Са тугом и жаљењем обавештавамо вас да је преминуо некадашњи голман прве шампионске генерације Војводине, Бранислав Вељковић (Веља, Тетреб, Кљака). Водио је велику борбу са опаком болешћу, којој је подлегао јуче око 18 часова у Дому за старе у Футогу, где је боравио протекле четири године.

Рођени Београђанин, фудбалску каријеру је започео у ОФК Београду из кога долази у омладински тим Војводине 1959. године. Талентован и перспективан, селектиран је у јуниорску репрезентацију Југославије за коју је наступао од 1960 – 1962. године.
Из Војводине се вратио у ОФК Београд, а потом у Бачку из Бачке Паланке. Вратио се у Војводину 1963. и у клубу провео пет година (1968). У шампионској сезони 1966. је био у протоколу свих утакмица, а бранио је на две. Његов период наступања у Војводини се подудара са периодом када је први голман био Илија Пантелић, један од најбољих голмана Југославије. Вељковић је прихватио улогу другог голмана и у тој улози био изузетно позитиван за атмосферу у екипи!

Године 1968 прешао је у друголигашке редове РФК Нови Сад, а већ неколико месеци касније одлази у иностранство. Наступао је за прволигашки ФК „ДОЦ“ (касније познат као ФК Утрехт). Од 1969 – 1972. играо је у првој лиги Турске (Аданаспорт и Мерсин). Годину дана касније игра за најбољи клуб у Кувајту „Кација“ са којим осваја национални куп. После Кувајта одлази у Грчку у којој игра за Ираклис из Солуна. Играчку каријеру је завршио у Славији (Нови Сад) 1976. Образовао се и стекао звање: тренер фудбала, а виши фудбалски тренер је постао 1984. када је дипломирао на Факултету физичке културе у Новом Саду. У том периоду је радио са голманима млађих категорија у Војводини, у стручном штабу Илије Пантелића. Инострану каријеру као тренер је имао у Јемену и Габону.
Бранислав Вељковић је живео у Новом Саду. Био је омиљен лик у фудбалским круговима. Духовит, интелигентан, ведар и када се судбина поигравала са њиме одисао је позитивним вибрацијама и енергијом.

КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СМРТИ БРАНИСЛАВА ВЕЉКОВИЋА је у четвртак 19. октобра 2023 у 12.00 часова на Стадиону ФК Војводине.
Сахрана ће се одржати у понедељак 23.10. у 11:15 часова на Новом гробљу у Новом Саду.