Sezona u Super ligi Srbije je završena, a samom kraju se približilo i takmičenje za sve mlađe selekcije. U Omladinskoj i Kadetskoj ligi Srbije, ostalo je da se odigra još jedno kolo, a sam finiš sezone očekuje i mlađe omladince, mlađe kadete i pionire.

Ako se u obzir uzmu činjenice da Vojvodina trenutno ni u jednoj starosnoj kategoriji nije plasirana ispod trećeg mesta, da je određeni broj omladinaca još zimus priključen prvom timu, te da je nekoliko kadeta već potpisalo profesionalne ugovore, jasno je da razloga za zadovoljstvo ima i direktor omladinske škole „Ilija Pantelić“ Duško Grujić.

– Ova sezona je bila dosta uspešna. Veliki broj dečaka je priključen prvom timu, dosta njih je i debitovalo, a još više njih je u fokusu stručnog štaba. Bio je u fokusu starog i nadam se da će tako biti i sa novim stručnim štabom. S te strane smo jako zadovoljni. Što se tiče samih rezultata na terenu, takođe smo zadovoljni. Kadeti će ostati drugi, bili smo jesenji prvaci, ali nismo imali sreće da ostanemo lideri do kraja. Omladinska ekipa je bila jesenas šesta, a kolo pre kraja imamo zagarantovano treće mesto, a možemo da budemo i drugi. U najgorem slučaju ćemo deliti drugo mesto sa Partizanom. Takođe, na naš ponos ide i to što smo uspeli da iznedrimo i dva trenera. Dušan Bajić je otišao u TSC iz Topole, bio trener u prvoj polusezoni. Mladen Krstajić je prepoznao njegov kvalitet i pozvao ga za prvog pomoćnika. Takođe, uspeli smo da vratimo Aleksandra Radunovića, koji je sa poljskom Legijom osvojio titulu, igrao Evropu. Kada je ostao bez posla, mi smo reagovali u pravom trenutku i uspeli da ga vratimo. Oni su treneri za budućnost našeg kluba. Tako da smo zadovoljni na više nivoa – kaže Grujić.

Stav FK Vojvodina je da u budućnosti okosnicu prvog tima treba da čine igrači ponikli u omladinskoj školi „Ilija Pantelić“. Da li i na koji način to utiče na rad omladinske škole?

– Taj stav mnogo utiče na naš rad, ali u pozitivnom smislu. U periodu od 2014. pa tamo negde do 2016. godine, imali smo zlatno doba naše omladinske škole u prvom timu. Prvo smo 2014. osvojili nacionalni Kup Srbije sa osam igrača iz omladinske škole, od kojih je njih sedmorica počelo meč. Napravili smo rezultat van svih očekivanja, a kada je došlo do očekivanog rastanka, kada su postali seniori 2016. nismo nastavili istim putem. Sada opet imamo isti cilj, ambiciju i plan da povratimo taj način rada i da što više naše dece bude u prvom timu. To je bio inicijalni plan, nažalost, pokojnog Milana Kosanovića, koji je svoj kompletan plan predočio UO, dobio zeleno svetlo i mi nastavljamo tim putem. Potreba ovog kluba, ali i ovog grada treba da bude da u prvom timu Voše bude što više naših igrača.

Ove sezone, nekoliko omladinaca je dobilo priliku da debituje za prvi tim Vojvodine, poput Novevskog, Kabića, Miletića, Martinkeviča itd. Kakva su Vaša očekivanja od njih?

– Za mlade igrače kažu da treba sačekati, da ne pregore prerano, da se ne potroše. Na neki način to je tačno, ali nikako nije pravilo. Naprotiv. Svi ti dečaci su talentovani i svi oni sazrevaju, neko brže, neko sporije i vreme je jako bitan faktor za sve njih. Neko će se uklopiti brže, neko sporije, ali sam siguran sam da će svaki od njih pokazati potencijal i da će pružiti maksimum. Njihov kvalitet nije upitan, samo ga treba iskoristiti na pravi način. Mislim da je svima olakšavajuća okolnost to što su u prvom timu neki igrači iz naše škole koji su mladi po godinama, ali su „stari“ po stažu. Tu su Zukić, Topić, Devetak, Bjeković, Toroman, koji imaju već dosta iskustva i siguran sam da će uticati pozitivno na sve koji dođu do prvog tima.

Kadeti su dosta dugo bili u borbi za titulu u Kadetskoj ligi Srbije, a sa nekima od njih već su potpisani i profesionalni ugovori. Kakvo je Vaše mišljenje o ovoj generaciji i šta očekujete od nje u narednom periodu?

– Kadeti su specifična ekipa. Voša odavno nije imala takvu generaciju koja igra neki „totalni“ fudbal. Ili „puknemo“ mi ili „puknu“ rivali. Nema ni grama, ni trenutka opuštanja, igra se maksimalno u svakom momentu. Kadeti su u prvom delu prvenstva dobili Zvezdu i Partizan, nakon preokreta i postali smo jesenji prvaci. Onda smo na proleće imali gust i nezgodan raspored. Paralelno, tokom prvenstva, dosta naših igrača nastupalo je za reprezentaciju. Neka deca su igrala po četiri, pet utakmica u 10 dana, a to je veliki napor u njihovom uzrastu. Za tako nešto neophodna je „dužina klupe“. Mi smo to pokušali da nadomestimo mlađim igračima iz generacije 2005, ali je i njima bio potreban period adaptacije. Nismo imali sreće ni sa nekim nepredviđenim povredama, suspenzijama i sve to kada se sabere, uz paklen raspored, izvukli smo maksimum. Mi smo ovom generacijom kadeta prezadovoljni i siguran sam da će oni nastaviti pravi razvoj u omladinskoj ekipi.

Nažalost, FK Vojvodina je nedavno pogodio tragičan događaj, s obzirom na to da je preminuo sportski direktor Milan Kosanović. Koliki je bio njegov doprinos radu omladinske škole i koliko će teško biti realizovati dalje ideje i planove bez njega?

– Kada je prvi put došao u klub, Kosan je došao kao trener sa iskustvom i posebnim darom u radu sa decom. Vrlo brzo je preuzeo talentovanu generaciju 1994. Uneo je inovacije u svakom pogledu, bavio se detaljima koji nikome nisu mogli ni da padnu na pamet. Rezultat svega toga bio je da su naši omladinci bili dva puta prvaci Srbije. Kasnije, 2016. godine napravili smo novi plan plan, ali kada on nije sproveden na pravi način, on je odlučio da ode u Crvenu zvezdu. Ono što je jako bitno u vezi sa Kosanom je njegov veliki udeo u svakom segmentu razvoja tih dečaka. Imao je ogroman uticaj, znao je kako da im pristupi i zadobije njihovo poverenje. Jednostavno, posvetio im se na pravi način, omogućio im je neke stvari u trenažnom procesu i činio ih boljim. Paralelno sa tim, davao im je na „težini“ u omladinskoj reprezentaciji, gde je takođe radio sa njima, što je donelo idealan spoj. Kada se ponovo vratio u Vošu, opet je uveo neke inovacije: analitiku, individualni razvoj, poseban rad u posebnim uslovima za svakog mladog igrača. Imali smo velike ideje i planove i želeli smo da ih sprovedemo na pravi način. Neće nam biti lako bez Kosana, jer je on imao to nešto posebno, ali isto tako, imaćemo motiv da ga ne izneverimo i da njegove ideje žive kroz naš dalji rad. On je živeo fudbal. Gde god se igrao fudbal, tu je bio i Kosan. Znao je svako dete, ne u Novom Sadu, već i iz drugih gradova. Ko zna na koji način je dolazio do tih talenata, ali je svaki umeo da „iskopa“ i da mu se posveti. Uz to, njegova inteligencija, da ume da prenese svo to svoje znanje tim dečacima, to je bilo nešto posebno.

Pauza između dve sezone je tradicionalno period u kojem se održavaju turniri „Stevan Nešticki“ i Kup Vujadina Boškova. Kada će turniri biti organizovani ove godine, ko će učestvovati na njima i kakav je generalno plan po pitanju njihovog održavanja?

– Ove godine organizujemo 39. po redu turnir „Stevan Nešticki“. Prošle godine korona nije dozvolila neke stvari, odnosno da imamo ekipe iz inostranstva. Ove godine smo čekali do poslednjeg momenta, ali je vredelo, jer ćemo organizovati sjajan turnir. On će se održati od 11. do 13. juna, učestvovaće šest ekipa, dve iz Srbije – TSC i Vojvodina, potom Akademija Kluž, koja je najjača u Rumuniji u tom uzrastu, tu će biti i reprezentacija Republike Srpske i Železničar iz Banjaluke, kao i Akademija Pandev iz Makedonije. Igraće se po sistemu – grupna faza, polufinala i finale. Kup Vujadina Boškova je više festival fudbala i ove godine smo odlučili da turnir promeni format. Želimo da on postane praznik fudbala za sve nas. U perspektivi, plan je da ga podignemo na viši nivo, da ta manifestaciji poprimi gradsku priču, da Grad Novi Sad stane kompletno iza turnira. Da bude najveća sportska manifestacija grada. Svi radimo na tome da ta ideja zaživi.

Kakvi su ciljevi omladinske škole u narednoj sezoni, odnosno kakva su Vaša očekivanja?

– Cilj škole, kao i uvek, treba da bude da iznedri dečake za naš prvi tim. Novine u radu koje smo uveli tokom proteklih šest meseci očekujemo da budu unapređene, da tek počnu da donose rezultat. Moramo još da poradimo i na infrastrukturi, dobićemo nove kamere, specijalne za analitiku i posebnu analizu. Želimo da sve bude na najvišem novu. Dečaci koji su potpisali profesionalne ugovore treba da nastave svoj razvoj i sazrevanje. Što se tiče rezultata, liga se smanjuje i biće sigurno interesantnija. Fokus će biti omladinci generacije 2004, uz miks sa 2003. i oni treba da pokažu koliko mogu. Generacija 2005. veoma je talentovana i verujem da ćemo se i sa njom boriti za sam vrh. Ipak, rezultati ne smeju da budu primarni cilj, već razvoj tih igrača i da oni budu na potrebnom nivou u seniorskom uzrastu, tj. da ostave trag u Vojvodini – zaključio je Grujić.