Основна школа „Прва војвођанска бригада“ у Новом Саду данас је била четврти домаћин Вошине експедиције у склопу акције „Ти си наша прва љубав“.

Почетком ове школске године, фудбалски клуб Војводина је покренуо ову акцију, која за циљ има усмеравање деце ка спорту и здравом начину живота, али и поштовању основних спортских вредности, попут тимског духа и фер-плеја.

С тим у вези, већ су организоване посете основним школама „Соња Маринковић“, „Јован Јовановић Змај“ и „Коста Трифковић“, а акција је настављена и данас у основној школи „Прва војвођанска бригада“ на Новом Насељу.

Вошину експедицију предводили су шеф стручног штаба Војводине Милан Раставац, као и првотимци Владан Новевски, Дејан Зукић, Владимир Милетић и Вељко Јеленковић.

Присутнима се најпре обратио директор маркетинга Војводине Милош Суботин.

– У име клуба, нашег тренера и играча који су овде са вама, могу да кажем да нам је изузетно задовољство што сте данас са нама. Предстојећа утакмица са Радничким је наша последња у овој години и зато бисмо волели да сви ви дођете да подржите наше момке. Баш у овој школи „Прва војвођанска бригада“, која је и моја основна школа, данас завршавамо ову нашу кампању за ову годину, па ћемо наставити на пролеће. ФК Војводина је кроз ове посете основним школама учинио много за едукацију деце и усађивање оних правих вредности, као што су тимски дух и фер-плеј. Овом акцијом ми такође желимо да стадион „Карађорђе“ учинимо породичним местом свих Новосађана. Желимо да се што више деце учлани у нашу акцију, што ћете моћи да урадите за пултом у фискултурној сали код наших промотерки. Наша жеља је да сви ви са задовољством дођете на стадион са вашим родитељима, браћом и сестрама и да то постане ваша породична традиција – поручио је директор маркетинга ФК Војводина Милош Суботин.

Тренер Милан Раставац истакао је да је спорт заправо најбоља припрема за све оно што нас чека у животу.

– Ја морам да кажем да имам срећу да сам цео живот провео у спорту, да живим од рада у спорту. Оно што је најважније у спорту, то је такмичарски дух. Бављење спортом вас припрема за живот, за једно такмичење, које је маратон. Дуго траје, има успона и падова, има проблема и зато је најважније бити истрајан. И за све то вас спрема спорт, који год да одаберете да се њиме бавите. Спорт ће вам усадити вољу и способност да се борите кроз живот. Ја бих, наравно, волео да сви ви једног дана будете успешни фудбалери, да једног дана седите овде на Владином месту, који је исто тако некада давно седео на вашем месту, где сте ви данас. Желим вам и да постанете део ФК Војводина, што се може постићи не само као играч, већ и као тренер, део менаџмента и маркетинга клуба, новинара који прате тим или можда неко постане и власник клуба. Мој закључак је да ће вам спорт помоћи у свим животним областима – истакао је Раставац.

Бивши ученик ове школе, Владан Новевски, подвукао је колико је важно следити фер-плеј, поштовати ривала и своје саиграче.

– Мене су увек пре свега учили да будем фер-плеј играч, да градим тимски дух и да на томе градим своју каријеру, која ће надам се бити успешна и дуготрајна. Исти такав сам био и као ученик у овој школи. Све исте манире научио сам у школи и од првог дана на тренингу у Војводини, а то је поштовање саиграча, противника, публику. Ја верујем да је то ствар кућног васпитања, када кажем „кућног“, мислим на Војводину која је моја кућа и тамо сам научио да будем овакав какав сам данас.

Након тога уследила су занимљива питања ученика, а прво је било можда и погрешно „адресирано“ за Владана Новевског – зашто га нема на терену, што је насмејало све присутне.

– Можда није права адреса за то питање, али могу да кажем да је из објективних разлога. Тако се наместило од почетка сезоне, на то је утицала и повреда, али нема један тачан одговор, разлога је више.

Вошин првотимац је одговорио и на то какав је осећај дати гол.

– Дати гол је изванредан осећај, иако их нисам дао много у досадашњној каријери. За то живи сваки професионални фудбалер.

Уследило је питање о томе ко су највећи ривали екипи Војводине, на шта су одговорили и Новевски и Раставац.

– Наши ривали су Звезда и Партизан, али ту је и евросцена, где такође има јаких противника и тешко их је издвојити – истакао је Новевски.

– Од првог дана када смо се окупили као тим, истакли смо да смо ми себи заправо највећи противник. Ми се трудимо да сваки дан себе поправљамо по мало, као појединца и као групу. Ако сваког дана свако од нас по мало победи себе, онда ћемо и ми расти као тим. Ако тај процес тече, онда ћемо и ми довољно порасти и моћи ћемо да победимо сваког противника. Прецизније, то значи да нама није битно ко нам је ривал, у смислу нашег рада, приступа и напретка. И ту ћу се надовезати и на питање о томе шта очекујем у другом делу сезоне – очекујем да будемо много бољи. Имамо осећај да смо тај неки ваљак који је ишао низбрдо, успели да зауставимо и покренемо узбрдо и остаје нам тај простор да наставимо даље да растемо – додао је Раставац.

Новевски се присетио својих првих фудбалских корака у школском дворишту школе „Прва војвођанска бригада“.

– Мислим да сам имао пет, шест година, кренуло је све у школском дворишту, па први тренинг у школи фудбала, а онда сам дошао у Војводину. Воша је мој први и једини клуб у који сам дошао као десетогодишњак и ту сам и данас.

За крај, Милан Раставац је одговорио на питање о плановима у зимском прелазном року.

– То је узрочно-последични однос. У оној мери у којој буду одлазили играчи, у тој ћемо се и као екипа појачавати. То је један процес који је неминован у нашем фудбалу, он се дешава стално, у сваком прелазном року и важно је бити паметан у том процесу, да после њега изађеш као победник из тих „трансакција“. Припремамо се и за тај сегмент, али видећемо како ће изгледати, надам да ћемо ми бити на добитку.

Након завршетка конференције, уследило је оно што су сви једва чекали – партија фудбала на голове у фискултурној сали. За то време, Вошине промотерке су деци делиле Вошине постере, распореде часова, флајере и приступнице помоћу којих могу да се учлане у акцију „Ти си наша прва љубав“, али и улазнице за предстојећу утакмицу против Радничког  1923.

И ова посета, којом је завршена кампања „Ти си наша прва љубав“ до пролећа, протекла је у знаку љубави према бело-црвеној боји, са заједничком жељом да се чешће дружимо и бодримо нашу Војводину.

Фудбалски клуб Војводина ову прилику користи и да позове свe основнe школe у Новом Саду да нам се јаве и да буду наши гости на стадиону „Карађорђе“, како на сутрашњој, тако и на свим утакмицама које нас чекају у 2023. години.