Силвестер Такач

Silvester Takac

Силвестер Такач је био члан прве шампионске генерације Војводине из 1966. године и један од најбољих играча и најбољих стрелаца у историји клуба.

Рођен је осмог новембра 1940. године у Ђурђеву, у русинској породици са деветоро деце, која је врло брзо остала без оба родитеља. Када је имао само пет година, његова породица се доселила у Нови Сад, где је завршио основну школу и изучио кројачки занат, а касније је и дипломирао на Вишој економској школи.

Јуниорском тиму Војводине је приступио још док је био у основној школи, а његов таленат запазили су тренери Миливој Дракулић и Фрања Хирман, те су га врло брзо поставили за капитена своје генерације, што је остао све до уласка у први тим 1958. године. За сениорски тим Војводине, одиграо је 182 првенствене утакмице и постигао 62 гола, по чему се сврстава на четврто место вечне листе клупских стрелаца. Са 13 постигнутих голова у сезони 1965/66, био је најбољи стрелац екипе и тако јој помогао да дође до шампионске титуле, а наредне сезоне је постигао четири гола у Купу европских шампиона, по чему се посебно памте она два на трећој утакмици против Атлетика у Мадриду. Управо после те утакмице, Такач је каријеру наставио у Француској, а од новца који је зарадила његовим трансфером, управа Војводине поставила је два рефлектора на стадион “Карађорђе”, који су тада симболично били названи “Такачеве очи”.

Силвестер Такач

По одласку из Војводине, имао је изузетно успешну интернационалну каријеру, пошто је наступао за Рен и Стандард из Лијежа, са којим је освојио две титуле шампиона Белгије и у сезони 1971/72, са пет постигнутих голова, поделио прво место на листи стрелаца у Купу европских шампиона те године. По престанку активног бављења фудбалом, посветио се тренерском послу, при чему је највећи траг оставио у Сошоу и Ници, са којом је успео да освоји Куп Француске. За репрезентацију Југославије одиграо је 15 утакмица и постигао два гола, а био је део тима који је 1960. године освојио златну медаљу на Олимпијским играма у Риму.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика приватности.
I Accept

Силвестер Такач данас са породицом живи у Француској, али сваку посету Новом Саду увек искористи и за посету свом клубу.