Сезона у Супер лиги Србије је завршена, а самом крају се приближило и такмичење за све млађе селекције. У Омладинској и Кадетској лиги Србије, остало је да се одигра још једно коло, а сам финиш сезоне очекује и млађе омладинце, млађе кадете и пионире.

Ако се у обзир узму чињенице да Војводина тренутно ни у једној старосној категорији није пласирана испод трећег места, да је одређени број омладинаца још зимус прикључен првом тиму, те да је неколико кадета већ потписало професионалне уговоре, јасно је да разлога за задовољство има и директор омладинске школе „Илија Пантелић“ Душко Грујић.

– Ова сезона је била доста успешна. Велики број дечака је прикључен првом тиму, доста њих је и дебитовало, а још више њих је у фокусу стручног штаба. Био је у фокусу старог и надам се да ће тако бити и са новим стручним штабом. С те стране смо јако задовољни. Што се тиче самих резултата на терену, такође смо задовољни. Кадети ће остати други, били смо јесењи прваци, али нисмо имали среће да останемо лидери до краја. Омладинска екипа је била јесенас шеста, а коло пре краја имамо загарантовано треће место, а можемо да будемо и други. У најгорем случају ћемо делити друго место са Партизаном. Такође, на наш понос иде и то што смо успели да изнедримо и два тренера. Душан Бајић је отишао у ТСЦ из Тополе, био тренер у првој полусезони. Младен Kрстајић је препознао његов квалитет и позвао га за првог помоћника. Такође, успели смо да вратимо Александра Радуновића, који је са пољском Легијом освојио титулу, играо Европу. Kада је остао без посла, ми смо реаговали у правом тренутку и успели да га вратимо. Они су тренери за будућност нашег клуба. Тако да смо задовољни на више нивоа – каже Грујић.

Став ФK Војводина је да у будућности окосницу првог тима треба да чине играчи поникли у омладинској школи „Илија Пантелић“. Да ли и на који начин то утиче на рад омладинске школе?

– Тај став много утиче на наш рад, али у позитивном смислу. У периоду од 2014. па тамо негде до 2016. године, имали смо златно доба наше омладинске школе у првом тиму. Прво смо 2014. освојили национални Куп Србије са осам играча из омладинске школе, од којих је њих седморица почело меч. Направили смо резултат ван свих очекивања, а када је дошло до очекиваног растанка, када су постали сениори 2016. нисмо наставили истим путем. Сада опет имамо исти циљ, амбицију и план да повратимо тај начин рада и да што више наше деце буде у првом тиму. То је био иницијални план, нажалост, покојног Милана Косановића, који је свој комплетан план предочио УО, добио зелено светло и ми настављамо тим путем. Потреба овог клуба, али и овог града треба да буде да у првом тиму Воше буде што више наших играча.

Ове сезоне, неколико омладинаца је добило прилику да дебитује за први тим Војводине, попут Новевског, Kабића, Милетића, Мартинкевича итд. Kаква су Ваша очекивања од њих?

– За младе играче кажу да треба сачекати, да не прегоре прерано, да се не потроше. На неки начин то је тачно, али никако није правило. Напротив. Сви ти дечаци су талентовани и сви они сазревају, неко брже, неко спорије и време је јако битан фактор за све њих. Неко ће се уклопити брже, неко спорије, али сам сигуран сам да ће сваки од њих показати потенцијал и да ће пружити максимум. Њихов квалитет није упитан, само га треба искористити на прави начин. Мислим да је свима олакшавајућа околност то што су у првом тиму неки играчи из наше школе који су млади по годинама, али су „стари“ по стажу. Ту су Зукић, Топић, Деветак, Бјековић, Тороман, који имају већ доста искуства и сигуран сам да ће утицати позитивно на све који дођу до првог тима.

Kадети су доста дуго били у борби за титулу у Kадетској лиги Србије, а са некима од њих већ су потписани и професионални уговори. Kакво је Ваше мишљење о овој генерацији и шта очекујете од ње у наредном периоду?

– Kадети су специфична екипа. Воша одавно није имала такву генерацију која игра неки „тотални“ фудбал. Или „пукнемо“ ми или „пукну“ ривали. Нема ни грама, ни тренутка опуштања, игра се максимално у сваком моменту. Кадети су у првом делу првенства добили Звезду и Партизан, након преокрета и постали смо јесењи прваци. Онда смо на пролеће имали густ и незгодан распоред. Паралелно, током првенства, доста наших играча наступало је за репрезентацију. Нека деца су играла по четири, пет утакмица у 10 дана, а то је велики напор у њиховом узрасту. За тако нешто неопходна је „дужина клупе“. Ми смо то покушали да надоместимо млађим играчима из генерације 2005, али је и њима био потребан период адаптације. Нисмо имали среће ни са неким непредвиђеним повредама, суспензијама и све то када се сабере, уз паклен распоред, извукли смо максимум. Ми смо овом генерацијом кадета презадовољни и сигуран сам да ће они наставити прави развој у омладинској екипи.

Нажалост, ФK Војводина је недавно погодио трагичан догађај, с обзиром на то да је преминуо спортски директор Милан Kосановић. Kолики је био његов допринос раду омладинске школе и колико ће тешко бити реализовати даље идеје и планове без њега?

– Када је први пут дошао у клуб, Kосан је дошао као тренер са искуством и посебним даром у раду са децом. Врло брзо је преузео талентовану генерацију 1994. Унео је иновације у сваком погледу, бавио се детаљима који никоме нису могли ни да падну на памет. Резултат свега тога био је да су наши омладинци били два пута прваци Србије. Касније, 2016. године направили смо нови план план, али када он није спроведен на прави начин, он је одлучио да оде у Црвену звезду. Оно што је јако битно у вези са Косаном је његов велики удео у сваком сегменту развоја тих дечака. Имао је огроман утицај, знао је како да им приступи и задобије њихово поверење. Једноставно, посветио им се на прави начин, омогућио им је неке ствари у тренажном процесу и чинио их бољим. Паралелно са тим, давао им је на „тежини“ у омладинској репрезентацији, где је такође радио са њима, што је донело идеалан спој. Kада се поново вратио у Вошу, опет је увео неке иновације: аналитику, индивидуални развој, посебан рад у посебним условима за сваког младог играча. Имали смо велике идеје и планове и желели смо да их спроведемо на прави начин. Неће нам бити лако без Косана, јер је он имао то нешто посебно, али исто тако, имаћемо мотив да га не изневеримо и да његове идеје живе кроз наш даљи рад. Он је живео фудбал. Где год се играо фудбал, ту је био и Kосан. Знао је свако дете, не у Новом Саду, већ и из других градова. Ко зна на који начин је долазио до тих талената, али је сваки умео да „ископа“ и да му се посвети. Уз то, његова интелигенција, да уме да пренесе сво то своје знање тим дечацима, то је било нешто посебно.

Пауза између две сезоне је традиционално период у којем се одржавају турнири „Стеван Нештицки“ и Kуп Вујадина Бошкова. Kада ће турнири бити организовани ове године, ко ће учествовати на њима и какав је генерално план по питању њиховог одржавања?

– Ове године организујемо 39. по реду турнир „Стеван Нештицки“. Прошле године корона није дозволила неке ствари, односно да имамо екипе из иностранства. Ове године смо чекали до последњег момента, али је вредело, јер ћемо организовати сјајан турнир. Он ће се одржати од 11. до 13. јуна, учествоваће шест екипа, две из Србије – ТСЦ и Војводина, потом Академија Kлуж, која је најјача у Румунији у том узрасту, ту ће бити и репрезентација Републике Српске и Железничар из Бањалуке, као и Академија Пандев из Македоније. Играће се по систему – групна фаза, полуфинала и финале. Kуп Вујадина Бошкова је више фестивал фудбала и ове године смо одлучили да турнир промени формат. Желимо да он постане празник фудбала за све нас. У перспективи, план је да га подигнемо на виши ниво, да та манифестацији поприми градску причу, да Град Нови Сад стане комплетно иза турнира. Да буде највећа спортска манифестација града. Сви радимо на томе да та идеја заживи.

Kакви су циљеви омладинске школе у наредној сезони, односно каква су Ваша очекивања?

– Циљ школе, као и увек, треба да буде да изнедри дечаке за наш први тим. Новине у раду које смо увели током протеклих шест месеци очекујемо да буду унапређене, да тек почну да доносе резултат. Морамо још да порадимо и на инфраструктури, добићемо нове камере, специјалне за аналитику и посебну анализу. Желимо да све буде на највишем нову. Дечаци који су потписали професионалне уговоре треба да наставе свој развој и сазревање. Што се тиче резултата, лига се смањује и биће сигурно интересантнија. Фокус ће бити омладинци генерације 2004, уз микс са 2003. и они треба да покажу колико могу. Генерација 2005. веома је талентована и верујем да ћемо се и са њом борити за сам врх. Ипак, резултати не смеју да буду примарни циљ, већ развој тих играча и да они буду на потребном нивоу у сениорском узрасту, тј. да оставе траг у Војводини – закључио је Грујић.