Изузетно лепо и занимљиво било је данас на стадиону „Карађорђе“, где су чланови прве шампионске генерације Војводине одржали тзв. „шампионски час“ дечацима из омладинске школе „Илија Пантелић“.

На данашњи дан, пре тачно 55 година, Војводина је освојила своју прву шампионску титулу, а данашњи „шампионски час“ био је само увод у централну прославу поводом овог великог јубилеја, која је планирана за вечерас у 20:15 часова на броду „Цепелин“ у Новом Саду.

Обучени у црвено-беле дресове Војводине, уз балоне и заставице са мотивима „старе даме“, дечаци рођени између 2007. и 2010. године су пажљиво слушали оно што су им поручили чланови прве шампионске генерације Војводине Васа Пушибрк и Радивој Радосав, а највише о томе како се постаје прави шампион, те да је, уз напоран и вредан рад, оно главно што им је донело титулу пре 55 година било велико другарство унутар екипе и огромна љубав према фудбалу, као и према самој Војводини.

Осим Васе Пушибрка и Радивоја Радосава, данашњем скупу присуствовали су и бројни други ветерани из других генерација ФК Војводина, као и председник клуба Драгољуб Самарџић, члан Управног одбора Петар Ђурђев, председник Скупштине Милан Н. Ђукић, директор омладинске школе „Илија Пантелић“ Душко Грујић, навијачи, представници медија и други.

Децу из Вошине омладинске школе је најпре поздравио члан Управног одбора ФК Војводина Петар Ђурђев, представивши себе и као директора Архива Града Новог Сада, али и вечитог навијача и заљубљеника у „стару даму“ од своје најраније младости.

– Имамо огромну част што данас стојимо на месту где се фудбал игра безмало 100 година. На Видовдан 1924. године, управе ФК Војводина и СК Јуда Макаби су подигле ово спортско игралиште, које је постало трајни дом фудбалера и навијача Војводине, клуба који је настао као дечачки сан младића који тада нису били много старији од вас данас. Ти момци са Подбаре, Салајке и Роткварије су, у жељи за националном равноправношћу, направили први српски спортски клуб у Новом Саду – изјавио је Ђурђев, напоменувши деци да Војводина своје црвено-беле боје носи као одраз пријатељства према Славији из Прага, а плаву звезду у грбу зато да би у грбу ФК Војводина биле заступљене све боје са српске заставе.

Након њега, држећи у руци шампионски пехар из 1966. године, дечацима из омладинске школе „Илија Пантелић“ се званично обратио и члан прве шампионске генерације Војводине Васа Пушибрк, данас председник Секције ветерана „старе даме“, назвавши их „правим војводинашима“ и истакавши да су Војводини кроз историју највеће успехе доносили они који су је највише и волели.

– Пре свега, важно је да волите оно што радите, а у ФЦ „Вујадин Бошков“ имате изванредне услове да постанете врхунски играчи попут Тадића, Милинковић-Савића и других који су ту стасавали, а данас успешно играју у Европи. У вашим годинама, ми смо тренирали овде преко пута стадиона, на терену који је био посут црном шљаком, али смо имали врхунског тренера Фрању Хирмана. Он је био центарфор Војводине, а као тренер је у свакоме од нас тачно умео да препозна ко има талента и ко истински воли фудбал – изјавио је Пушибрк, нагласивши да су само појединци из његове генерације, док су још били у омладинској школи, имали част да играју на стадиону у утакмицама које су биле увертире за мечеве првог тима.

Присутнима се потом обратио и председник ФК Војводина Драгољуб Самарџић, истакавши да је претходни говор Васе Пушибрка код њега изазвао помешана осећања, јер представља спону те шљаке на којој се некада тренирало и комфора који пружа савремени живот.

– Веома сам срећан и узбуђен што данас могу да вам се обратим овде, а историја, величина и значај нашег клуба у граду и шире су нам свима добро познати. У име УО и свих запослених у ФК Војводина, најсрдачније честитам нашим шампионима, који су у тешким временима успели да учине ствари за незаборав. То што су они урадили, поновила је још само једна генерација за 107 година постојања клуба. Данас Војводина живи сасвим другачије, одлуке се доносе брзо, али наша велика обавеза је да чувамо шампионе и успомену на њих – изјавио је Самарџић, нагласивши да се та успомена најбоље чува кроз визију како да садашња деца Војводине постану неки нови шампиони.

Након завршетка официјелног дела данашњег догађаја, деца из омладинске школе „Илија Пантелић“ су се фотографисали са члановима прве шампионске генерације „старе даме“ Васом Пушибрком и Радивојем Радосавом, искористили прилику да додатно чују још неке занимљиве приче из прошлости и корисне савете за будућност, па чак и да на кратко покажу своје фудбалско знање са лоптом.

Обележавање 55. годишњице од освајања прве шампионске титуле ФК Војводина наставиће се вечерас у 20:15 часова на броду „Цепелин“ у Новом Саду, уз присуство великог броја бивших играча „старе даме“ и угледних званица из јавног живота, а у плану је и феноменалан мултимедијални програм, спектакуларан ватромет изнад Дунава и много тога другог, чиме ће на величанствен и прикладан начин бити обележен сјајан успех који је Војводина остварила пре пуних 55 година, када је постала први тим у бившој Југославији који је разбио мит о тзв. „великој четворци“ и освојио титулу испред Црвене звезде, Партизана, Динама и Хајдука.