На данашњи дан, пре тачно 45 година, Војводина је освојила Средњоевропски куп, некадашње званично такмичење УЕФА, што је до данас остао једини међународни трофеј у витринама „старе даме“.

Фудбалери Војводине у више наврата учествовали су у најстаријем међународном фудбалском такмичењу у Европи – Средњоевропском купу, а баш на 50. годишњицу овог такмичења, 1977. године, успели су и да освоје трофеј. У конкуренцији Фиорентине, Спарте (Праг) и Вашаша (Будимпешта), црвено-бели су били најбољи и тако заслужено донели један интернационални пехар у Нови Сад.

Своју прву утакмицу, Војводина је одиграла трећег новембра 1976. године против Фиорентине у Фиренци и изборила реми резултатом 0:0. Домаћин је више нападао и чешће имао лопту у свом поседу, док се Воша определила за чврсту и згуснуту одбрану, иако је из контранапада неколико пута врло озбиљно припретила противничком голману. Ипак, нерешен резултат био је праведан исход меча, а фудбалери Војводине били су задовољни освојеним бодом.

У другом колу, Воша је 24. новембра на свом терену дочекала прашку Спарту. Погоцима Јурчића и Мишића, црвено-бели су славили резултатом 2:0 и тако подгрејали наду својим навијачима о освајању првог места.

Ипак, та нада је била мало пољуљана већ после утакмице трећег кола и гостовања Војводине у Будимпешти осмог децембра. Против традиционално неугодног ривала Вашаша, који је у то време био веома поштован европски тим, Војводина је била поражена резултатом 3:2, па јој је предстојао тежак пут до остварења циља.

Наредно коло одиграно је 16. марта 1977. године, а Војводина је дочекала Вашаш у Новом Саду и бројни навијачи Воше дошли су да подрже свој тим у нади да може да се реваншира за пораз из Будимпеште. Већ на самом почетку утакмице, Војводина је повела са 2:0 и деловало је као да ће забележити сигурну победу. Међутим, за свега неколико минута, Мађари су успели да постигну два гола и тако се непоражени врате у Будимпешту.

Ипак, Војводина је и даље све држала у својим рукама, а вероватно кључни меч одиграла је шестог априла против Фиорентине у Новом Саду. Већ у шестом минуту, љубичасти су повели голом Казарце, али потом је на сцену ступио сјајни Слободан Вучековић. Постигавши хет-трик (голове дао у 17, 19. и 44. минуту), успео је да преокрене резултат и већ до полувремена обезбеди свом тиму сигурну предност. Већ на почетку другог дела утакмице, у 49. минуту, Шандор Мокуш је повисио на 4:1, а све што су гости до краја меча успели да ураде јесте да у 72. минуту преко Браље смање резултат на 4:2.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика приватности.
I Accept

У последњем колу, Војводина је трећег августа гостовала Спарти у Прагу и освајањем бода (0:0) успела да дође до трофеја. На тај начин, та генерација Војводине златним словима се уписала у историју клуба, као једина која је успела да освоји један међународни трофеј. Те 1977. године, за Војводину су играли: Петар Никезић, Васа Рутоњски, Ђорђе Вујков, Шандор Мокуш, Мартин Новоселац, Владимир Трифуновић, Жељко Јурчић, Ратко Свилар, Славко Личинар, Миладин Пураћ, Рајко Алексић, Ласло Леринц, Слободан Павковић, Јосиф Илић, Мирослав Вукашиновић, Слободан Вучековић, Драган Тодоровић, Драган Бошњак, Милорад Косановић, Бранислав Новаковић, Миле Драгојевић, Момчило Бошковић, Душан Стакић, Зоран Мишић, Небојша Вучковић, Душан Ненадић, Ивица Радосављевић, Лука Титов и Бране Аникић. Током већег дела такмичења, тренер екипе био је Тодор Веселиновић, да би, уочи последње утакмице у Прагу, тим преузео Бранко Станковић.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика приватности.
I Accept