Клуб пријатеља ФК Војводина, у сарадњи са ФК Војводина и Секцијом ветерана „старе даме“, вечерас је на спектакуларан начин обележио 55. годишњицу освајања прве шампионске титуле црвено-белих, уз дружење у ресторану „Цепелин“ у Новом Саду, интересантне мултимедијалне приказе на Петроварадинској тврђави и фантастичан ватромет и бакљаду.

У ресторану „Цепелин“, најпре су се окупили бројни садашњи и бивши чланови клуба, ветерани, представници медија и, наравно, навијачи. Међу њима су били и председник ФК Војводина Драгољуб Самарџић, члан Управног одбора Петар Ђурђев, председник Скупштине клуба Милан Н. Ђукић, спортски директор Љубиша Дунђерски, директор омладинске школе „Илија Пантелић“ Душко Грујић, чланови прве шампионске генерације Војводине Васа Пушибрк и Радивој Радосав, бивши прослављени фудбалер Војводине и некадашњи репрезентативац Србије Милош Красић и многи други.

Сви они су најпре имали прилику да погледају инсерте из документарног филма „Легенде у легенди“ аутора Мирослава Виславског, у којем је приказано како је Воша по први пут у својој историји успела да постане шампион Југославије и уједно постане први тим који је разбио мит о тзв. „великој четворци“, освојивши титулу испред Црвене звезде, Партизана, Динама и Хајдука.

Такође, путем видео поруке, присутнима се из Француске обратио и легендарни фудбалер прве шампионске генерације „старе даме“ Силвестер Такач, који је, осим срдачних поздрава за своје бивше саиграче и све оне који су се вечерас окупили у ресторану „Цепелин“, уједно пожелео садашњој генерацији Војводине да предстојећу сезону заврши освајањем треће шампионске титуле у клупској историји.

Након тога, присутнима се обратио још један члан прве шампионске генерације Војводине и актуелни председник Секције ветерана „старе даме“ Васа Пушибрк, који се захвалио свима који су учествовали у организацији прославе јубилеја овог великог успеха.

– Војводина данас има много боље услове за тренинге него у време када смо ми играли, али нама је успех првенствено донела слога унутар тима и то што смо око нас имали људе који су познавали фудбал и истовремено били правични око тога ко треба да игра. У нашој фабрици у Ветернику ће се појавити неки нови Меси, али је јако важно да те талентоване играче задржимо, као и да имамо прави скаутинг и доселекцију, посебно са територије Војводине – изјавио је Пушибрк, уз поруку да ће Војводина трајати бар још неколико стотина година.

Присутнима се потом обратио и члан Управног одбора ФК Војводина Петар Ђурђев, који је у име клуба поздравио чланове прве шампионске генерације „старе даме“ и истовремено се захвалио Клубу пријатеља ФК Војводина и Вукашину Танурџићу на овако лепој организацији прославе јубилеја.

– Како је могуће у само пар речи објаснити повезаност Града Новог Сада и ФК Војводина? За мене је то испреплетена љубав, која траје већ више од једног века, а имена играча који су имали част да носе црвено-бели дрес у сезони 1965/66. исписана су златним словима у ионако пребогатој историји овог клуба. Достојевски је рекао: „Моћ је дата само онима који се усуде да се сагну и подигну је. Само једна ствар је битна, само једна, бити у стању да се усудиш.“ Тако је група скромних, образованих и честитих младића, предвођених Бранком Станковићем и Вујадином Бошковим, била смела да се усуди да сруши до тада устаљени поредак у фудбалском свету ондашње Југославије и постави Нови Сад и Војводину на шампионски трон – изјавио је Ђурђев, нагласивши да је Нови Сад својим фудбалским херојима из 1966. узвратио огромном љубављу, која траје и данас.

Након тога, Клуб пријатеља ФК Војводина је уручио захвалнице онима који су помогли реализацију пројекта „Поход шампиона“, а то су Бранка и Драган Витковић, односно „Technology“ ДОО, Пут-инвест ДОО, Велвет 021, СЗР Лим – хидротерм, пицерија „Прима“ и графички студио „РП“. Посебна захвалница уручена је и Душану Пајовићу, власнику компаније „Д-Далтон“.

Такође, иако није свако од њих био присутан вечерас, захвалнице за допринос освајању прве шампионске титуле додељене су свим живим члановима прве шампионске генерације Војводине, а то су Рајко Алексић, Вељко Алексић, Бранислав Вељковић, Адолф Ламби, Ђорђе Милић, Анђелко Маринковић, Васа Пушибрк, Радивој Радосав, Владимир Савић, Драган Сурдучки, Тонче Стамевски и Силвестер Такач.

Истовремено, Клуб пријатеља ФК Војводина је уручио захвалницу и Секцији ветерана „старе даме“ за допринос на ширењу војводинашког духа, након чега се присутнима обратио и председник Клуба пријатеља ФК Војводина Ненад Миљуш, који је изразио наду да је обележавање овог јубилеја само почетак јачања војводинашког духа међу свим правим војводинашима. Тим поводом, он је председнику Секције ветерана ФК Војводина Васи Пушибрку уручио специјалну плакету, као трајну успомену ветеранима на велики успех који је остварен пре 55 година.

Још током трајања прославе у ресторану, на зидинама Петроварадинске тврђаве су путем великог пројектора били приказивани мотиви ФК Војводина и поједини снимци из прве шампионске сезоне „старе даме“, а по завршетку прославе, навијачи Војводине су на тврђави приредили бакљаду, што су са великом пажњом испратили сви они који су се у том тренутку нашли са друге стране Дунава.

Међутим, то је био само увод у оно што је уследило тридесетак минута касније, када је бакљада приређена дуж целог Жежељевог моста и „Варадинске дуге“, као и са обе обале Дунава између та два моста, а све је било пропраћено фантастичним ватрометом изнад реке, који су са одушевљењем испратили бројни Новосађани. Без сумње, био је то савршени завршетак једног прелепог дана и прави начин да се обележи сећање на успех који, и након 55 година, служи на понос и радост свим навијачима и симпатизерима „старе даме“.