Фудбалски клуб Војводина представио је данас новог шефа стручног штаба првог тима, а то је – Ранко Поповић.

Он је потписао уговор са „старом дамом“ до краја текуће сезоне, а дебитоваће у недељу када Војводина гостује Напретку у Крушевцу.

Ранко Поповић је тренерски занат и каријеру градио у иностранству и долази са богатим међународним искуством. Након што је седео на клупи Спартака у сезони 2008/09, најдуже је радио у Јапану, где је водио Токио, Осаку, Оиту Триниту, а у два наврата је предводио Машиду, у којој је имао и последњи ангажман. Једну сезону провео је на клупи тајландског Бурирама, са којим је освојио Лига куп, а по једну сезону водио је и индијски Пуне сити, аустријски Санкт Пелтен и шпанску Сарагосу.

Спортски директор Воше Марко Јовановић пожелео је срећу новом тренеру и захвалио се Радославу Батаку на сарадњи.

– Прво бих желео да се захвалим претходном шефу стручног штаба Радославу Батаку, са којим смо имали лепу сарадњу и остварили неке добре резултате, као што је била победа над Чукаричким после пет година, а такође смо славили и у дербију са Партизаном. Нажалост, ову сезону смо почели са четири пораза и одлучили смо да раздрмамо атмосферу у клубу и да нешто променимо. Већ у недељу нас очекује тешка утакмица у Крушевцу са Напретком. Овом приликом пожелећемо срећу новом тренеру Ранку Поповићу који има богато интернационално искуство, а такође је радио у Спартаку на почетку тренерске каријере – рекао је на почетку спортски директор Војводине Марко Јовановић.

Ранко Поповић се захвалио Војводини на позиву и указаном поверењу и истакао да је узбуђен на старту новог пројекта.

– После дужег времена поново сам у Србији и ужелео сам се мало своје земље и рада овде. Хвала свима на добродошлици и на лепим речима. Ја не бих много да причам, драго ми је што сам дошао у овако велики клуб. Све информације које сам добио су позитивне, клуб је стабилан и одлично организован захваљујући председнику Драгољубу Збиљићу. У свету је то нормално, али овде није мала ствар да се све обавезе на време измирију, а то потврђује да је клуб стабилан и у сигурним рукама. Уједно, то је предуслов за добру атмосферу у клубу, а она је битна за резултате. Ви знате боље од мене и ја не морам да истичем да Војводина има једну од најбољих и најозбиљнијих академија у региону. Узбуђен сам и захвалан сам на почетку новог пројекта, једва чекам да упознам играче и да почнемо да радимо и да поставимо Војводину тамо где јој је место. Гледам нашу лигу, иако нисам дуго био овде, тако да имам довољно информација да стартујемо како треба. Наш главни интерес је да изгледа онако како треба и онако како навијачи желе да изгледа – истакао је Ранко Поповић.

Он се потом осврнуо на предстојећу утакмицу са Напретком.

– Невезано само за ову утакмицу која је пред нама већ и за сваку следећу, моја нека фудбалска и животна филозофија јесте да је терен једино мерило. Играчи имају таленат и квалитет и треба да им помогнемо да то покажу на терену. Као спортиста и као човек, играм сваку утакмицу да победим, а не да је не изгубим. Ово можда звучи препотентно, али с обзиром на име и квалитет који има Војводина, ми морамо тако сви да размишљамо. Ми морамо да дамо све за победу, на свакој утакмици. Што се тиче утакмице са Напретком, ја не знам која је лака. Најгоре је када се унапред упишу бодови. У сваки меч морамо да уђемо максимално и да срце оставимо на терену, а не касније на Инстаграму и на друштвеним мрежама. Играчи морају да буду свесни који клуб представљају и да знају да су ту због квалитета, али тај квалитет морају да покажу само на терену, нигде више – рекао је Поповић.

Нови тренер Воше верује да ће се брзо уклопити у новој средини.

– Много фактора утиче и свуда је то различито, али ако сам успевао у свим тим земљама да брзо пронађем заједнички језик са свим играчима, не видим проблем да исто учиним и овде у Србији. Очекујем да у неком кратком периоду може већ да се види нека разлика у игри и резултатима, због чега сам и дошао. Знам да је у Србији тренерима кратак век трајања, али да се плашим изазова и да не желим дуже да останем, не бих ни долазио – рекао је Поповић.

Он није желео да прича о појачањима, најпре жели да упозна све играче и види чиме располаже.

– Причали смо већ са Марком Јовановићем, јесте да волим играче који умеју да играју, али и да ударе ако треба, да буду одговорни и да раде у корист екипе. Пробаћемо да нађемо неко адекватно решење. Ја прво желим да видим шта имамо на располагању и тек када почнемо да радимо, видећемо ко где може да игра. Не волим да етикетирамо играче да играју само на једној позицији. Ја волим да играмо агресивно и нападачки, али то није тако лако. Ви имате могућност да видите како су играле моје претходне екипе и колико су давале голове. Суштина је да направимо праве играче, није лако доћи и на тај ниво да можемо да купимо кога хоћемо. Ако већ имамо овакву академију, треба да искористимо то, али не на силу. Имам добар осећај из досадашњих разговора са председником Збиљићем и директором Јовановићем и зато сам и дошао. Знам да у нашем фудбалу резултате сви желе још јуче, али ми ћемо радити скромно и тихо и бићемо стрпљиви, јер само тако можемо да направимо праве ствари – нагласио је Поповић.

Са њим у стручном штабу биће двојица његових сарадника.

– Владица Грујић који је са мном од 2012. године и Милан Мирић, наш човек из Аустралије, који ради у Емирaтима, он ће оставити тај посао, да би дошао да ради са нама. То показује колико је Воша посебан клуб са интересантним пројектом и колико и он верује у овај пројекат – истакао је Поповић.

Спортски директор Марко Јовановић потврдио је да је Лазар Росић добио дозволу да игра у наредном колу и да се очекује да на располагању буде и новајлија Гурам Гиорбелиџе.

– Росић има право да наступа, стигао је сертификат, сви су на располагању сем Гурама, али би требало и њему да решимо папирологију до краја дана. Траоре је на медицинским прегледима, данас или сутра ће бити озваничен његов трансфер – потврдио је Јовановић.