У свечаној сали ФЦ „Вујадин Бошков“ у Ветернику, данас је одржана комеморација поводом смрти спортског директора ФК Војводина Милана Косановића.

У присуству чланова породице, градоначелника Новог Сада Mилоша Вучевића, представника руководства и стручног штаба ФК Војводина, као и представника ФК Црвена звезда, Фудбалског савеза Србије и Фудбалског савеза Војводине, евоциране су успомене и одата почаст човеку који је својом добротом, делима и радом учинио да никада не буде заборављен, већ да вечно живи у сећању и срцима свих оних који су га волели и имали привилегију да га познају.

Након што је одржан минут ћутања и приказан видео запис са неким од најлепших момената из његове богате каријере, присутнима се најпре обратио председник ФК Војводина Драгољуб Самарџић.

– Изгубили смо нашег Косана. Наше звездице не сијају сјајно, јер нема више ведрог духа, лица, топлог осмеха, који је за све нас био хришћански искрен и лековит. Милан је био визионар са фудбалским умећем. Знао је хируршки тачно да препозна најсјајније бисере у нашим младим играчима и не само да их препозна, већ да их родитељски загрли и покаже прави фудбалски пут, пут њихове будућности. Знао је много о фудбалу и несебично је све дао фудбалу. Где год да је радио, у Војводини, у репрезентативним селекцијама, Црвеној звезди, био је до краја посвећен својим радом који су увек давали фантастичне резултате. Милановим одласком фудбалски клуб Војводина изгубио је много, а највише његова породица, супруга Наташа и син Лука. Војводина ће учинити све што може да породици Косановић помогне, да заједнички поделимо губитак и бол одласком нашег Милана.

Милане, хоћу данас гласно да ти кажем да све оне промене које смо до само пре неки дан заједнички планирали, нећемо их никада напустити ни заборавити. Заједнички план је био да наша Воша ускоро по трећи пут подигне пехар фудбалског првака Србије. Нећу ти данас рећи „збогом“, јер није и не може бити крај наше сарадње. Сигуран сам, где год да будеш, да ћеш нам и даље бескрајно помагати и да ћемо на крају остварити све наше заједничке циљеве. Нека ти је лака земља и вечна слава – рекао је председник Војводине Драгољуб Самарџић.

Емотивном поруком од Милана Косановића опростио се и вршилац дужности председника ФС Србије Марко Пантелић.

– Једна легенда, такође Новосађанин, који нас је недавно напустио, а који је и као и наш Косан за живота створио оно што многима остаје само сан, рекао је: „људи су као шкољке, мораш их отворити на хиљаде да би пронашао бисер“. И ја, желим сада, искрено и са највећим поштовањем, испред фудбалске Србије, да се поклоним ономе који заједно са Пауновићем, Митровићем, Милошевићем, Мркелом, остварио сан свих нас и постао првак света и као такав постао – бесмртан. Косане, шампиони никада не умиру. Био си, јеси, и остаћеш понос свога града, твоје Војводине, твог и нашег Савеза, свих оних бисера, Сергеја, Мијата  и свих осталих које си створио, од њих направио добре људе и победнике. Судбина је хтела да нас напустиш прерано, али остају твоја дела у клубовима у којима си радио, у Војводини, Звезди и Фудбалском савезу. Подарио си нам лепу прошлост, а фудбалу кроз таленте које си створио и лепу будућност. Нека ти је вечна слава и хвала за све. Почивај у миру, Косане.

Председник ФК Црвена звезда, Светозар Мијаиловић захвалио се Милану Косановићу за све што је урадио за наш фудбал.

– Наш Милан Косановић преселио се у вечност. Ведар и насмејан. Скроман и паметан. Тих и ненаметљив. Драгоцен и беспрекоран. Храбри шерет, посебног шарма, доброћудни, духовити саборац, живео је како у времену буке и беса, са јасном мишљу да се само радом, поштењем и честитошћу може заслужити свачије поштовање. Успоставио је принцип знања, непоколебљивости, као неприкосновени постулат који је потврђивао сваким даном проведеним на овом свету. Говорио је о фудбалу непогрешиво тачно, истрцавао будућа дешавања на терену, али никада претенциозно и наметљиво. Говорио је када би га питали, а онда је шармом свог интелекта разоружавао чак и оне који су били сумњичави на његов неупитни оптимизам. Велики пријатељ и велики ослонац у тешким и неизвесним тренуцима увек је налазио мисао која би наводила на смех, а тај смех би водио до самопоуздања и чудне самоуверености онима којима их је упућивао често исцртавајући на својој табли фломастером, не само фудбалску игру, већ и сам живот. Косанов дух је био потврда да често за живота нисмо свесни да су поред нас људи који су ту због нас других, да би нас научили, да би нас упутили, да би нас просветлили. Он је био учитељ који своју мисао није завршио, он је у све нас уткао себе и своју филозофију која ће наставити да се развија и живи кроз све оне којима је био посвећен, а био је многима и то нештедљиво. Добри, велики, насмејан, вечити дечак, наш Косан. Ово је велики губитак за породицу, за фудбалски спорт. Ми у Звезди, поносни смо што смо те имали. Милане, почивај у миру. Нека ти је вечна слава и хвала.

Директор омладинске школе Војводине „Илија Пантелић“ Душко Грујић никада неће заборавити колики је утицај Милан Косановић имао на све у клубу.

– Његова харизма, хумор, комуникација, били су изузетни. Његова интелигенција, брзина размишљања, фудбалско знање и способност да то знање пренесе другима, било је ненадмашно. Активност у раду, константна жеља за напретком и огромна вера у рад и успех, били су покретач свима нама. Имали смо срећу да живимо и радимо са њим, а он је свима нама дао себе, унапредио наше каријере, променио наше животе. Младе играче је непогрешиво водио кроз њихово фудбалско и животно загревање, предавао им се пуног срца, био је подршка у сваком тренутку. Рад са младим играчима познати су свима, и да не набрајам све играче из његове фудбалске радионице, требало би много више времена, а бојим се да бих некога изоставио. Младе тренере је усмеравао, откривао им тајне фудбалске игре, био је ментор у правом смислу те речи. Тако  је и мени помогао, али не да будем тренер, јер радећи уз њега слушајући његове визије схватио  сам да нећу бити квалитетан тренер, као што је био он, јер је био најбољи од свих. Када неко направи добар резултат у клубу, кажу имао је среће, а наш Косан је правио бап добре резултате, где год да је радио. Само што је са њим ситуација била  другачија, јер сви ми који смо радили са њим смо имали среће, што смо имали Косана, који је знао увек да направи резултат. Био је два пута првак са нашим омладинцима, освојио први трофеј у Купу, са омладинском репрезентацијом постао првак света, играо Лигу шампиона са Црвеном звездом. Мислим да се слажемо да смо сви ми заиста имали среће јер смо имали Косана уз нас. Он је био та карика  која је недостајала свима нама да будемо успешнији и бољи. И зато је ово ненадокнадив губитак за све, поготово за нас из Новог Сада, у који се пре само неколико месеци вратио, својој породици, свом граду и свом клубу. Али знам да шампиони никада не умиру. Нека ти је вечна слава и хвала за све што си урадио, а урадио си много, пријатељу мој.

Менаџер едукације фудбалских тренера ФСС и ФСВ Спасоје Јелачић за крај је упутио још једну снажну поруку.

– Причати о тренерском раду Милана Косановића није лак задатак. Још као играч показивао је таленат и дар да препозна све чари фудбалске игре. Својим ставовима и схватањима показао је да има велики потенцијал за тренерски посао. Причати са Косаном о фудбалу, о играчима, тренерима, могло се сатма. Од почетка тренерског пута у фудбалском клубу Индекс, преко млађих селекција Новог Сада, тренирајући два футошка клуба, показао је да је пред њим блистава тренерска каријера што се касније и показало. 2003. године долази у Војводину која постаје његова друга кућа. Био је првак државе са омладинцима Војводине, био је члан стручног штаба који је 2014. године освојио први трофеј у националном Купу, са плејадом младих играча из омладинског погона које је он формирао, а који су касније направили завидне репрезентативне и интернационалне каријере. Његов рад препознали су и у Фудбалском савезу Србије, тако да је добио важну улогу у стручном штабу Вељка Пауновића са којим је постао светски првак, победивши у финалу један Бразил, са великим бројем играча које је он тренирао и фудбалски обликовао. 2016. године као селектор омладинске репрезетације Србије освојио је турнир Стеван Вилотић победивши Израел резултатом 3:1, доказавши да он финала никада не губи. Бити актер Лиге шампиона сигурно је сан и круна каријере сваког ко се бави фудбалом, а Милан Косановић је и у томе успео кренувши новим путем и новим изазовима. Вратио је Србију на мапу Европе као помоћни тренер у Црвеној звезди, када је два пута учествовао у Лиги шампиона. Потом је са Владаном Милојевић отишао у иностранство, али љубав према Новом Саду и Војводини натерала га је да се врати и да у јануару постане спортски директор своје „старе даме“. Његова велика жеља да сво своје знање пренесе свима у Војводини, постала је стварност. Његовим одласком планови, програми, визије модерног клуба остали су записани на папиру. Надамо се да ће се наставити његовим путем, јер то сви дугујемо нашем Косану. Не смемо заборавити све што је дао фудбалу. Нека му је вечна слава.

Путем видео порука, од Милана Косановића су се опростили и менаџер Рединга Вељко Пауновић, фудбалер Хофенхајма Мијат Гаћиновић и фудбалер Каирата Небојша Косовић, који су током својих каријера постали изузетно везани за њега и заједно са њим учествовали у бројним великим успесима.

Сахрана Милана Косановића обавиће се данас у 13 часова на гробљу на Транџаменту у Петроварадину.