Fudbalski klub Ajaks biće prvi rival Vojvodine u kvalifikacijama za plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Poput Vojvodine, i Ajaks je klub sa istorijom dugom preko jednog veka, osnovan je 1900. godine i igra na „Johan Krojf areni“, kapaciteta 55.865 sedećih mesta.

Ajaks je rekorder u svojoj zemlji sa čak 36 titula i 20 trofeja u Kupu Holandije, dok je čak četiri puta bio i prvak Evrope – 1971, 1972, 1973. i 1995. godine. Jasno je da je najslabniji period početkom sedamdesetih, kada je Ajaks na čelu sa legendarnim Johanom Krojfom harao Evropom. Na sve ove trofeje, treba dodati i devet pehara u Superkupu Holandije, i još po jedan Kup pobednika kupova i Kup UEFA i dva trofeja u UEFA Super kupu.

Spona između Vojvodine i Ajaksa definitivno je i polaznik škole „Ilija Pantelić“ i dete „stare dame“, Dušan Tadić, kasnije i legendarni kapiten Ajaksa. Tadić je prema brojnim parametrima jedno od najboljih pojačanja u istoriji Ajaksa, jer je došao u teškom trenutku leta 2018. godine i predvodio tim do tri titule, dva Kupa i jednog Superkupa Holandije, a takođe je bio i lider ekipe koju su sekunde delile od finala Lige šampiona 2019. godine.

Što se tiče trenutnog sastava Ajaksa, na klupi je novi trener, 35-godišnji Italijan Frančesko Farioli, koji je stigao nakon izuzetnih rezultata na klupi francuske Nice. Prema procenama specijalizovanog fudbalskog portala Transfermarkta, Ajaks je procenjen na čak 242,55 miliona evra, što je čak 12 puta više u odnosu na procenu vrednosti tima Vojvodine – 20 miliona.

Najvredniji igrač je napadač Brajan Brobi, koji vredi 35 miliona evra, a ujedno je i najbolji strelac ekipe u protekloj sezoni sa 22 gola u svim takmičenjima. Član Ajaksa je i nekadašnji kapiten Liverpula Džordan Henderson, dok su među ostalim zvezdama ekipe i Stiven Bergvajn, Josip Šutalo i Borna Sosa, kao i mlada nada Jorel Hato, štoper koji je procenjen na čak 30 miliona evra.

Prvi meč na „Johan Krojf areni“ na programu je 25. jula, a dok će Voša biti domaćin 1. avgusta i nema dileme da je za „staru damu“ velika privilegija što će se odmeriti sa jednim istinskim velikanom.