Фудбалски клуб Војводина данас слави свој 107. рођендан. На данашњи дан, 1914. године, група ученика Велике српске православне гимназије у Новом Саду одлучила је да оснује клуб који ће касније израсти у двоструког шампиона Југославије и освајача Купа Србије, као и освајача Средњоевропског купа, односно клуб који ће изнедрити небројено много репрезентативаца и играча највишег светског нивоа.

Тим поводом, у Темеринској улици број 12 у Новом Саду, на месту где је клуб основан, председник ФК Војводина Драгољуб Самарџић и председник Секције ветерана „старе даме“ Васа Пушибрк положили су ловоров венац на спомен-плочу постављену приликом обележавања стогодишњице клуба 2014. године.

У име целокупног руководства ФК Војводина, председник клуба Драгољуб Самарџић је изјавио да му је велика част и задовољство што се данас налази на овом месту.

– Ово је историјско место на којем је пре 107 година рођена наша Војводина. Драго ми је због тога што Војводина данас расте и напредује, а у сваком случају заслужује поштовање у фудбалском свету. Наша обавеза је да гледамо далеко у будућност, али да никада не заборавимо прошлост. Не смемо заборавити људе који су стварали и градили овај клуб, оставивши га нама у аманет. Ових 107 година је дуг временски период, али ми који волимо нашу „стару даму“ и даље је сматрамо младом и верујемо да ће тек засијати својим пуним сјајем – изјавио је Самарџић.

Обраћајући се присутним ветеранима, навијачима, као и представницима медија, члан Управног одбора ФК Војводина и историчар Петар Ђурђев рекао је да је „стара дама“ основана на месту између два света, Подбаре и Салајке, где је почео да се сања сан о слободи, равноправности и спортском напредовању.

– Након што је у марту основан први српски фудбалски клуб у Новом Саду, тај сан је почео да расте, па је у јуну одиграна и прва утакмица. Потом је дошао Први светски рат, али је клуб након ослобођења наставио да живи. Свега 15 година након тога, Војводина је већ постала неизоставни део колективног идентитета грађана Новог Сада, а после Другог светског рата почела да остварује врхунске резултате, укључујући освајање трофеја и наступ у четвртфиналу тадашњег Купа европских шампиона – изјавио је Ђурђев, нагласивши да ФК Војводина представља понос Новог Сада и изразивши уверење да ће, након прошлогодишњег освајања Купа Србије, клуб наставити да остварује добре резултате.

Уз поштовање важећих мера за сузбијање корона вируса, фудбалски клуб Војводина тако је на симболичан начин обележио најзначајнији датум у својој историји, која траје већ пуних 107 година.