са шефом стручног штаба, који има апсолутну слободу у свом раду, а то је сигурно један од разлога због којег имамо овако добре резултате на почетку сезоне.

Поред одличних резултата, навијаче Војводине сигурно може да радује и чињеница да у првом тиму црвено-белих тренутно има неколико младића од 18-19 година који су прошли кроз омладинску школу „Илија Пантелић“ и који ове сезоне, не само да добијају, већ и користе своју шансу на најбољи могући начин?

– Омладинска школа представља ослонац функционисања и будућности сваког озбиљног европског клуба, те је самим тим јасно да тако мора бити и у Војводини. Наша омладинска школа, иако има свој реноме и традицију, у последње време је била потпуно запуштена и систем рада у њој мора да се мења из корена. Једноставно, прошла су она времена да се играч чека док не напуни 18 година, па да се тек онда са њим потписује професионални уговор. Данас се таленти препознају већ са 12-13 година и клуб већ тада треба да почне да ради на томе да их задржи у својим редовима док не стасају за први тим, те ми је велико задовољство да саопштим да ћемо ускоро потписати стипендијске и професионалне уговоре са чак 18 играча из наших млађих категорија. Наравно, немогуће је очекивати да свако од њих дође на ниво на каквом су данас један Сергеј Милинковић-Савић или Мијат Гаћиновић, али уколико од 10 оних у које уложите добијете двојицу играча европског нивоа, то је свакако добар резултат и предствља вишеструку корист за клуб. Наравно, при свему томе, битну улогу има и стручни штаб првог тима, који тим младим играчима треба дозирано да пружа прилику да се истакну, баш као што то наш стручни штаб чини у овој сезони.

Поред омладинске школе, стабилност клуба свакако битно зависи и од свеукупне финансијске ситуације. С тим у вези, треба истаћи да су играчима и запосленима плате за прошли месец исплаћене до петог августа, што је била реткост у ФК Војводина у претходном периоду?

– Финансијска консолидација клуба за сада иде у добром смеру и наравно, тако треба и да остане. Додуше, још увек нас муче неке ствари из прошлости, али и то се полако решава. У овом тренутку, свакако нам је приоритет редовна исплата плата за оне који су тренутно део ФК Војводина, јер то је предуслов да клуб настави са добрим резултатима и функционише уходано и стабилно.

Пре неколико дана, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да ће ово бити последња сезона у којој ће се утакмице играти на оваквом стадиону „Карађорђе“, па је због тога најавио и одређени поклон за навијаче?

– Пре свега, морам да кажем да је јако битно то што је и градоначелник Новог Сада најавио изградњу новог стадиона, јер сада цела та прича добија потпуно нову тежину. Изградња новог стадиона је сада потпуно извесна и свима нам је драго због тога, јер да би Војводина била на вишем нивоу од садашњег и редовно учествовала у европским такмичењима, нови стадион је неопходан. Господин Вучевић је обећао да ће се максимално заложити да се папиролошки и технички изградња новог стадиона што више убрза, због чега смо му веома захвални. Што се тиче навијача, ми смо на утакмици против Рада одлучили да их обрадујемо бесплатним улазом, а у разговору са градоначелником, сложили смо се да би било добро да у том правцу наставимо и убудуће, те могу да кажем да нам је план да улаз буде бесплатан до краја сезоне. Наш циљ је да на сваком мечу буде што више наших навијача, а наравно, уз њихову помоћ је и играчима много лакше да дођу до победе. Зато их позивам да већ против ТСЦ-а испуне трибине „Карађорђа“, а уверен сам да ће играчи дати све од себе да их обрадују још једним добрим резултатом у овој сезони – закључио је Гајић.