У складу са традицијом дугом већ 40 година, фудбалски клуб Војводина ће и овог лета организовати меморијални турнир „Стеван Нештицки“, у част сећања на свог трагично преминулог члана прве шампионске генерације.

Овога пута, турнир ће се одржати од 12. до 14. јуна и то на стадиону „Карађорђе“, а учествоваће млађи кадети (узраст до 16 година) фудбалских клубова Војводина, Црвена звезда, Партизан, Осијек, Ференцварош и Политехника из Темишвара.

Тим поводом, данас је у просторијама ФЦ „Вујадин Бошков“ одржана конференција за медије на којој су се присутнима обратили – председник Организационог одбора, проф. др Зоран Милошевић, који је уједно и секретар за науку и високо образовање у Влади аутономне покрајине Војводина, потом председник Секције ветерана ФК Војводина Васа Пушибрк, директор омладинске школе „Илија Пантелић“ – Душко Грујић и тренер кадета Горан Зекић.

Присутнима се прво обратио председник Организационог одбора турнира „Стеван Нештицки“ проф. др Зоран Милошевић.

– Бити у просторијама ФК Војводина и још поводом јубиларног 40. турнира „Стеван Нештицки“, велика је част за свакога, па и за мене. Велико је задовољство да смо данас домаћини клубовима из Темишвара, Будимпеште, Осијека и Београда. Спортски мотиви увек су у првом плану, желимо да будемо први, али као што је било и претходних 39 пута и данас верујемо у сусретање људи и идеја, неспорног талента и младости, које ће тек у годинама које долазе доказати зашто је овај турнир важан. Увек ћемо се радо сећати нашег прослављеног члана Стевана Нештицког и титуле из 1966. године, али ћемо исто тако због нових геренција мислити и на будућност. Нису то само материјални ресурси, већ сви они млади играчо који ће носити дрес Војводине. Наша вера у младост даје посебну драж овом турниру. Захваљујем свим људима који су помогли да се овај турнир поново одржи, посебно из секције ветерана. Васа Пушибрк је један младић са седом косом који је показао како се воли фудбалски клуб Војводина, али и сви његови сарадници који су помагали да окупимо људе, да уживамо у фудбалу, да све буде у духу града младости и града културе, а Нови Сад то заслужује. Желимо да покажемо нашим гостима из Будимпеште, Темишвара и Осијека право лице нашег града и наше Војводине. Велико ми је задовољство што сам део једног јубилеја, јер 39 мојих претходника су помогли опстанак овог турнира и он ће наставити да траје, докле год буду ту да га подржавају и организују ови вечити младићи – рекао је председник Организационог одбора 40. меморијала „Стеван Нештицки“, Зоран Милошевић.

Председник Секције ветерана ФК Војводина, Васа Пушибрк изразио је задовољство што ће турнир и ове године окупити најбоље тимове из региона.

– Желим да се захвалим професору Милошевићу на овим дивним и спонтаним речима и да истакнем да је он, заиста, при нашем првом сусрету, брзо прихватио да са нама учествује у организацији 40. меморијала „Стеван Нештицки“. Овај турнир је веома важан за наш клуб и зато морам и да искористим прилику да нешто више кажем о том значају, прво као бивши играч Војводине, а потом и неко ко је наставио и остао да живи у Новом Саду. Као млад играч Војводине имао сам привилегију да ме воде са првим тимом на један турнир у Фиренци. Били смо у једном фантастичном спортском центру и то је био незаборавни доживљај за мене. Поред Војводине и домаћина, учествовали су и бразилски Ботафого и Палмеирас. Имао сам ту част да ми је директни ривал био чувено десно крило Гаринча и то је био такав мотив за мене, да се детаља са утакмице и дан данас сећам. Порука моја јесте за све младе играче да не забораве колико је великих играча у млађим категоријама учествовало на турниру „Стеван Нештицки“. Желим им да науче да се носе са притиском и да уживају у игри. И ја се сећам периода пред оне шампионске сезоне, када ми је један тренер рекао „ви млади боље играјте шах, а не фудбал“, зато и кажем да знам да младима није лако. Срце ми је пуно што наш турнир има овакву подршку Покрајинске владе и Града Новог Сада и искрено се надам да ће живети још дуго, барем још 100 година – рекао је Пушибрк.

Директор омладинске школе „Илија Пантелић“ Душко Грујић поносан је што се турнир враћа на стазе старе славе.

– Драго ми је због свих који су дошли данас и што могу да осете атмосферу коју смо ми осетили ових дана. Мислим да сви ми који смо учествовали у организацији јубиларног 40. турнира имамо осећај да је на нивоу какав је некад био. Зашто кажем какав је некад био, због тога што је последњих година било много потешкоћа у организацији. Проблеми са ковидом, са неким организационим стварима су довели до тога да је одржавање турнира било под знаком питања, што би било погубно по нас у омладинској школи, али и за клуб. Успели смо да га сачувамо и на моје велико задовољство успели смо да му вратимо квалитет какав је некада имао. Ове године ће нам доћи пријатељи из Осијека, Будимпеште, Темишвара и из Београда. Захваљујемо професору Милошевићу, уз његову помоћ, помоћ Града и Покрајинске владе и јавности у Новом Саду, успели смо у томе да овај турнир настави да живи, али и да поврати неки стари сјај – истакао је Душко Грујић.

За крај, обратио се и тренер кадета Војводине Горан Зекић.

– Сан сваког тренера у омладинској школи Војводине јесте да предводи свој тим на оваквом престижном турниру. Наша екипа је састављена од дечака рођених 2006. године и они ће одмерити снаге са најбољим вршњацима из Србије и региона. ФК Војводина има највише циљеве и ми ћемо учинити све да оправдамо те циљеве – рекао је Горан Зекић.

ПРОГРАМ ОВОГОДИШЊЕГ ТУРНИРА

Недеља, 12. 6.

17:00: Војводина – Партизан
18:15: Свечано отварање турнира
18:30: Црвена звезда – Осијек

Понедељак, 13. 6.

8:00: Полагање венаца
8:30: Ференцварош – Војводина
9:45: Политехника – Црвена звезда
17:00: Партизан – Ференцварош
18:15: Осијек – Политехника
20:45: Коктел – додела признања, плакета и размена поклона (хотел „Стари кровови“ – вила „Москва“)

Уторак, 14. 6.

8:00: утакмица за пето место
9:15: утакмица за треће место
10:30: утакмица за прво место
11:45: додела признања и свечано затварање турнира