Na današnji dan, 1941. godine u Novom Sadu, rođen je Ivica Brzić (1941. – 2014), član prve šampionske generacije Vojvodine i u čak četiri navrata trener „stare dame“.

Igračku karijeru počeo je u omladinskim kategorijama Vojvodine 1954. godine, da bi četiri godine kasnije nastavio u omladincima Novog Sada, gde je od 1960. do 1964. bio igrač prvog tima, u periodu kada je Novi Sad igrao u Prvoj ligi Jugoslavije.

Jesenji deo sezone 1964. godine proveo je u dresu sarajevskog Željezničara, da bi od 1. januara 1965. do 30. juna 1972. godine igrao za Vojvodinu. Za „staru damu“ je odigrao 200 zvaničnih utakmica i postigao pet golova, a smatra se jednim od najboljih igrača u istoriji kluba. Sa Vojvodinom je osvojio prvu titulu prvaka Jugoslavije 1965/66. godine i igrao u Kupu evropskih šampiona.

Inostranu karijeru nastavio je 1972. u Austriji, gde je igrao šest godina u Alpini i Voestu, a kao igrač Voesta iz Linca osvojio je austrijsko prvenstvo 1974. i ponovo igrao u Kupu šampiona.

Za B reprezentaciju Jugoslavije odigrao je jednu utakmicu, za A reprezentaciju takođe jednu prijateljsku utakmicu 18. septembra 1966. na stadionu JNA u Beogradu protiv reprezentacije SSSR koja je završila porazom (1:2). Sa fudbalskom reprezentacijom Jugoslavije učestvovao je na Evropskom prvenstvu 1968. u Italiji gde je reprezentacija osvojila drugo mesto, iako na tom prvenstvu nije ulazio u igru.

Kao trener radio je u Jugoslaviji, Španiji, Austriji i Peruu. Vojvodinu je trenirao četiri puta, a 1988. učestvovao je u stvaranju ekipe koja je godinu dana kasnije osvojila drugu titulu u istoriji kluba.

U Srbiji je bio i trener Rada, a u Španiji je trenirao Osasunu, Majorku, Real Ovijedo i Herkules i zabeležio više od 200 utakmica, dok je sa Osasunom 1985. godine prvi put u istoriji kluba obezbedio plasman u Kup UEFA.

U Austriji je trenirao oba kluba u kojima je igrao, a poseban trag ostavio je u Peruu, gde je dva puta bio prvak države sa Univerzitariom, a sa Alijanzom jednom prvak, a jednom drugi. Trenirao je i Sport bojs. U Boliviji je vodio Bluming, a trenersku karijeru završio je na klupi Vojvodine, 2008. godine.

Radio je kao skaut za Portsmut i Šefild vensdej za Južnu i centralnu Ameriku. Kao najveće priznanje u igračkoj karijeri, Brzić je isticao činjenicu da je u pet klubova u kojima je igrao, u četiri bio kapiten tima.

Preminuo je 1. juna 2014. u rodnom Novom Sadu u 73. godini.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika privatnosti.
I Accept