Predstojećeg vikenda, tačnije od petog do sedmog novembra, u FC „Vujadin Boškov“ u Veterniku će se održati jesenji međunarodni festival fudbala za decu pod nazivom „Trofej Novog Sada“. Učešće na turniru je potvrdilo 12 ekipa iz sedam zemalja, a među njima i ekipa Nižnjeg Novgoroda, koja dolazi iz istoimenog grada iz Rusije, ujedno grada pobratima Novog Sada.

Ovaj festival se organizuje kao nastavak saradnje između Grada Novog Sada i Nižnjeg Novgoroda, u koju je uključen i fudbalski klub Vojvodina, pa su tako dečaci „stare dame“ krajem leta ove godine bili u Rusiji i imali priliku da se upoznaju sa trening kampom u Nižnjem Novgorodu, odnosno da sa svojim vršnjacima odigraju nekoliko utakmica i istovremeno ostvare nova poznanstva i prijateljstva.

Ove nedelje, ulogu domaćina imaće FK Vojvodina, sa čijim resursima i trenažnim kapacitetima u FC „Vujadin Boškov“ će moći da se upoznaju ne samo igrači, već i treneri. Svi oni sa nestrpljenjem iščekuju početak festivala, pa tako i trener ekipe Nižnjeg Novgoroda David Kapanadze.

– Za nas će biti veoma zanimljivo da se uporedimo i vidimo gde smo u odnosu na vrhunske škole fudbala kakve imaju klubovi iz Srbije, Mađarske i ostalih zemalja iz kojih dolaze klubovi učesnici. Na festivalu ćemo učestvovati sa dve ekipe, A i B, ali verujem i očekujem da će oba naša sastava pokazati da su dostojni kvaliteta ovog turnira, te da ćemo ostaviti pozitivan utisak na sve – kaže Kapanadze.

Sa ekipom Vojvodine, on je imao priliku da se upozna još tokom gostovanja crveno-belih u Rusiji.

– Bili smo izuzetno srećni kada smo čuli da ćemo imati priliku da ugostimo Vojvodinu i mislim da je ta poseta bila izuzetno lepa i korisna za sve. Vojvodina je fantastičan tim, a na mene kao trenera je poseban utisak ostavilo to što sam imao priliku da se uverim na koliko visokom nivou se u njoj odvijaju treninzi u ovom uzrastu – napominje Kapanadze.

Trener Nižnjeg Novgoroda je po prvi put u Novom Sadu, gde je naišao na izuzetno gostoprimstvo i srdačnu dobrodošlicu.

– Lično sam po prvi put u prilici da posetim Novi Sad, a isto važi i za sve dečake iz našeg kluba. Za sada, još uvek nismo imali vremena da obiđemo grad, ali nakon završetka turnira planiramo zajedno da obiđemo sve gradske znamenitosti i ono što Novi Sad ima da ponudi. Na prvi pogled, grad deluje vrlo prijatno i udobno za život, sa odličnom infrastrukturom – kaže Kapanadze.

Odlična infrastruktura je bila njegova prva pomisao i prilikom dolaska u FC „Vujadin Boškov“.

– Moj utisak u trening centru FK Vojvodina je neverovatan. Bukvalno čim prođete kapiju i zakoračite u trening centar, možete da „namirišete“ fudbal i osetite ono pravo fudbalsko uzbuđenje. Trening centar se nalazi na odličnoj lokaciji i ima sjajne terene. Iz tog razloga, želeo bih posebno da se zahvalim organizatorima na pozivu da učestvujemo na ovom turniru i boravimo u jednom ovakvom kompleksu, jer to zaista mnogo znači i za mene i za moje igrače – rekao je Kapanadze.

Svi mečevi grupne faze Trofeja Novog Sada odigraće se u petak od 10 do 15 časova u FC „Vujadin Boškov“. Ekipa Nižnjeg Novgoroda A nalazi se u grupi B sa Partizanom, sa kojim će se sastati u 10:50 časova, i Starim aerodromom iz Severne Makedonije, protiv koga će igrati u 12:30 sati. Nižnji Novgorod B se nalazi u grupi C sa Osijekom, protiv koga će igrati u 11:40 časova, i Šparte iz Sarajeva, sa kojom će igrati istog dana u 13:20 sati.