Stručni štab FK Vojvodina ovog leta doživeo je značajne promene. Po završetku prošle sezone, Vošu su napustili šef stručnog štaba Nenad Lalatović, pomoćni treneri Dragan Šarac i Vidak Bratić i trener golmana Milan Jovanić, a umesto njih, brigu o Vošinim prvotimcima preuzeli su novi šef Slavoljub Đorđević, kome u radu od početka sezone pomažu Predrag Ranđelović, Aleksandar Radunović i Srđan Žakula.

Međutim, stručni štab „stare dame“ je ovog leta po još jednom faktoru postao bitno drugačiji nego pre, a to je činjenica da se, od početka ove sezone, u njegovom sastavu nalaze i analitičari koji su zaduženi za taktičku analizu rivala, ali i analizu i taktičko usavršavanje Vošinog tima, kako grupno, tako i individualno po pitanju svakog igrača pojedinačno.

Na taj način, stručan rad u FK Vojvodina je podignut na viši nivo i dodatno približen onim najvećim evropskim klubovima, jer je opšte poznato da je taktička priprema utakmice, odnosno taktička obučenost fudbalera danas gotovo jednako bitna za rezultat koliko i njihova fizička pripremljenost, odnosno suvi fudbalski kvalitet i talenat.

Prema rečima šefa analitičkog centra FK Vojvodina Bojana Ofenbehera, time je ispunjena vizija i želja bivšeg i nažalost preminulog sportskog direktora „stare dame“ Milana Kosanovića, na čiju inicijativu je ovaj centar i pokrenut.

– Postavljanjem Milana Kosanovića na mesto sportskog direktora kluba početkom 2021. godine, počeo je sa radom analitički centar FK Vojvodina. Kao jednu od mnogih inovativnih ideja i projekata koje je započeo, Kosan je, uz veliku pomoć uprave kluba i direktora akademije Duška Grujića, u januaru oformio analitičko odeljenje, sa ciljem da se, uz pomoć najsavremenijih alata taktičke analize, pomogne razvoj taktičke svesti igrača. Kako sa aspekta timske, tako i sa aspekta individualne taktike – kaže Ofenbeher.

Naravno, za pokretanje ovog odeljenja, bila su neophodna i određena ulaganja.

– Izdvojena su velika finansijska sredstva za nabavku kompjuterske opreme, analitičke platforme „SPIDEO“ i ostalih softverskih alata, a obezbeđena je i savremeno opremljena kancelarija-učionica za rad i edukaciju. Takođe, napravljena je organizaciona i logistička šema za postepeno implementiranje analitičkih metoda u svakodnevni rad svih uzrasnih kategorija – napominje Ofenbeher.

U početku, analitički centar je bio isključivo u službi omladinske škole „Ilija Pantelić“.

– Tokom prvih šest meseci, odeljenje je primarno obavljalo uslugu taktičke analize za takmičarske kategorije omladinaca i kadeta, u smislu analize protivnika i korektivne analize sopstvenog mehanizma igre, kao i individualne korektivne analize igrača navedenih kategorija. Analitičari Igor Gagričić i Dejan Medić su, paralelno uz taktičku edukaciju i usvajanje alata za tehničko sprovođenje analize i prezentacije materijala, sve vreme blisko sarađivali sa stručnim štabovima omladinskog i kadetskog tima i, zajedno sa njima, za tih šest meseci sproveli više od 150 analiza i prezentacija – naglašava Ofenbeher.

Logično, nakon tih šest meseci, marljiv i stručan rad Vošinih analitičara je dobio priznanje u vidu kooptiranja u prvi tim crveno-belih.

– Najveću potvrdu za kvalitetan rad i posvećenost poslu dobili smo početkom sezone 2021/22, kada su nam novi sportski direktor Ljubiša Dunđerski i novi šef stručnog štaba Slavoljub Đorđević ukazali poverenje i uključili nas blisko u rad stručnog štaba prvog tima. Na ovaj način je zapravo zaokružen ciklus u vezi sa ulogom analitičkog odeljenja u praćenju razvoja mladih igrača, kao i u sakupljanju i čuvanju važnih podataka i informacija, što je i bila Kosanova osnovna ideja na samom početku – kaže Ofenbeher.

Nema sumnje da je pokretanje analitičkog centra umnogome približilo FK Vojvodina modernim svetskim tokovima po pitanju stručnog rada sa fudbalerima.

– Danas, FK Vojvodina ima jedan savremeni analitički centar, koji može samostalno i nezavisno da funkcioniše i koji sigurno može da stane rame uz rame sa bilo kojim klubom u regionu, što nam svakako imponuje, ali nas ujedno i obavezuje da u budućnosti moramo da nastavimo sa razvijanjem i praćenjem trendova – zaključio je Ofenbeher.