Основна школа „Људовит Штур“ у Кисачу јуче је била домаћин експедиције Спортског друштва Војводина.

ФК Војводина представљали су Драган Росић, Петар Сукачев, Вукан Савићевић и Његош Петровић, а испред ЖФК Војводина – Милица Шипка, Јана Топић, Даница Парошки и Елена Попов.

Ово је била прва овогодишња посета школама у округу чиме је настављена добро позната акција СД Војводина под слоганом „Ти си наша прва љубав“. У оквиру ове акције, „стара дама“ посећује основне школе у Новом Саду и околини, и за циљ има усмеравање деце ка спорту и здравом начину живота, али и поштовању основних спортских вредности, попут тимског духа и фер-плеја.

Воша је током ове акције претходно посетила основне школе: ’’Соња Маринковић“, ’’Јован Јовановић Змај“, ’’Коста Трифковић“, ’’Прва војвођанска бригада“, „22. август“, „Свети Сава“, „Жарко Зрењанин“, „Јован Дучић“, “Вељко Петровић“, “Петар Кочић“, „Ђура Даничић“, „Иво Лола Рибар“, „Ђорђе Натошевић“ и „Лаза Костић“.

Присутнима се најпре обратила фудбалерка кадетске екипе ЖФК Војводина Милица Шипка, која је открила како је дошла на идеју да заигра спорт који чешће играју дечаци.

– Лопта ме је одувек привлачила и са дечацима сам играла фудбал у школи, а деда ме је водио на утакмице, које сам редовно гледала и на телевизији – рекла је Милица Шипка.

Даница Парошки је подржала све девојчице које желе да изаберу фудбал као свој спорт.

– Свака заинтересована девојчица слободно треба да почне да се бави фудбалом, који је и за дечаке и за девојчице и не треба да се обазиру на коментаре и да гледају ка својим сновима – рекла је Даница.

Нови ас Војводине Његош Петровић говорио је о свом фудбалском путу, који траје већ пуне две деценије.

– Најбитније је веровати у себе, и ја сам из једног малог места као и ви овде. И ја сам имао ту срећу да сам био сам на фудбалком игралишту, на ком ме је видео један човек, који је позвао мог оца и тако сам убрзо отишао у ФК Рад. Најбитније је да слушате родитеље, наставнике у школи и сигурно да ћете доћи до циља – рекао је Његош Петровић.

Вукан Савићевић је изразио задовољство што је дошао у овако велики клуб.

– Ја сам првотимац 12, 13 година, дуго сам био у иностранству и свуда је велика част када дођеш до првог тима. Војводина је клуб са богатом традицијом, најстарији клуб у Србији. Када дођете до првог тима морате да се трудите максимално да оправдате очекивања. Треба да будете правични према себи и упорни, једино тако можете стићи до циља – истакао је Вукан Савићевић.

Првотимци Војводине потом су истакли колико је важно бавити се спортом.

– Не знам у каквој ситуацији бих сада био да сам клинац, јер та технологија привлачи свако дете. Ја сам добио телефон тек у седмом, осмом разреду и наравно да сам био срећан, али мислим да је много важније проводити време напољу са друштвом, бавити се спортом са другарима, јер је то изузетно битно за прави развој – додао је Савићевић.

Са њим се сложио и Његош Петровић.

– Верујем да је спорт можда и најважнији за развој сваког детета. Ја сам се остварио као отац и прво што ћу урадити када ми син порасте, уписаћу га у неку школицу спорта. Деца кроз спорт постају бољи људи и касније много лакше прихватају неке ствари у животу – објаснио је Петровић.

Новопечени првотимци Војводине потом су се сложили и да је Нови Сад – прави град.

– Као неко ко 10 година није живео у Србији, могу само да кажем да сам одушевљен Новим Садом. Овде сам се доселио са породицом, живимо на Новом насељу и све је баш како треба – рекао је Савићевић, а са њим се сложио и комшија Петровић.

– Све што је рекао Вукан, могу да потврдим и ја. Прелепо нам је у Новом Саду – закључио је Петровић.

Након првог дела у учионици, сви заједно су се преселили у фискултурну салу, где су одиграли партију фудбала, док су ученицима подељени Вошине лопте, као и распореди часова, постери са играчима и обележјима „старе даме, али и карте за недељни војвођански дерби са Спартаком.

Члановима СД Војводина било је задовољство да данашњи дан проведу у пријатној атмосфери ОШ „Људовит Штур“, а ово је уједно била и лепа увертира и прва посета којом је настављена акција „Ти си наша прва љубав“. СД Војводина се овим путем захваљује домаћинима на гостопримству и позива све да постану део бело-црвене фамилије.