Фудбалски клуб Војводина ове године по 40. пут организује меморијални турнир у част легендарног Стевана Нештицког, а прослављени и бивши члан „старе даме“ Милан Јовановић сматра да он буди најлепша сећања на омладинске дане.

Јовановић је у Војводину дошао као омладинац, са 18 година, а иако није имао прилику да учествује на турниру „Стеван Нештицки“, врло добро зна колико је он тада значио и колико сада треба да значи полазницима академије „старе даме“.

– Ја, нажалост, нисам имао ту срећу да учествујем, јер сам у тренутку када сам дошао за длаку „престарио“ тај узраст. Ипак, био сам ту довољно дуго и био саиграч са многим играчима из Вошине школе, да могу да кажем колико је значајан турнир „Стеван Нештицки“. Он симболизује најлепши период сваког играча из омладинског погона Војводине. „Стеван Нештицки“ је одувек био изузетан турнир који даје и печат традицији нашег клуба – рекао је Милан Јовановић.

Бивши ас Војводине, који је дрес „старе даме“ носио од 1999. до 2003. године, додаје да је меморијал „Стеван Нештицки“ последњи корак ка афирмацији играча из омладинске школе.

– Идеално је што су се кроз тај турнир афирмисали многи наши велики играчи и који су касније правили велике каријере и сигуран сам да сви они памте и своје учешће на меморијалу „Стеван Нештицки“. Традиционално је била велика част учествовати у њему, јер су увек учествовале најјаче екипе и бити раме уз раме са најбољим екипама свог узраста, у том периоду, увек је посебна мотивација. То су успомене које не бледе и које обележе једно време и буде лепа сећања кроз цео живот. Тај турнир је идентитенски постао симбол нашег клуба и омладинске школе – каже Јовановић.

Бивши репрезентативац Србије изнео је и своје мишљење поводом промена које су се догодиле у Војводини, коју одувек прати на посебан начин.

– Свака промена може да буде добра шок терапија. Ја имам довољно искуства у фудбалу да себи не допустим да прогнозирам ствари унапред. Мислим да би било непримерено да без покрића говорим о људима, међу којима су неки и које лично познајем, тако да желим да сачекам и да видимо њихов рад и да онда оцењујемо уназад, а не сад унапред. Што се мене лично тиче, ја могу само да кажем да се најискреније надам да ће се овде коначно нешто променити на дуже стазе. Мислим на концептуалне промене, а ако то буде само козметичка промена, да једна гарнитура заврши мандат, а друга настави истим путем, онда ће Војводина наставити да испашта. Као неко ко је био ту и прати клуб годинама, могу да кажем да Војводина није заслужила ово што јој се дешава годинама уназад. Војводина ипак нешто значи у српском фудбалу и не служи јој на част да се њена величина тако олако схвата. Искрено желим позитивне промене, да се успоставе постулати једне политике која ће дугорочно доносити резулате са јасним циљем, а не само за годину или две. Воши нису потребне инстант, краткорочне промене. Мој утисак је да је Војводина изгубила последњих 20 година и да више не сме да допусти да настави истим путем – закључио је Јовановић.