Фудбалски клуб Војводина данас слави свој 109. рођендан. Тим поводом члан Управног одбора ФК Војводина Петар Ђурђев и председник Удружења ветерана ФК Војводина Миладин Пураћ поставили су венац на спомен-плочу у Темеринској улици број 12 у Новом Саду, на истом где је на данашњи дан 1914. године основан Фудбалски клуб Војводина.

Представницима клуба, ветерана, навијача и новинара, обратио се члан УО Петар Ђурђев који је истакао значај ФК Војводина за Град Нови Сад и српски фудбал.

– Мени је припала та част да се данас испред Управног клуба ФК Војводина да се обратим свима вама на овај радостан празник – 109 година од како је постао наш клуб. Гледајући нашу државу, нашу културу, нашу економију, наш спорт, највећи проблем са којима се сви суочавају је недостатак континуитета и баш због тога ако са овог места погледамо, из једне кројачке радње, где је настао наш клуб, колико јесте битна и велика Војводина и не само за Нови Сад већ и за читаву Србију. Ако данас погледамо све земље, од Аустралије до Канаде, свуда ћемо видети наше играче који су остварили велике резултате у овој прелепој игри коју сви толико волимо, а то је фудбал – рекао је Ђурђев.

Он је истакао и колико је у тренутку оснивања ФК Војводина то заправио био херојски чин.

– Те 1914. године у марту месецу, овде се окупила група младића, вођених љубављу према спорту и свом народу и тада су решили да направе тај један акт побуне и акт храбрости и да оснују спортско друштво за српску заједницу у Новом Саду. Колико су то биле тешке године и зла времена, показује и то да је тада аустријски цар Јозеф Први укинуо је сву аутономију коју су Срби некада имали у Аустроугарској. 1913. године српски патријарх Лукијан Богдановић је загонетно нестао, а касније се сазнало да је обезглављен и тако му је окончан живот. Од 1913. године начелник Аустроугарског Генераштаба тражио је чак 32 пута да се објави рат Србији. И у таквом једном моменту, када је све што је српско било под присмотром и на нишану, група младића и наших хероја са Роткварије, Подбаре и Салајке, у тајности су основали тај клуб, симбол попут једног античког хероја – присетио се Ђурђев.

Од тада, до данас, Војводина је изродила бројне фудбалере светске класе и то ће наставити да чини и у наредним деценијама.

– Деценије су се низале, клуб је растао, цветао и јачао и стварао фудбалере који не само да су задужили Нови Сад, већ и читав светски фудбал. Сетимо се само данас недавно преминулог Синише Михајловића који је своје прве значајне кораке у каријери направио управо у нашем клубу, и колико је читав свет био потресен његовом прераном смрћу. У овом моменту, где под руком директора Душка Грујића стасавају неки нови Михајловићи, и када су у репрезентацији играчи наше школе Душан Тадић и браћа Милинковић-Савић, то показује колико је значајна Војводина. У суштини, 109 година постојања показује колико је Војводина постала део културног идентитета нашег града. Са сетом се данас присећам и своје прве велике прославе, 1984. године и 70. рођендана Војводине, а данас славимо 109. Следеће године нас чека још један важан јубилеј, осим 110. рођендана, обелићемо и читав век, 100 година од како се лопта котрља на нашем стадиону „Карађорђе“. Надам се да ћемо и тада приредити једну величанствену приредбу и да ћемо сви заједно обележити такав један значајан јубилеј за Нови Сад, а и српски фудбал – истакао је Петар Ђурђев.

Након постављања венца, обележавање 109. рођендана наставља се пригодним коктелом у ВИП салону стадиона „Карађорђе“.