Klub navijača 1937

Fudbalski klub Vojvodina jedan je od najstarijih fudbalskih klubova u Srbiji i kao takav, među prvima je imao svoje simpatizere i navijače. Međutim, u srpskoj javnosti je malo poznata činjenica da je FK Vojvodina zapravo bio prvi klub u Srbiji koji je imao svoj zvanični klub navijača još 1937. godine i to klub koji je tada bio uredno prijavljen i registrovan kod tadašnjih vlasti.

O tome svedoči i članak iz dnevnog lista “Zastava”, tada uglednih novosadskih novina, koji je objavljen 17. decembra 1937. godine:

“Preksinoć u prostorijama gostionice g. Save Dotlića u Miletićevoj ulici, održan je sastanak prijatelja i simpatizera FK “Vojvodina”. Sastanak je sazvan radi osnivanja jednog kluba, kome će biti cilj da pomaže FK “Vojvodinu” i to u ovim pravcima: materijalnim prilozima, kupovanjem rekvizita iz svoje gotovine, vršenje propagande za njene fudbalske priredbe, istupanjem u svim slučajevima kada to interesi Vojvodine zahtevaju, organizovanjem navijačkih vozova i izleta kada njihov klub gostuje na strani itd. Sredstva kluba biće članski prinosi, prihodi od raznih priredaba, dobrovoljni prilozi, pokloni i pomoći. Ovom sastanku je prisustvovalo oko 100 prijatelja “crvenih”, koji su uglavnom vodili akciju da se klub osnuje.”

Nažalost, samo četiri godine kasnije, zlo Drugog svetskog rata proširilo se i na prostore Jugoslavije, pa je fudbalskom klubu Vojvodina bio zabranjen rad i oduzeta imovina, a klub navijača, čiji su članovi uzeli učešće u narodnooslobodilačkoj borbi, prestao je da postoji.

Ipak, ovaj podatak svedoči o tome koliko su navijači Vojvodine iz tog vremena pratili svetske tokove i bili modernih shvatanja. S obzirom na to da mnoge navijačke grupe širom sveta za svoje datume osnivanja uzimaju gotovo mitske i teško proverljive događaje, zvaničan i registrovan klub navijača FK Vojvodina iz 1937. godine još više dobija na značaju i predstavlja važan i lep deo sveukupne kulturne i sportske istorije Novog Sada.

Navijači Vojvodine

Kao nastavljač tradicije ovog udruženja, početkom 2016. godine zvanično je osnovan Klub prijatelja FK Vojvodina, na čijem čelu se kao predsednik kluba nalazi Nenad Miljuš.