Da li ste znali?

Ideja o osnivanju FK Vojvodina nastala je na ostrvu u jezeru u današnjem Dunavskom parku, gde se čamcem često dovozila novosadska omladina.

Prva fudbalska lopta u Novi Sad je doneta 1901. godine, a u to vreme, fudbal je među Novosađanima bio poznat kao šor-loptanje.

Prva fudbalska utakmica u Novom Sadu u večernjem terminu odigrana je krajem jula 1933. godine, kada je kombinovani tim Vojvodine i Radničkog (današnjeg Novog Sada) ugostio ekipu Olimpika iz egipatskog grada Aleksandrije. Meč je odigran pod svetlošću velikih sijalica, koje su bile prikačene na bandere sa obe strane terena.

Kada je Komunistička partija preuzela vlast u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata, došlo je do ujedinjenja između Vojvodine, Radničkog (današnji Novi Sad) i Slavije. Ime novog kluba je bilo Sloga, a jedan od predloga za novo ime bilo je i Mladi traktorista. Četiri godine kasnije, usled pritiska navijača i uz angažovanje poznatog novinara i publiciste Vladimira Dedijera, ovaj klub je rasformiran i Vojvodina je ponovo postala Vojvodina.

Prvu utakmicu nakon što je klub, pred kraj Drugog svetskog rata, ponovo počeo da funkcioniše, Vojvodina je odigrala u jesen 1944. godine u Zrenjaninu, a njeni igrači su na ovaj meč putovali u kamionskoj prikolici.

Vojvodina je prvi tim sa prostora bivše SFRJ koji je uspeo da pobedi jednu mađarsku ekipu, pošto je 1956. godine u Budimpešti pobedila Ferencvaroš rezultatom 0:2.

Vojvodina je 1956. godine imala čak 11 svojih aktuelnih igrača u reprezentativnim selekcijama Jugoslavije (pet u A i šest u mladoj reprezentaciji).

Prvi broj klupskog lista „Vojvodina“ izašao je 1957. godine, a urednik časopisa bio je legendarni golman Vojvodine Lazar Vasić, koji je, još u vreme dok je bio aktivan fudbaler, istovremeno radio i kao novinar.

Najveću pobedu u zvaničnim UEFA takmičenjima koju je ikada ostvario bilo koji klub sa prostora bivše SFRJ ostvarila je Vojvodina 1961. godine, pošto je u Kupu sajamskih gradova u Novom Sadu pobedila grčki Iraklis iz Soluna rezultatom 9:1.

U sezoni 1965/66, kada je osvojila svoju prvu šampionsku titulu, Vojvodina je u 1/16 finala Kupa maršala Tita eliminisana od strane Mladosti iz Smederevske Palanke, tada člana četvrte lige.

Od igrača iz šampionske ekipe Vojvodine iz 1966. godine, čak šestorica njih stekli su fakultetsku diplomu, a trojica su i doktorirali na DIF-u na odseku za fudbal. To su dr Radivoj Radosav, dr Stevan Sekereš i dr Veljko Aleksić.

FK Vojvodina je imala prvog afričkog igrača u jugoslovenskom fudbalu koji je nastupao u našoj ligi. Anselm Delika je rođen 17. avgusta 1960. u Kongu. U FK Vojvodinu je došao iz Gabona 1983. Bio je prvi stranac nakon Drugog svetskog rata u našem fudbalu.

Prilikom putovanja u Lajpcig 22. novembra 1967. godine, usled velikog nevremena na lajpciškom aerodromu, avion u kojem su bili igrači Vojvodine se srušio prilikom sletanja i zario se u zemlju. Na sreću, motori nisu eksplodirali, pa nije bilo teže povređenih.