Кадетска екипа Војводине важи за једну од најталентованијих у омладинској школи „Илија Пантелић“, али и у читавој Србији, а тренер кадета Немања Кртолица предвиђа светлу будућност генерације 2005.

Кадети „старе даме“ су од аутсајдера на старту летњих припрема стигли до вицешампионске позиције у Кадетској лиги Србије. Резултати на табели нису једини успех ове генерације, напротив, већ су то и чињенице да су петорица чланова екипе потписала професионалне уговоре, да су многи добили репрезентативне позиве, али и оно што је најважније – играју нападачки фудбал, јер, како каже Немања Кртолица „деца тако највише напредују“.

Нема сумње да ће нападачко опредељење важити и на сутрашњој утакмици последњег кола Кадетске лиге Србије, у којој ће црвено-бели у 15 часова у ФЦ „Вујадин Бошков“ дочекати екипу Реал Ниша.

– У договору са клубом одлучили смо да сутра шансу добију играчи који су имали мању минутажу, јер резултат на овој утакмици ништа не може да промени. Сигурно остајемо други, тако да је прави тренутак за оне који су или мало играли, или нису добили шансу. Такође, они који су изнели сезону, играчи који ће наредне сезоне играти у Омладинској лиги Србије, наступиће у суботу за омладинце.

Ове сезоне, кадети Војводине стекли су звање вицешампиона Србије. Kако сте Ви задовољни овом сезоном?

– Вероватно ни највећи оптимисти у клубу, па ни ја сам, у тренутку када смо почели припреме, нисмо могли да очекујемо овакве резултате. Ипак, мислим да је пресудио наш карактер који смо пробали да уградимо тој деци. Они су то прихватили и управо је снажан карактер преломио у борби током читаве сезоне. За ову генерацију важи правило „од нас очекујте неочекивано“. Седам играча је прошло кроз филтер репрезентације, а претходно ниједан од њих није био позиван. Резултат је тај који је скренуо пажњу. Петорица играча су потписала професионалне уговоре. То такође говори каква је била протекла сезона.

Директор омладинске школе „Илија Пантелић“ Душко Грујић је изјавио да Војводина одавно није имала такву генерацију, која игра „тотални“ фудбал. Kолико Вам пријају похвале и како бисте Ви описали начин игре Ваше екипе?

– Разлика у животу између могућег и немогућег само је у људској одлучности. Наравно да нам пријају похвале људи из клуба, није то само мишљење Душка Грујића, већ и читаве фудбалске Србије која прати млађе категорије. То нам даје додатни подстрек да још више радимо и да будемо бољи. Не могу да кажем да играмо баш „тотални“ фудбал, али могу да смо тим који превише ризикује. Нисмо играли зихерашки, јер је наша филозофија да ће деца више напредовати, ако се окренемо нападачком фудбалу.

Иако су тек у кадетском узрасту, неколико играча из Вашег тима је већ потписало професионалне уговоре. Kаква су Ваша очекивања од њих и колики подстрек то представља за те играче, али и за све остале у тиму?

– То је огроман подстрек за оне који су потписали. Морају да оправдају то поверење и очекивања. Такође, уједно је то мотив да се докажу и остали и да покажу да су под знацима навода „запостављени“. Сви они, и који су добили уговоре и који ће их добити, морају да имају стрпљење. Једино стрпљење може да их сачува у овој земљи. Не треба да очекују да ће за годину или две потписати за неки други клуб. Или да ће одавде отићи негде где имају боље услове, ресурсе. Млади играчи треба мање да слушају родитеље и менаџере, да раде и да буду упорни и стрпљиви. Јирген Kлоп је рекао једну савршену реченицу на ту тему, а то је да до 17. године играте и побеђујете на таленат, а после 17 на карактер.

Наредне сезоне, ова генерација ће се такмичити у омладинској конкуренцији. Kаква су Ваша очекивања и колико је реално да Војводина, после неколико година, поново буде шампион у Омладинској лиги Србије?

– По мојим проценама, Војводина ће бити шампион за две године, када ова генерација буде носилац омладинске екипе. Односно када дечаци из талентоване генерације 2005, у кохезији са 2004. годиштем, буду чинили омладински тим. По мојој процени, следећа сезона ће бити доста тешка, јер ће Војводина у омладинској лиги наступати са знатно млађим играчима него ранијих година. То не мора ништа да значи, правило је да нема правила, али моја процена је да ће она тамо сезона бити кључна – изјавио је Кртолица.