У складу са традицијом дугом већ 40 година, фудбалски клуб Војводина ће и овог лета организовати меморијални турнир „Стеван Нештицки“, у част сећања на свог трагично преминулог члана прве шампионске генерације.

Овога пута, турнир ће се одржати од 12. до 14. јуна и то на стадиону „Карађорђе“, а учествоваће млађи кадети (узраст до 16 година) фудбалских клубова Војводина, Црвена звезда, Партизан, Осијек, Ференцварош и Политехника из Темишвара.

Стеван Нештицки је рођен првог јануара 1944. године у Кисачу, а у Товаришеву је почео своју фудбалску каријеру. По доласку у Нови Сад, играо је у пионирском тиму Славије, а затим је дошао у Војводину. Под надзором Радомира Крстића, наговештавао је метеорски успон и брзо се придружио тадашњим ведетама младог тима Војводине: браћи Милић, Вељковићу, Пушибрку, Алексићу…

Као један од најперспективнијих, придобио је поверење стручњака и неодољиво се наметнуо као кандидат за прву једанаесторицу Војводине. Учествовао је у походу ка првој шампионској титули. у незаборавним окршајима на светској фудбалској сцени у оквиру Купа европских шампиона и високом пласману у четвртфинале најеминентнијег такмичења.

Нештицки је играо на преко 200 утакмица у дресу првог тима Војводине, био стандардни члан прве шампионске генерације, младе и Б репрезентације Југославије, а забележио је и један наступ за А тим.

Трагична смрт, која га је задесила 29. априла 1968. године, након одличне игре за младу репрезентацију Југославије против Чехословачке у Новом Саду (2:0), на којој је био капитен нашег тима, прекинула је његове фудбалске снове, успон и очекиване резултате. Војводина је прерано изгубила свог играча, који је могао да буде један у плејади великана.

Традиционални фудбалски турнир, који Војводина организује у помен свог истакнутог фудбалера, изражава осећања свих војводинаша и пријатеља фудбала према спортисти и фудбалеру Стевану Нештицком.

Такође, један фудбалски клуб из села Лесковик, у околини Ниша, носи име по овом фудбалеру.

ПРОГРАМ ОВОГОДИШЊЕГ ТУРНИРА

Недеља, 12. 6.

17:00: Војводина – Партизан
18:15: Свечано отварање турнира
18:30: Црвена звезда – Осијек

Понедељак, 13. 6.

8:00: Полагање венаца
8:30: Ференцварош – Војводина
9:45: Политехника – Црвена звезда
17:00: Партизан – Ференцварош
18:15: Осијек – Политехника
20:45: Коктел – додела признања, плакета и размена поклона (хотел „Стари кровови“ – вила „Москва“)

Уторак, 14. 6.

8:00: утакмица за пето место
9:15: утакмица за треће место
10:30: утакмица за прво место
11:45: додела признања и свечано затварање турнира