Фудбалски клуб Војводина ове године по 40. пут организује меморијални турнир у част легендарног Стевана Нештицког.

У част сећања на трагично преминулог члана прве шампионске генерације, од 12. до 14. јуна, на стадиону „Карађорђе“ учествоваће млађи кадети (узраст до 16 година) фудбалских клубова Војводина, Црвена звезда, Партизан, Осијек, Ференцварош и Политехника из Темишвара.

Један од оних који су свесни значаја, величине овог турнира и очувања традиције и сећања на Стевана Нештицког је и Мићо Врањеш, некадашњи играч, а садашњи скаут Војводине.

Каква су Ваша сећања на овај турнир, шта је оно што највише памтите?

– Како не бих памтио, имао сам ту част и привилегију да два пута учествујем на турниру „Стеван Нештицки“. Ако се добро сећам, једном смо га освојили, други пут смо у финалу изгубили од Црвене звезде. Ја сам претходно био на неком мини Европском првенству у Италији и стигао сам пред финале. Врло добро се сећам да је у оно време, тај турнир био изузетно јак, ако не и најјачи на простору бивше државе.

Колико је Вама тада, и Вашим саиграчима, али и ривалима у то време, значило учешће на таквом турниру?

– У то време било је категоријских турнира и није их било оволико као данас. Знало се да је најјачи пионирски турнир који је био у футошки, који је окупљао најјаче клубове. У моје време, турнир „Стеван Нештицки“ је био омладински, убедљиво најквалитетнији у том узрасту. Учествовало је осам екипа и то су увек били у најјачи тимови. Турнир је био ствар престижа, окупљао је клубове који су имали водеће и најуспешније омладинске школе као што су Хајдук, Воша, Партизан, Звезда, Жељо, Олимпија, Подгорица…

Колико је важно да Војводина негује традицију одржавања овог турнира већ 40 година?

– Као и свака друга традиција те врсте, нажалост која је настала трагичном несрећом наше легенде клуба, ипак, лепо је да се сећање на Стевана Нештицког одржи и пренесе новим генерацијама. Војводини је увек било важно да чува те традиционалне вредности. Организација јубиларног 40. по реду меморијала доказује колико Воша чува и поштује сећање на своје легенде.

Војводина је доживела велике промене пред почетак нове сезоне, каква су Ваша очекивања пред наредну годину?

– По мом искуству, свака промена у ФК Војводина доноси доста тога позитивног. Са еминетним и доказаним спортским радником и успешним бизнисменом који се доказао на више поља, Војводина је добила председника са којим ће ићи према напред. Он је доказао да одговорно води своју фирму, доказао је да разуме како спорт функционише руководећи Одбојкашким клубом Војводина и ми сви у клубу осећамо од првог дана ту позитивну енергију која је било потребна. Поред председника Збиљића, дошао је и доказан спортски директор Јовановић, који је радио низ година у Радничком, а за тренера је постављен Милан Раставац, човек који је дете Војводине, некадашњи капитен омладинца, а касније помоћник у првом тиму. Радио је и скаутинг за национилни тим, а дуго је радио и у иностранству. Чим се неко задржи толико дуго у иностранству, то значи да поседује квалитет и континуитетет. Сигуран сам да ће Војводина направити искорак на свим нивоима, и са спортског и са организационог аспекта.