Fudbalski centar „Vujadin Boškov“

FC „Vujadin Boškov“

Fudbalski centar “Vujadin Boškov” sagrađen je 1973. godine u Veterniku, na adresi Novosadski put 114, na istom mestu na kojem se nalazi i danas. Ideja o osnivanju sopstvenog trening centra FK Vojvodina, u kojem bi bila pokrenuta škola fudbala i u njoj stvarani igrači za seniorski tim crveno-belih, pokrenuo je veliki vizionar, tadašnji direktor i ujedno najveće ime koje je FK Vojvodina ikada iznedrila – Vujadin Boškov, po kome ovaj trening centar i danas nosi ime.

Ulaz u FC „Vujadin Boškov“

Interesantno je to da je, u vreme kada je pokrenuta ova ideja, Vujadin Boškov pretrpeo velike kritike od tadašnje komunističke vlasti, pod obrazloženjem da izgradnja jednog takvog centra i formiranje omladinske škole, u kojoj bi se stvarali i kasnije prodavali igrači, predstavljaju odudaranje od socijalističkih vrednosti i naginjanje ka zapadu i kapitalizmu, zbog čega je, već iste godine, Vujadin Boškov napustio Jugoslaviju i otišao u Holandiju, gde je postao trener Den Haga i kasnije u mnogo poznatijim klubovima ostvario impozantnu trenersku karijeru.

Nažalost, u FC “Vujadin Boškov” decenijama nije ulagano, da bi se sve promenilo 2005. godine. Investicijom od dva miliona evra, tadašnje rukovodstvo kluba u potpunosti je renoviralo trening centar fudbalera Vojvodine, koji od tada s pravom važi za jedan od najboljih u Srbiji i generalno jedan od najkompletnijih fudbalskih centara u Evropi, u kojem svoje pripreme često obavljaju i reprezentativne selekcije Srbije, kao i razni klubovi iz zemlje i regiona.

Renovirani FC “Vujadin Boškov” je svečano otvoren u avgustu 2006. godine i danas se ovaj velelepni centar širi na 85.000 kvadratnih metara sportskih terena i 3.600 kvadratnih metara zatvorenog prostora. Sadrži pet terena sa prirodnom travom i još jedan teren sa veštačkom podlogom, koji je naknadno napravljen 2009. godine.

Na tih šest terena, danas svakodnevno treniraju prvotimci, kao i članovi 10 mlađih selekcija FK Vojvodina.

Dva terena opasana su tribinama, a na glavnom postoji mogućnost odigravanja utakmica i treniranja u noćnim uslovima.

Tribine pored terena broj 1

Za smeštaj prvotimaca i članova stručnog štaba predviđeno je osam dvokrevetnih i sedam trokrevetnih soba, kao i dva luksuzno opremljena apartmana. Svaka stambena jedinica poseduje televizor, klima uređaj, frižider i internet konekciju.

Prostorije omladinske škole „Ilija Pantelić“

Prostorije za odmor i zabavu u oba objekta sadrže TV, bilijar, stoni fudbal, računare i klima uređaje, a tu je i kuhinja koja radi 365 dana u godini i priprema obroke za prvotimce i sve mlađe kategorije.

Restoran

Istovremeno, u FC “Vujadin Boškov” nalazi se i media centar, u kojem se povremeno održavaju konferencije za novinare uoči utakmica prvog tima Vojvodine, kao i povodom drugih događaja od značaja za klub.

Media centar

Sportski blok poseduje sve segmente potrebne za funkcionisanje jednog evropskog kluba, počevši od svlačionica, preko teretane, đakuzija, pa sve do medicinskog bloka, ekonomata, magacina i perionice.

Teretana

Ceo kompleks održavaju visoko stručni kadrovi, a posebna služba radi na obezbeđenju objekta 24 časa dnevno.

Đakuzi