Fudbalski klub Vojvodina danas je i zvanično predstavio novog sportskog direktora Marka Jovanovića i novog šefa stručnog štaba Milana Rastavca.

Uz njih, konferenciji su prisustvovali predsednik Vojvodine Dragoljub Zbiljić, generalni direktor Dušan Bajatović, pomoćni trener Goran Šaula, ali i članovi reprezentacije Srbije (U-17) Milan Majstorović, Jovan Milošević, Stefan Bukinac, Milan Kovačev i njihov trener Brane Novaković, koji su ostvarili veliki uspeh na Evropskom prvenstvu plasmanom u polufinale.

Prisutnima se najpre obratio predsednik Dragoljub Zbiljić.

– Nekako mi ta 2016. deluje daleko, a opet kao da je juče bila, ali ja tada nisam uradio sve što sam zamislio i ostao sam nedorečen. Nadam se da ću u ovom i u sledećem mandatu, jer planiram da ostanem ovde dugi niz godina, uspeti da sprovedem naš plan, jer i direktor Bajatović i ja znamo šta radimo. Ozbiljne rezultate prave infrastruktura i struka, a mi ćemo današnjom konferencijom i momcima koji su se vratili sa Evropskog prvenstva, dokazati da struka zna da radi svoj posao. Na Dušanu Bajatoviću i meni je da infrastrukturu završimo do kraja. Kao što znate nov teren sa veštačkom travom je u završnoj fazi, a kupljen je i novi autobus kojim će prvotimci putovati na letnje pripreme. Mi želimo da učinimo sve da Vojvodina bude fudbalski klub broj jedan u Srbiji. Naravno, struka i igrači moraju da urade svoj deo posla kako bi zadovoljili sportske ambicije. Zašto sam pomenuo tu 2016. godinu? Meni je i tada velika želja bila da dovedem Milana Rastavca u Vojvodinu, i da se tada nastavila priča, sigurno bih učinio sve da ga dovedem u klub. Nekoliko godina kasnije, sam nagoveštaj da mogu da se vratim na velika vrata u fudbal dao mi je za pravo da mogu da ga pozovem za uskršnje praznike, da popijemo kafu i mogu da vam kažem da smo se dogovorili za tri minuta. Ono što moram da kažem naglas i Milanu Rastavcu i Marku Jovanoviću i Goranu Šauli – dobro došli kući, vi ste prvi autoriteti Vojvodine koji se vraćaju u ovom našem mandatu. Lično želim da vidim bivše igrače i u loži, da vratimo sve te naše velike autoritete, jer želimo i imamo pravo na lokal patriotizam, imamo pravo da volimo Vojvodinu i da za nju uradimo sve. Dobro došli kući i želim vam uspešan rad – rekao je Dragoljub Zbiljić.

Generalni direktor Dušan Bajatović složio se sa predsednikom kluba i najavio da je finansijska konsolidacija u završnoj fazi.

– Mi ćemo učiniti sve, kao što je Zbiljić i rekao, da završimo sve što je potrebno unutar kluba. Moramo da podignemo glave posle teške sezone i da krenemo ka napred. Uz novi stručni štab, pojačanja i bolje rezultate, lakše ćemo doći do onog što je bio i moj prvobitni zadatak – finansijska konsolidacija Vojvodine. Na neki način je to sada pri kraju i možemo da idemo u dalje opremanje, ulaganje, infrastrukturu i još bolju organizaciju kluba. Za nas je važna i omladinska škola, jer je cilj da imamo i što bolju proizvodnju igrača, jer je i to jedan od načina da postanemo komercijalni i jači na tržištu. Moja lična želja je da postoji sveto trojstvo u srpskom fudbalu, jer ne možete vi tek tako skloniti Zvezdu i Partizan. Zbiljić je to nazvao lokal patriotizmom, ja želim da Vojvodina bude tu uz Zvezdu i Partizan, a da se ostali priključe. U Novom Sadu su rukomet i odbojka doneli mnogo radosti za naše navijače, mi ćemo uraditi sve da to učini i fudbalski klub. Mi ćemo učiniti sve da to omogućimo, a nadamo se da će i struka odraditi svoj deo posla – rekao je Dušan Bajatović.

Marko Jovanović je odigrao preko stotinu utakmica od 2001. do 2006. godine, u dresu „stare dame“ i ponosan je što se vraća u svoj klub.

– Ovde sam igrao više od četiri sezone, proveo sam najlepše godine svoje karijere upravo u Vojvodini i odavde sam otišao u inostranstvo, kao što će i ovi momci jednog dana. Otišao sam pre 16 godina i sada se vraćam u ulozi sportskog direktora, a tu funkciju obavljao sam šest godina u Radničkom iz Niša. Stekao sam iskustvo, napravio sam dve godine pauzu i napunio baterije za nove izazove. Sa Radničkim sam ostvario neke odlične rezultate i mnogo transfera, a to očekujem i sada u Vojvodini, jer je to ovde i nedostajalo. Posle razgovora sa Zbiljićem, nisam imao nikakvu dilemu. Predočili su nam jasan plan i siguran sam da mi možemo da odgovorimo tim zadacima, da Vojvodina bude u vrhu srpskog fudbala, da ima rezultate, ali i da završi neke velike transfere, kako bi klub mogao da funkcioniše. Raduje me što je danas ovde pored mene i Milan Rastavac, koji je bio i moj prvi trener u Radničkom. Imali smo odličnu saradnju tokom dve i po godine, napravili smo velike uspehe i posle pet godina ponovo smo zajedno. Tu je Goran Šaula, koji je i meni bio pomoćni trener u Vojvodini, imali smo i tada lepu saradnju, nadam se da ćemo i sada. Želim da čestitam i ovim mladim momcima koji su danas sa nama, na izuzetnom rezultatu na Evropskom prvenstvu. Čestitam Branetu Novakoviću koji je bio asistent u tom timu i Radovanu Krivokapiću, koji ih je odlično vodio i direktoru Grujiću koji im je omogućio uslove za dobar rad. Želimo da pojačamo struku, ne samo u prvom timu, već i šire, jer mi ovde zaista imamo mnogo talenata. Cilj je i da se samim tim i rad omladinske škole podigne na viši nivo. Već od osmog juna kada počnemo pripreme, neki od njih će biti priključeni prvom timu. Vrlo dobro znam šta je Vojvodina i šta predstavlja grb Vojvodine i siguran sam da će sa ovom pozitivnim energijom doći i naši uspesi kojima ćemo se svi radovati – izjavio je Marko Jovanović.

Milan Rastavac je dete kluba, prošao je mlađe kategorije „stare dame“ i nikada nije ni krio da mu je san da bude trener Voše. Ali ne samo to, već da bude i uspešan trener Vojvodine.

– Moj prvi utisak je – ima nas. Ima nas koji smo voljni da damo svoj doprinos da Vojvodina pravi rezultate. Svi koji me poznaju, znaju vrlo dobro i moj stav da sam ja oduvek znao da ću jednog dana postati trener Vojvodine. Zahvaljujem se svima na tome, najpre gospodinu Zbiljiću. Mislim da je ispred nas lepa prilika, imamo veličinu i tradiciju kluba, imamo znanje i iskustvo koje smo stekli i imamo našu volju i energiju koju smo spremni da potrošimo za Vojvodinu. Nema potrebe da pričamo o ambicijama Vojvodine, jer su one uvek najveće. Možemo da pričamo o našem načinu na koji ćemo doći do njih. Potreba za pobedama je nešto što je neminovno, da vidimo kako ćemo napraviti nas da budemo sposobni da pobeđujemo i to je misija koju treba da ostvarimo zajedno. Svako mora da pruži svoj doprinos, ne postoji ovaj ili onaj sektor, svi smo mi Vojvodina i ja čvrsto verujem u tu priču. Moja ambicija nije bila samo da budem trener Vojvodine, već da budem i uspešan trener Vojvodine – rekao je Rastavac.

Milan Rastavac je najavio da će Voša igrati ofanzivno.

– Fazu defanzive vidim kao osnov igre u fudbalu, na to se nadograđuje ofanzivni deo, kojim će se Vojvodina verujem mnogo više baviti. U smislu da će više vremena na terenu provoditi u ofanzivnom segmentu igre, ali za to je prvo potrebno da nađemo način koji će odgovarati našem stilu. Ofanzivna igra je nešto što će krasiti Vojvodinu – istakao je Rastavac.

Novi sportski direktor Marko Jovanović potom je poručio da je nastavio plan koji je svojevremeno napravio Milan Kosanović.

– Ja sam upoznat sa planom Milana Kosanovića, on je bio i moj prijatelj. Njegov plan nije bio vezan samo za omladinsku školu, već i za prvi tim i plod tog plana su i ova četiri momka koji su danas ovde sa nama. Taj njegov plan i dalje traje. Siguran sam da ćemo nastaviti sa programima koje je on započeo. Svi zajedno, i Brane Grujić i Novaković i šef struke i ja, zajedno treba da radimo na realizaciji našeg jasnog plana, na kom intenzivno radimo 15 dana. O konkretnim imenima o pojačanjima i ko bi mogao da ode, nećemo pričati danas. Nećemo mnogo da gledamo unazad, iza nas je teška sezona, u trenutnom timu sigurno da ima mnogo zanimljivih igrača, ali je izvesno i da ćemo morati da ga pojačamo. Ne može Vojvodina da bude zadovoljna sedmom mestu na tabeli. Što se tiče budžeta, mi imamo otvoren razgovor i dalje u odnosu na tržište i šta tržište nudi. Pričali smo oko nekih brojki, ali je i dalje sve otvoreno. Ono što bude potrebno za tim, na osnovu toga ćemo određivati i budžet – rekao je Jovanović.

On je ujedno najavio i pojačanja u svim linijama tima, a posebno se osvrnuo na potencijalni dolazak inostranih igrača, kao i bivših članova Vojvodine.

– Mi smo već obavili razgovore sa dvojicom naših igrača koji znaju šta je Vojvodina i koji su igrali ovde. Videćemo koliko je realno u ovom trenutku da napuste svoje klubove. Želja postoje, ali videćemo da li je moguće. Razmišljamo i o stranim igračima i imamo ih nekoliko na listi. Vojvodina je veliki klub, ali moramo je podići na taj nivo, da ozbiljniji strani igrači požele da dođu ovde. Nije samo pitanje novca, već i marketinga, srpskog fudbala i Vojvodine. Stranog igrača nije lako dovesti, ali borićemo se kao klub na sve moguće načine. Ne možemo u prvom prelaznom roku da dovedemo 10 najboljih igrača, tim se gradi kroz nekoliko prelaznih rokova i naš plan je dugoročan. Nećemo gomilati igrače, već ćemo doneti one prave, makar to sad bila dvojica ili trojica, pa na zimu još dvojicu, trojicu, pa korak po korak – istakao je Jovanović.

Nakon konferencije za medije, predsednik Vojvodine Dragoljub Zbiljić uručio je poklone za Vošine predstavnike na Evropskom prvenstvu (U-17), treneru Branetu Novakoviću, Milanu Majstoroviću, Jovanu Miloševiću, Stefanu Bukincu i Milanu Kovačevu.