Fudbalski klub Vojvodina ove godine po 40. put organizuje memorijalni turnir u čast legendarnog Stevana Neštickog, a proslavljeni i bivši član „stare dame“ Milan Jovanović smatra da on budi najlepša sećanja na omladinske dane.

Jovanović je u Vojvodinu došao kao omladinac, sa 18 godina, a iako nije imao priliku da učestvuje na turniru „Stevan Nešticki“, vrlo dobro zna koliko je on tada značio i koliko sada treba da znači polaznicima akademije „stare dame“.

– Ja, nažalost, nisam imao tu sreću da učestvujem, jer sam u trenutku kada sam došao za dlaku „prestario“ taj uzrast. Ipak, bio sam tu dovoljno dugo i bio saigrač sa mnogim igračima iz Vošine škole, da mogu da kažem koliko je značajan turnir „Stevan Nešticki“. On simbolizuje najlepši period svakog igrača iz omladinskog pogona Vojvodine. „Stevan Nešticki“ je oduvek bio izuzetan turnir koji daje i pečat tradiciji našeg kluba – rekao je Milan Jovanović.

Bivši as Vojvodine, koji je dres „stare dame“ nosio od 1999. do 2003. godine, dodaje da je memorijal „Stevan Nešticki“ poslednji korak ka afirmaciji igrača iz omladinske škole.

– Idealno je što su se kroz taj turnir afirmisali mnogi naši veliki igrači i koji su kasnije pravili velike karijere i siguran sam da svi oni pamte i svoje učešće na memorijalu „Stevan Nešticki“. Tradicionalno je bila velika čast učestvovati u njemu, jer su uvek učestvovale najjače ekipe i biti rame uz rame sa najboljim ekipama svog uzrasta, u tom periodu, uvek je posebna motivacija. To su uspomene koje ne blede i koje obeleže jedno vreme i bude lepa sećanja kroz ceo život. Taj turnir je identitenski postao simbol našeg kluba i omladinske škole – kaže Jovanović.

Bivši reprezentativac Srbije izneo je i svoje mišljenje povodom promena koje su se dogodile u Vojvodini, koju oduvek prati na poseban način.

– Svaka promena može da bude dobra šok terapija. Ja imam dovoljno iskustva u fudbalu da sebi ne dopustim da prognoziram stvari unapred. Mislim da bi bilo neprimereno da bez pokrića govorim o ljudima, među kojima su neki i koje lično poznajem, tako da želim da sačekam i da vidimo njihov rad i da onda ocenjujemo unazad, a ne sad unapred. Što se mene lično tiče, ja mogu samo da kažem da se najiskrenije nadam da će se ovde konačno nešto promeniti na duže staze. Mislim na konceptualne promene, a ako to bude samo kozmetička promena, da jedna garnitura završi mandat, a druga nastavi istim putem, onda će Vojvodina nastaviti da ispašta. Kao neko ko je bio tu i prati klub godinama, mogu da kažem da Vojvodina nije zaslužila ovo što joj se dešava godinama unazad. Vojvodina ipak nešto znači u srpskom fudbalu i ne služi joj na čast da se njena veličina tako olako shvata. Iskreno želim pozitivne promene, da se uspostave postulati jedne politike koja će dugoročno donositi rezulate sa jasnim ciljem, a ne samo za godinu ili dve. Voši nisu potrebne instant, kratkoročne promene. Moj utisak je da je Vojvodina izgubila poslednjih 20 godina i da više ne sme da dopusti da nastavi istim putem – zaključio je Jovanović.