Стручни штаб ФК Војводина овог лета доживео је значајне промене. По завршетку прошле сезоне, Вошу су напустили шеф стручног штаба Ненад Лалатовић, помоћни тренери Драган Шарац и Видак Братић и тренер голмана Милан Јованић, а уместо њих, бригу о Вошиним првотимцима преузели су нови шеф Славољуб Ђорђевић, коме у раду од почетка сезоне помажу Предраг Ранђеловић, Александар Радуновић и Срђан Жакула.

Међутим, стручни штаб „старе даме“ је овог лета по још једном фактору постао битно другачији него пре, а то је чињеница да се, од почетка ове сезоне, у његовом саставу налазе и аналитичари који су задужени за тактичку анализу ривала, али и анализу и тактичко усавршавање Вошиног тима, како групно, тако и индивидуално по питању сваког играча појединачно.

На тај начин, стручан рад у ФК Војводина је подигнут на виши ниво и додатно приближен оним највећим европским клубовима, јер је опште познато да је тактичка припрема утакмице, односно тактичка обученост фудбалера данас готово једнако битна за резултат колико и њихова физичка припремљеност, односно суви фудбалски квалитет и таленат.

Према речима шефа аналитичког центра ФК Војводина Бојана Офенбехера, тиме је испуњена визија и жеља бившег и нажалост преминулог спортског директора „старе даме“ Милана Косановића, на чију иницијативу је овај центар и покренут.

– Постављањем Милана Косановића на место спортског директора клуба почетком 2021. године, почео је са радом аналитички центар ФК Војводина. Као једну од многих иновативних идеја и пројеката које је започео, Косан је, уз велику помоћ управе клуба и директора академије Душка Грујића, у јануару оформио аналитичко одељење, са циљем да се, уз помоћ најсавременијих алата тактичке анализе, помогне развој тактичке свести играча. Како са аспекта тимске, тако и са аспекта индивидуалне тактике – каже Офенбехер.

Наравно, за покретање овог одељења, била су неопходна и одређена улагања.

– Издвојена су велика финансијска средства за набавку компјутерске опреме, аналитичке платформе „СПИДЕО“ и осталих софтверских алата, а обезбеђена је и савремено опремљена канцеларија-учионица за рад и едукацију. Такође, направљена је организациона и логистичка шема за постепено имплементирање аналитичких метода у свакодневни рад свих узрасних категорија – напомиње Офенбехер.

У почетку, аналитички центар је био искључиво у служби омладинске школе „Илија Пантелић“.

– Током првих шест месеци, одељење је примарно обављало услугу тактичке анализе за такмичарске категорије омладинаца и кадета, у смислу анализе противника и корективне анализе сопственог механизма игре, као и индивидуалне корективне анализе играча наведених категорија. Аналитичари Игор Гагричић и Дејан Медић су, паралелно уз тактичку едукацију и усвајање алата за техничко спровођење анализе и презентације материјала, све време блиско сарађивали са стручним штабовима омладинског и кадетског тима и, заједно са њима, за тих шест месеци спровели више од 150 анализа и презентација – наглашава Офенбехер.

Логично, након тих шест месеци, марљив и стручан рад Вошиних аналитичара је добио признање у виду кооптирања у први тим црвено-белих.

– Највећу потврду за квалитетан рад и посвећеност послу добили смо почетком сезоне 2021/22, када су нам нови спортски директор Љубиша Дунђерски и нови шеф стручног штаба Славољуб Ђорђевић указали поверење и укључили нас блиско у рад стручног штаба првог тима. На овај начин је заправо заокружен циклус у вези са улогом аналитичког одељења у праћењу развоја младих играча, као и у сакупљању и чувању важних података и информација, што је и била Косанова основна идеја на самом почетку – каже Офенбехер.

Нема сумње да је покретање аналитичког центра умногоме приближило ФК Војводина модерним светским токовима по питању стручног рада са фудбалерима.

– Данас, ФК Војводина има један савремени аналитички центар, који може самостално и независно да функционише и који сигурно може да стане раме уз раме са било којим клубом у региону, што нам свакако импонује, али нас уједно и обавезује да у будућности морамо да наставимо са развијањем и праћењем трендова – закључио је Офенбехер.